понедељак, 18. јануар 2016.

KARTUZIJANSKI MANASTIR

KARTUZIJANSKI MANASTIR U PARMI ( NISAM POGRESNO NAPISALA IME STENDALOVE KNJIGE) CUVA MNOGE TAJNE JER TAMO NIKO NE SME DA PROGOVORI NI REC! IMAJU CAK I VRSTU MACAKA KOJE NE MJAUCU -DA NE BI NI ONE PREKRSILE ZAVET CUTANJA. TAJNI RECEPTI KOJI CUVAJU SVETSKE BRENDOVE! POSLOVNA TAJNA SE BRANI ZIVOTOM!
Kartuzijanski manastir nastao je 1084 -te godine i ima muski  i zenski red. Ipak daleko poznatiji je muski red monaha koji se nalazi u Parmi (Italija).Njihovo geslo je KRST STOJI I KAD SE SVET KRECE (VRTI). Zatim, jako su strogi prema "spoljnom svetu" te  se cvrsto pridrzavaju zaveta  cistoce, siromastva, cutanja,poslusnosti.Sve u svenu dosta podsecaju na jezuite ( ciji je pripadnik i sadasnji od mene mnogo puta pomenuti Papa Franja).Pripadnici ovog reda se jos nazivaju trapisti.
Cela ova prica o tajnama i zavetu cutanja nastala je u stvari zbog sira ( sto bi rekao Jaserstajn).da li ste znali da u Banja Luci postoji samostan Marija Zvezda. Nekad je u njemu bilo 256 monaha sto ga je stavljalo na mesto broj 1 po brojnosti ,a sada u njemu ima samo 3 monaha.Sta mislite ko proizvodi sir (kackavalj ) TRAPIST? Naravno sledbenici Svetog Benedikta, kartuzijanci ili trapisti , jer ovaj vrlo strogi Katolicki red pociva na pricipi MOLI I RADI! I DA NE DUZIM OD 1869-TE GODINE U OVOM SAMOSTANU KOJI JE IMAO PRVU HIDROCENTRALU NA BALKANU PROIZVODI SE SIROM SVETA POZNATI BREND SIRA TRAPIST.Od XVII veka kada su u samostanu  La Trape u Francuskoj poceli izradu trapista tajnu izrade sira niko nigde nikada nije zapisao. Prenosi se sa starog monaha na mladjeg. I tako vekovima. U ovom trenutku tajnu pravljenja sira zna samo monah Tomislav. A sta ako se njemu nesto desi pre nego sto nekom drugom oda tajnu? I kako ce je preneti kad imaju zavet cutanja? Mozda zato i umre sto je odao tajnu? Logicno zar ne? Da, pronasla sam kako saznaju ako neki monah _cuvar tajne iznenada umre? Pa, kazu mu u drugom samostanu.
Sada da predjemo na 10 proizvoda ciji se tajni recept za proizvodnju cuva na vrlo blago receno cudne nacine.I gde je na snazi svojecrstan "ZAKON CUTANJA", ne bukvalnog kao u prethodnoj prici nego se posebnim ugovorima o tajnosti regulise zakonski cuvanje "svete" tajne recepta koja neki proizvod cini jedinstvenim u svetu.
Prvo sto vam padne napamet je Koka-kola. I jeste. Tajni recept se brizljivo cuva vec 125 godina. Njegovi sastojci su najstroze cuvana tajna i nalazi se u najcuvanijem trezoru na svetu u Atlanti.Ipak se pored sveg obezbedjenja jer se ne moze ni blizu sefa spekulise da je recept na nekoj drugoj tajnoj lokaciji dok ova privlaci turiste. Sto da i od toga ne zaradjuju?
Jos jedan gazirani napitak ima tajni recept dr. PEPPER, koga cine kak 23 tajna sastojka. Recept znaju samo tri kljucne osobe u firmi . Postoji prica da je jedan od sastojaka i sok od sljiva?
WD-40 carobni sprej za otkljuvanje smrznutih brava na kolima i uopste otvaranje brava i ostalih metalnih stvari koje ne funkcionisu zbog necega. Ime je dobio po tacno 40 neuspelih pokusaja da se napravi. Zato su njegovi tajni sastojci skriveni u tri grada sirom sveta i samo zajedno daju kompletnu formulu za recept!
Algoritmi kompanije Googl se ljubomorno cuvaju - metode koje ljudima omogucavaju da " izguglaju" sve sto ih zanima.
Lena Blekburn blato koristi se za omeksavanje bejzbol loptica.Tajna lokacija sa koje se uzima blato je negde u Nju Dzersiju - tacno zna samo kopmanija naravno.
Krispy Kreme krofne  prodate su zajedno sa receptom i prodavnicom izvesnom Ismaelu  Armstrongu davne 1933-ce godine.Do danas se recept nije promenio ,a znaju ga samo 4 osobe na svetu!
KFC recept za piletinu - razliciti delovi ovog recepta povezuju su u dve odvojene fabrike. Originalan recept napisan rukom 1959-te godine cuva se u sefu u Kentakiju.
Tomasove engleske pogacice su brend Bimbo pekara i znaju ga samo 7 ljudi.
I da zavrsimo sa monasima kako smo i poceli . Specijalni zeleni liker  Chartreuse prave monasi u Francuskoj ,sastoji se od 130  biljaka i znaju ga samo dva monaha na svetu!
PA VI SAD VIDITE! SVE TAJNE SU NEKAKO  OKO MANASTIRA I SAMOSTANA. A CUTANJE JESTE ZLATO. MADA NE ZNAM KAKO JE BITI COVEK A NE MOCI GOVORITI ( OVDE NE MISLIM DA POTCENIM LJUDE KOJI SU RODJENJEM GLUVO NEMI - JER TO NIJE NJIHOV IZBOR SIGURNO). PA OPET MNOGI BRENDOVI I U OVOM SVETU KAD SU INFORMACIJE DOSTUPNE IZ CELOG SVETA U SEKUNDI OPSTAJU BAS ZAHVALJUJUCI ZAVETU CUTANJA. OSTRE SU KAZNE KO PREKRSI ZAVET I ODA POSLOVNU TAJNU. MORA TAKO!
A JOS NESTO BIH DODALA NA KRAJU CISTO ONAKO ZENSKI - ZAMISLITE KAD BI ZAVET CUTANJA POD PRETNJOM OSTRIH KAZNI UVELI U OBICAN ZIVOT.
DA LI BI SVET POSTAO BOLJE ILI GORE MESTO ZA ZIVOT BEZ TRACARENJA?!

Нема коментара :

Постави коментар