уторак, 7. април 2015.

KAKO CE SE NASA DECA IGRATI

KAKO CE SE NASA DECA USKORO IGRATI? KAO NA FILMOVIMA! POMOCU RUKAVICE KOJA REALNI SVET ZAMENJUJE VIRTUALNIM! LEPO! Nove tehnologije vec sada kao sto su Google glass ili Oculus rift vec daju mogucnost da se glavom  i ocima uronimo u virtualni svet. A kompanija Control VR iz Kalifornije  uveliko radi na tome da taj svet i osetimo i to pomocu rukavica. Rukavice su naravno pune senzora ( koje je ko bi drugo nego vojska osmislila) koji vas svaki pokret prenose u igricu.Prvi rezultati su bili fascinantni kad je rukavica koriscena u igrici " Iron man". Na trzistu rukavica bi se mogla pojaviti vec za 18 meseci. A najvece kompanije GOOGL I FEJSBUK  i te  kako racunaju na virtualni svet. I tako se nalazimo u najgorem mogucem vremenu za decu. Igranje napolju sa drustvom uz "izmedju dve vatre" ili bar kosarke i fudbala daleko je za nama. Danasnja deca uz sve kompjuterizovane igracke koje se kreecu i govore ipak biraju virtualni svet i ne znajuci da danas na tom svetu nisu cuda nego isto obicni ljudi sa svim svojim manama i vrlinama. I zato su danasnja deca u vecoj opasnosti nego ikad. Vise se ne igraju,ne druze i laka su meta jer sate i sate provode u "virtualnom svetu" ispred kompjutera. Umesto zdrave decije igre deca su na zalost dobila staticnu komunikaciju sa osobama koje poznaju a sve vise i sa osobama koje ne poznaju. Kad stigne i "rukavica" koja ce ga komplet odvesti u virtualni svet dete nece ni osetiti potrebu za izlazenjem napolje i druzenjem sto ce realno biti veliki problem. U Svedskoj postoji zakon po kome su roditelji obavezni da svoju decu izvode napolje bez obzira kakvo je vreme napolju. Kod nas ne postoji. I mi smo "mrtvi umorni" pod stresom i ne mislimo na buducnost nase dece. Bas tako.Ne mislimo na njihovo zdravlje ni mentalno ni fizicko. Sebicno i strasno. Ali nama ni taj zakoin ne bi mogao nista jer mi krsimo zakon kad god mozemo. Steta sto nemamo dovoljnu kolicinu ljubavi jer onda bi prvo sacuvali prirodu pa onda decu izvodili u tu prirodu.Ali na zalost deca su nam ispred kompjutera ili TVa!
Buducnost. I ne mozemo da sprecimo svo ovo brzinsko napredovanje tehnologije. Svakog dana u svakom pogledu sve vise napredujemo sto je Slavko Stimac u filnu " Secas li se Doli Bel? " jos davno "predskazao" .NAPREDUJEMO ,A NE UMEMO DA SE PRAVILNO S TIM KORISTIMO I "NOSIMO". Rezultat te borbe nije neizvestan. Zna se da ce tehnologija pobediti. Sta ce biti sa ljudskom vrstom ( i ako bude dece u ovom obliku koja sad postoje)? Ko zna?
Proslost. Necu u u daleku jer tek to ce ovaj post uciniti jos tuznijim. Samo onih famoznih cetrdesetak godina u nazad. Parkovi su odzvanjali decijim glasovima. Igrale su se skolice,"ledeni cika", zmurke, "suge " preskako se lastis uz pesmice, pikala se "fuca" i skakalo pod kosem. Ispred kuca deca su igrala klikere,pravila najneobicnije figure u pesku zaostalom od gradnje kuca,pravila "autoputeve u zemlji za svoje mocne automnobile(ne na daljinski nego na "rucni" pogon. Krale su se tresnje,maline,kajsije preko komsijskog plota. Ostajalo se leti do kasnih sati napolju uzivajuci u prskanju iz plasticnih flasa ostalih od tecnosti za sudove ili za pranje prozora. Te prskalice su cesto okretane i prema starijima koji su trazili osvezenje u  sparnim nocima. A sve mogu nekako da shvatim.Novo vreme nosi novu vrstu zabave,ali kako kompjuter moze da zameni druzenje  u parku,igralistu ili ispred kuce (bazene i Adu da ne spominjem)?
PROBAJMO DA SACUVAMO  APELUJEM PO KO ZNA KOJI PUT TU DECIJU IFGRU, TU NEVINOST, TO NAJLEPSE DOBA KOJE COVEK MOZE DA IMA. KUPUJMO DECI IGRACKE KOJE PODSTICU KREATIVNOST ,VODIMO IH U PARKOVE I NA IGRALISTA. ODVOJMO VREME PO CENU DA BUDEMO "MRTVI" UMORNI DECA ZASLUZUJU DA IZLAZE NAPOLJE I DRUZE SE!

Нема коментара :

Постави коментар