недеља, 26. април 2015.

DECA NE CITAJU KNJIGE

OPET SE OVIH DANA PISE KAKO NASA DECA NE CITAJU KNJIGE! KAO 35% DECAKA (VALJDA I DEVOJCICA ILI ONE KAO CITAJU)NE CITA NI LEKTIRU A KAMOLI NESTO DRUGO! I JESTE TAKO! POLAZIM OD SVOJE DECE I NJIHOVIH DRUGARA! Evo kako se odradjuje lektira! Preko Fejsa i interneta! Nekoliko njih na fejsu razmene linkove gde sta moze da se nadje U NAJKRACOJ VERZIJI! Onda se napravi neki Frankestajn (nabacani podaci) bez ikakvog stava ili ne daj boze misljenja o temi ili likovima! Sta meni tu nije jasno.Kako takav sastav prodje u skoli? Da li su nam profesori toliko smoreni da ih uopste ne zanima da li deca citaju ili ne! Cast izuzecima. Ima profesora koji prate sve te "sazvakane" verzije lektire i ne dozvoljavaju deci da se izvuku bez citanja. I tako bi trebali svi da rade! Ne znam da li da krivim decu jer oni su uhvaceni u ovaj vremenski vrtlog brzog zivljenja i verovatno i nemaju vremena da citaju lektiru. MOBILNI TELEFONI I INTERNET SMANJILI SU I RAZMENU INFORMACIJA BUKVALNO NA DVA TRI SLOVA. Primera radi recenica : Sta je ovo pobogu na slici? moze da se napise sa WTF( ko zna engleski ili je dete znace o cemu govorim).Skracene recenice,brzo i skraceno dopisivanje,a lektira od 200 do 800 strana - ma hajde!Nikako ne podrzavam ne citanje knjiga sto oni koji me poznaju gledaju moje ludilo za knjigama i citanjem jer i zadnji dinar dajem za knjige koje su vec ispunile sve ormane i police. Na zalost tu ljubav prema knjizi nisam uspela da prenesem na decu! A kako je tek kod one dece koji u kucu nemaju ni jednu knjigu? Verujte govorim iz iskustva. Doduse negde postoje slikovnice i knjige za decu ali cim deca krenu u skolu  knjige neverovatno nestaju iz kuce!
Buducnost. Ne verujem da ce se knjige odrzati i za tim vec sad zalim iako necu to doziveti. Ali ako od pre 3000 godina pre nove ere i 2ooo godina ove ere postoje knjige u raznim oblicima zasto se toliko veruje tehnologiji i sve se prebacuje na kompjutere. Posecujem i ja sajst sa pdf.knjigama ali citanje knjige sa ekrana za mene je totalno neprihvatljivo i vec posle par strana se toliko umorim da ne mogu da citam vise! Da li treba toliko verovati tehnologiji i da li se zaista sve to dogadja zbog nestasice papira?
Proslost. O jednoj knjizi iz XV veka opet se pise. Ona predstavlja najtajanstvenije spise ikada.Zbog nje naucnici cupaju kose jer  otkad je pronadjena  nije desifrovana pa se cak spekuluse da nikako nije pisana ljudskom rukom nego da su prste umesali cak vanzemaljci i li sam BOG! KNJIGA  SE INACE ZOVE VOJNICEV RUKOPIS I OTKRIVENA JE JOS 1912 -TE GODINE! Sve sto su naucnici saznali upotrebom ugljenika C-14  je to da je knjiga nastala u periodu  od 1404 do 1438-me godine.Knjiga se danas cuva na univerzitetu Jejl u Americi i neprestano se ispituje/Zanimljivo je da  je do te 1912-godine knjiga bila u posedu "cudnih" ljudi,kao jednom caru (Rudolfu II),pa alhemicaru iz Praga ,pa do coveka koji je desifrovao sve Egipatske hijeroglife(ni on nije uspeo nista da otkrije) do Vilfreda Vojnica po kome je i nazvana u modernoj istoriji.I jos jedna zanimljivost u vezi knjige svakako su slike sto alhemicare i vanzemaljce stavlja u prvi red autora dok je teorija o Bogu samo u smislu da jedan covek tvrdi da mu je Bog procitao knjigu! Samo bih navela nazive tih 6 delova u kojima su i slike (koje su previse precizne samim tim i neverovatne za Xv VEK  i tekst koji  potpotpuno nemoguce desifrovati ni jednom vrstom kriptografije!
Prvi deo je HERBARIJUM koji sadrze slike nepoznatih biljaka sa tekstom verovatno o njima.
Drugi deo ASTRONOMIJA sastoji se od dijagrama Sunca,Meseca, zvezda i sazvezdja.Uz ilustracije 12 sazvezdja naslikano je i 30 golih zena od kojih svaka drzi po jednu zvezdu.
Treci deo nazvan BIOLOSKI sadrzi slike golih zena koje nose krune i kupaju se u bazenu.
Zene se kupaju i u KOSMOLOSKOM DELU s tim sto se tu kupaju u kadama povezanim nekim cevima sto nedvosmisleno ukazuje na vanzemaljce jer su sve te kade povezane nekim dijagramima na nepoznatim ostvrvima.
U FARMACEUTSKOM delu nalaze se apotekarske posude ( u srednjem veku?) i  delovi raznih valjda lekovitih biljka
Poslednji deo nazvan RECEPTI  ne sadrzi slike nego samo tekst!
Ja sam fascinirana ovom knjigom,a iz mojih blogova mozete videti koliko volim knjige - naravno one koje su mi dostupme. VELIKA JE STETA STO NOVE GENERACIJE NE DELE MOJU LJUBAV PREMA KNJIGAMA!.

Нема коментара :

Постави коментар