четвртак, 23. април 2015.

LUTKE SU SVE RUZNIJE

DA LI STE PRIMETILI DA SU LUTKE SVE RUZNIJE? NEKADA JE BIO KOMPLIMENT KAD TI NEKO KAZE LEPA SI KAO LUTKA! A ONDA SU DOSLE BARBIKE,BRAC LUTKE KOJE SU JOS UVEK BILE  KAO LEPE DEVOJKE MADA MALO NESRAZMERNO GRADJENE!  A zatim SU DOSLE NAKAZE! Lutke su najstarije igracke na svetu jer covek je uvek uzivao u svom oblicju. I njegov pojam lepote jeste zapravo njegov lik. Kako smo onda dosli do lutki u svim bojama(plave,zelene,ljubicaste boje koze) sa uzasnim izrazom lica? Sta je toliko izoblicilo ono sto je predstavljalo ljudsku vrstu?Jos od starih Grka i Rimljana koji su svojoj deci pravili lutke od drveta ili pecene gline pa preko 16-tog veka kada su lutke poprimile izgled zena toga doba i ostale jer su bile obucene u tadasnju modernu odecu ( i pravljene rucno i unikatno) pa sve do danas vredna istorijska dela!Tokom vekova one su bile odraz vremena u kome su napravljene. Umesto toga kazem imamo ruzne lutke,ruzno obucene,imamo zacarane lutke, imamo ostrvo na kome su lutke obesene na drvece,imamo vudu lutke(dobro njih imamo oduvek) ali nemamo one prelepe lutke kojima nismo smeli da se igramo da ih ne isprljamo i polomimo ali koje smo u momentima kad su nam davane u ruke  obozavali i divili im se! Imamo i filmove sa "zlim lutkama" koji zaista cine da poverujemo u te zacarane lutke. Pa tu su i zivi klovnovni  i lutke klovnovnovi koji itekako znaju da nas uplase.
Buducnost. Verovatno ce lutke postojati dokle god postoji ljudska vrsta. I one ce ici u korak sa vremenom sto je i normalno.Pa ce to biti,roboti,kiborzi i lutke nasih suseda vanzemaljaca. Jer rekli smo da covek uvek tezi da gleda u svoj lik makar to bile i lutke.
Proslost.Da idemo redom. Lutke su nakon 16-tog veka krenule da budu sve lepse i da sve vise docaravaju princeze i vile. Cak i XX veku one su bile prelepe i devojcice su se ponosile lepotom svojih lutaka. Mame su cesto morale da i lutke oblace kao svoje devojcice i obrnuto. I kao sto sam rekla nekako su i jedne i druge bile lepe. Onda dolazi vreme BARBIKA   koje su isto lepe, oblace se kod najpoznatijih modnih dizajnera ali za moj ukus nisu bas srazmerno gradjene. Ipak  volela sam te lutke i moje cerke su ih volele. Bratz lutke idu korak dalje na ne srazmerno telo ide velika glava jos uvek ne toliko ruzna ali je koristila da se te krupne oci i usta sminkaju(Barbike su imale male glave) i kosa je mogla vise da se ceslja. Njih zamenju 90-tih GRIBIKSI! Ne znam da vam tacno objasnim sta su  ali  recimo lutke buducnosti. To su neka bica sa ljudskim telom ali neobicnom bojom koze (plava,zelena,ljubicasta, narandzasta) i sa antenicama na glavi(valjda za bolji prijem talasa sa svoje planete). U tu kategoriju stvorenja ko zna sta su spadaju i cuveni Teletabisi! A lutke kao lutke ne postoje odavno. Sad su tu lutke bebe koje nisu mnogo ruzne i koje sluze za obuku devojcica za materinstvo, lutke tinejdzerke koje mozes da oblacis koj imaju uzasne grimase lica ili ljubicastu kosu ili tetovaze i pirsinge! Garderoba spada u recimo obuci me sto upadljivije kako i same tinejdzerke rade (dobro devojcice koje se uce da budu takve tinejdzerke!
I na kraju da ne mislite da sam zaborovila vudu magiju .Lutkice sa likom i necim (kosom,noktima,zubom) od onoga kome hoces da ucinis zlo! I nije to tek tako bezveze! Moze da se veruje ili ne ali zaista ima mnogo nesrecnih slucajeva pa cak i smrti izazvanih vudu lutkicama.
STA SAM HTELA DA KAZEM. LUTKE ISTO PROLAZE DUGACAK PUT KAO LJUDSKA VRSTA. MENJAJU SE LJUDI MENJAJU SE LUTKE! ALI U MENI OSTAJE ZAL ZA ONIM LEPIM REALISTICNIM LUTKAMA KOJE SU NAJVISE PODSECALE NA LEPE PRAVE DEVOJCICE,MLADE ZENE PA I BAKE!

Нема коментара :

Постави коментар