среда, 18. јун 2014.

ZUBI

ZUBI.OD RODJENJA DO SMRTI  UMEJU DA NAM STVARAJU VELIKI BOL.I ne samo da nas na drugim ljudima privlaci i li odbija osmeh (zbog prikaza zuba) nego su oni u sistemu ishrane vrlo,vrlo bitni. I sad mozemo da razradimo teoriju o cuvanju zuba i kako sami dovedemo do njihovog oboljevanja i nestanka. I necu da pricam koliko je bolno prvo nicanje zuba . Ne. Danas cu vam napisati nekoliko zanimljivosti, a onda  ono zbog cega je nastao ceo post. U dentalnom plaku postoji cak 300 vrsta bakterija. Konac za zube je izmisljen 1882-ge godine.Cetkica za zube treba da se menja na tri meseca.Osiguravajuca drustva u Americi zub cene samo 2 dolara,a ipak je Njutnov zub prodat za 35.700.000 dolara.I na kraju  po statistici zene se nasmeju oko 62 puta dnevno, muskarci 8 puta,a deca cak 400 puta.Strucnjaci Kings koledza na dobrom su putu da rese nase probleme sa odlaskom kod zubara. Najvise od svega plasimo se busilice bez koje nema odstranjivanja karijesa. Sta ako vam kazem da ce busilica uskoro biti proslost.Metod eleektricna ubrzana i poboljsana remineralizacija(EAER) PRIPREMA OSTECENO PODRUCJE GLEDJI, A ZATIM USMERAVA STRUJU MALE JACINE  DA USMERI MINERALE DO TOG MESTA.Program je jos u fazi ispitivanja,ali ga naucnici ocekuju u siroj upotrebi najkasnije za tri godine. Bice to za nas koji se plase zubara  i busilice divan napredak. Em BEZBOLNO , em nema onih amalgama koji stoje u zubu do sledeceg busenja i ubijaju ukus hrane.Sledeci korak budi nadu svima nama koji smo ostali bez zuba,a uzasavamo se proteze,bilo  parcijalne, bilo totalne.I sad na svo to ekstra bezbolno lecenje zuba dolazi i usmeravanje laserskih zraka koji obnavljaju zub u potpunosti. Pa stvarno nekad  se bunim protiv tehnologije jer ima preterivanja,ali kad vidim ovakve stvari zaista sam odusevljena.Znaci prvi zubi, drugi zubi i onda ne proteze, nego treci nasi zubi.FENOMENALNO
BUDUCNOST. PA pisala sam da se radi na tome da se regenerisemo kao gusteri ,ali niko do sada nije spominjao zube jer to zaista lici na totalnu imaginaciju. Pa to predstavlja zaista nesto izuzetno. I sigurna sam nece se oni zaustaviti samo na tome. Postoji i tu varijacija na temu. Da se postojeci zdravi a krivi zubi ispravljaju, da se ujednaci boja i oblik svih zuba. Kakvi ce to onda osmesi biti, a ne kao sada sto ne poznajem  nikog bio mlad ili star da sme da se prepusti smehu od srca.
Proslost. U proslosti najvise su me uzasavali babini i dedini zubi koje su drzali po casama i nekim posudicama. Kada ni prut nije bio dovoljna vaspitna mera za moje nestasluke, izlazak vestacke vilice iz case
napravio bi za cas "andjela" od deteta. I jos jedan primer mi je ostao u secanju. Romi su uvek imali problem sa prestizom ili bi bili prosjaci i skupljaci sekundarnih sirovina ili bi se obogatili po inostranstvu i dolazili bi na Dusanovac sa najglupljim oblikom prestiza - zlatnim zubom . I dok je to bio jedan ili dva i dok su to bili zubi umesto izvadjenih (pokvarenih zuba) i nekako ali njih je hvatala pomama, pa su vadili zdrave zube da stave zlatne.Kasnije 80-tih estradne zvezde su vadile svoje zdrave zube menjajuci ih za implante tipa "niska bisera".
SVE U SVEMU CUVAJTE VI ZUBE I DALJE. JA SAM UVEK SKEPTICNA.VERUJEM DA CE SE DESITI SVE OVO O CEMU PISEM ALI KAD I DA LI CE NAM UOPSTE BITI DOSTIPNO.

Нема коментара :

Постави коментар