среда, 4. јун 2014.

OD LUTKE DO ROBOTA PREKO COVEKA

OD LUTKE DO ROBOTA PREKO COVEKA.Prvo covek je drustveno bice ,zato je i Adam dobio Evu,zatim covek ne veruje da postoji nesto lepse i savrsenije od njega.Zato misli da ima pravo da svemu daje svoj lik.Lutke se smatraju najstarijom igrackom na svetu.Arheolozi su u etrurskim i egipatskim grobnicama nalazili lutke od drveta ili gline ukrasene dragim kamenjem.Grci iRimljani su takodje pravili lutke od drveta,pecene gline,voska i slonovace i cak im pravili i grimase ( tuzna, srecna, uplasena).Tek od 16-tog veka dobijaju oblik kakav nam je poznat danas ,pravile su se rucno ,bile su unikatne i ogledalo mode (sto su ustvari i danas).Pocetkom 17-tog veka pocele su da se prave i prve kuce za lutke i minijaturni namestaj.Prva fabrika lutaka je bila napravljena u 18-tom veku u Engleskoji prvi put su lutki od porcelana napravili pokretne oci (da kao moze da spava.).Kolekcionari obozavaju lutke po imenu JUMEAU(po tvorcu Emilu Jumeau)koji je 1880-te godine napravio cak 10.000 lutaka.Tek po zavrsetku Drugog svetskog rata lutke pocinju da se prave od plastike .Nama ipak je najpoznatija lutka "Barbi" koju je osmislila Rut Handler 1959-te godine i kaoja ima svoj brend ,svoju kucu kola, muza i potpuno oponasa mondenski zivot zene koja vozi kabriolet, jase konja i uziva u modi.Covek je znaci oduvek svojim mladuncima davao lutku u zamenu za svoje prisustvo. Deca su na to navikla. I to bi bila prica u tom delu.Mozda da dodam da su naravno na internetu dostupne igre tipa "SIMS"  na kojoj mozes da kreiras lutku po svojoj zelji od izgleda do mesta gde zivi ili radi ili trenira.
Buducnost. Prvi roboti su iz prevelike ljudske sujete bili kockasti,glomazni,nezgrapni ,a onda je covek ipak shvatio i pobedio sebe videvsi koliku korist ima od robota, pa je krenuo da pravi robote sve slicnije i slicnije sebi. Ili bas to sto zeli da lice na njega opet ima veze sa sujetom?.Da ko moze biti tako lep kao covek?
Proslost.Nazalost poranila sam za 'Barbike", pa ih nisam imala u svom detinstvu. Imala sam neverovatan spektar lutki za ono vreme (kasne sezdesete). Lutka iz Rusije bila je od kaucuka. Lutka iz Amerike bila je crnjkinja od neke uzasno teske gume. Imala sam i lutku "indijanca" sa sve lukom i strelama, lutku od porcelana iz Italije obucenu u plavu dugu balsku haljinu sa komplikovanom frizurom koja nije mogla ni smela da se ceslja, a i lutka je bila samo za vitrinu da se ne razbije. Onda mnogo zanimljivu lutku iz Holandije obucenu u njihovu nosnju.Nase lutke su u to doba bile vrlo skupe,ali ja sam imala jednu 'Zagrepcanku" koja je bila od gume u mini haljinici koja je imala i kolica iz cuvene pesme toga doba "Tata kupi mi auto". Da iz "Jugovinil" fabrike. Kasnije sam kroz zivot skupljala razne lutke, pa su dosla deca(od cetvoro dve devojcice) koje su imale svoje lutke "bebe",Barbike,Bratz lutke , i jos zaista mnogo vrsta lutaka svih velicina.
Realno gledano mi bas volimo sebe i nismo toga svesni.Obozavajuci svoje lutke ustvari obozavamo sebe. A roboti? Pa rekla sam vec.Sto su nam vise od koristi vise cemo ih voleti i praviti po svom oblicju.

Нема коментара :

Постави коментар