среда, 29. април 2015.

LICENCA ZA DOKTORE

OVAKO STOJE STVARI: 5000 DOKTORA U SRBIJI NECE MOCI DA PRODUZI LICENCU DO KRAJA GODINE JER NE MOZE DA SKUPI BODOVE! Izgleda da je mnogo tesko skupiti bodove jer treba da se ispune tri "jako teska" uslova. Prvi je da se pola radnog vremena provede u zdravstvenoj ustanovi.Kako da jedan lekar bude u Klinickom centru ili Urgentnom kad je plata mizerna pa mora da se odradi "tezga" u privatnim klinikama tek da se prezivi! Drugi uslov je da nije osudjivan za delo  protiv zdravlja ljudi.To za mozda i moze da se ispuni ali i tu sam skepticna jer lekarske greske je nemoguce dokazati! Pa realno zvanicno niko od lekara nije radio protiv zdravlja ali nije radio uvek ni za zdravlje. A dokaza nema. Najteza situacija je sa kada dobijjes lekove za decu (odrasle ni da ne spominjem) u zvanicnoj ustanovi kao sto je Univerzitetska klinika u Tirsovoj (lek se zove Nasoneks) i daje se u slucajevima alergijskog rinitisa uz doktorkine reci :Znate to je novi lek(znaci farmaceutska firma joj dala novac da ga reklamira)pa vi zapisujte nus pojave!!!!! I sad ako je roditelj obrazovan i procita uputstvo na leku pa malo pregleda internet onda je super. Ali ako je manje obrazovan i veruje u reci lekara kao u Jevandjelje onda ce dati detetu lek i nece obratiti paznju na prave nus pojave koje kod ovog leka nisu naivne! Ili ipak da spomenem i lek  Amlodipin koji se uobicajeno daje za skidanje pritiska ali jedna od nus pojava je  i pojacanje smetnji kod pacijenata sa anginom pektoris.Oba slucaja mogu da dokazem jer se to upravo desilo meni i kcerki. Nus pojave kod Nasoneksa su inace vrtoglavica,povracanje,bolovi u misicima,krvarenje iz nosa...Detetu kome je vec problem sa nosem ovo sigurno nije potrebno,kao ni pacijentu sa anginom pektoris koji pije Aplodin dok mu srce ne iskoci iz grudi! A kome da se zalis na lekove koje dobijas od strucnjaka! Kome da verujes? Da ides kod drugog lekara? I treci uslov su 24 boda skupljena u oblasti edukacije u zdravstvu! A kako jadni doktori da stignu jos i na seminare  i razna doskolovavanja izmedju drzavne i privatne klinike!
Buducnost.Nesto ce se promeniti verovatno! Nadam se. Farmaceutske industrije ce nestati jer lekovi vise nece postojati u ovom obliku kao sada niti ce postojati doktori kao sto su ovi sada. SAMO VELIKI JE PROBLEM STO  U SRBIJU SVE STIZE TEK ZA 40-50 GODINA!
Proslost. Doktori su nekada bili cenjeniji od bilo kog drugog zanimanja. Doktorima se verovalo. Doktori su lecili recima,razumevanjem,savetima i samo kad mora lekovima koji su bili isto dostupni svima. Imali su vece plate jer ih je i drustvo cenilo Pacijenti im jesu   donosili poklone ali ne i mito. Porodicni lekar iz americkih serija nije glupost. To je jedna od retkih stvari koje dolaze iz Amerike koje mi se svidjaju. Jer jedan  lekar prateci bolesti u jednoj porodici ima kompletniju sliku od lekara  koji prima jednog ili dva pacijenta iz neke porodice!
NARAVOUCENIJE! CITAJTE ONO UPUTSTVO ZA UPOTREBU LEKOVA! POGLEDAJTE I NA INTERNETU! PRONADJITE PORODICNOG LEKARA ZA NAREDNI PERIOD DOK KOD NAS STIGNE NOVA TEHNOLOGIJA!
A STO SE TICE 5000 MLADIH LJUDI OD UKUPNO 33000 LEKARA KOJI NECE MOCI DA DOBIJU DOZVOLU ZA RAD MOGU SAMO DA KAZEM UZAS UZAS UZAS! JER ONI KOJI SU DOBRI CE OTICI IZ SRBIJE A OSTACE ONI DRUGI!!!!!!

Нема коментара :

Постави коментар