уторак, 5. јануар 2016.

BATINA JE IZ RAJA IZASLA

BATINA JE IZ RAJA IZASLA! KAKO MOGU PORED SVE LJUBAVI KOJU OSECAM ZA DECU ( I SVOJU I TUDJU) DA PRELETIM PREKO OVOG PRAZNIKA! DANAS NE SME DA SE TUKU DECA! A KAD PA TO SME? STO VISE ULAZIM U TAJNE PRAVOSLAVLJA SHVATAM KOLIKO JE ONO BILO NA STRANI PORODICE I DECE! MI NISMO!
I vrapcici na grani znaju da su deca u ovom XXI veku najugrozenija ziva bica. Kakvi beli medvedi i ostalo! Toliko se lose ponasamo prema deci da ne shvatam zasto ih uopste i radjamo . Mislim i na sebe! Nista ne cinimo za njih. Ako neko podrazumeva da je nesto to sto im kupujemo pametne telefone svakako nije razmisljao kako smo dosli do novca da im kupujemo bilo sta ( cak i hranu)? Tako sto radimo  12. 14 sati, a njih ostavljamo u ustanovama tipa jaslice, vrtic, skola da se socijalizuju.O prirodi koju smo unistili i da ne pricam. Boze, zasto smo stvorili ovaj materijalni svet u vidu potrosackog drustva. Zasto smo stvorili sve ove tehnologije koje prete da nas uniste?Gde je ono vreme kada smo se bavili svojom decom, kada smo ih uspavljivali pricajuci im ili citajuci im knjige? Kada  smo vikende provodili na izletima, radne dane  u parkovima i igralistima. Kada smo im kupovali igracke koje nisu na daljinski nego smo razvijali njihovu kreativnost i mastu! I kada smo ih tukli! Priznajem, svu svoju decu sam tukla. Ako, mogu da se opravdam, a ne mogu  bilo je i vrlo stresno odgajati cetvoro dece. Medjutim, sigurno ne bih rekla da je to bilo zlostavljanje na bilo koji nacin. Jesu pljustali udarci po guzi, pa i neki samar ali nista vise! Mada ni to nije trebalo. Jer ako razmislimo o sustini gore pomenute recenice shvaticemo da je batina iz raja izasla zato sto ne valja. Mada, opet moze i da se tumaci da je odande izasla da napravi red na Zemlji. ali ostanimo pri prvoj varijanti. Nije totalno ljidski tuci bilo koga, ni dete , mi odraslu osobu, pa ni zivotinje naravno.  I batina ima dva kraja. Znaci nasislje radja nasilje. Zlostavljajuci decu moze da vam se desi da oni uzmu batinu u svoje ruke!
Buducnost. Deca ili neke nove generacije zivih bica na planeti Zemlji imace vrlo tezak zadatak. Mozda bi i  o tome trebali da  razmislimo. Da gajimo alfa decu i da stvari vise nikada nece biti iste! Zato probajmo da im usadimo makar malo duse njih radi. Da osete svu toplinu roditeljske ljubavi koju smo i imali. Znam da je tesko raditi i brinuti se o deci, ali ipak imamo obavezu da im pruzimo mogucnost da budu ljudi dokle god to moze biti!
Proslost. Svakako da se desavaju promene koje uticu na decu i svet uopste. Shvatam i prihvatam da ne moze biti onako kako je bilo recimo 60-tih, 70-tih- pa i  80-tih! Stasno mi je zao zbog toga. I odbijam stalno pomisao da su ove generacije dece rodjene u trecem milenijumu totalno bez osecanja! Odbijam! A ako jesu opet smo mi krivi, a ne oni!
NE TUCITE DECU NI DANAS NI BILO KOJI DAN! PAMETNI SU ONI DA BI JEDAN SAMAR ILI PLJUSKA PO GUZI STAVILE TACKU NA NJIHOVE NESTASLUKE! ONI CE UVEK RADITI PO SVOME! A MI SMO TU DA IH VOLIMO I PODRZAVAMO ! NARAVNO DA DAMO I NEKI SAVET ALI NE PO SVAKU CENU. I DA DOK SU JO SASVIM MALI BDIMO NAD NJIHOVOM BEZBEDNOSTI. POSLE CE SE ONI  ITEKAKO SAMI SNACI!

Нема коментара :

Постави коментар