недеља, 3. јануар 2016.

PRIPREMNI PERIOD

PRIPREMNI PERIOD ILI JOS JEDNA MAGIJA BROJA. VEC SAM PISALA O NEKOLIKO BROJEVA KOJI KRIJU NEKU MISTERIJU, TAJNOVITOST  I POVEZANOST SA LJUDSKIM ZIVOTIMA. ALI BROJ 40 JE ZAISTA POSEBAN U TOM SMISLU STO SU SVE CINJENICE U VEZI NJEGA CINJENICE, A NE SAMO NARODNA VEROVANJA, MITOVI I LEGENDE!!
 Pocnimo sa rodjenjem Trudnoca traje oko 40 nedelja. Posle porodjaja materica se vraca u polozaj pre trudnoce. Cetrdeset dana beba i majka ne bi trtebale da izlaze u drustvo niti da primaju posete iz vrlo medicinskih ,a ne "bapskih " prica. Prvo i beba i majka su u tom periodu veoma podlozne zarazama te ih svakako treba izbegavati, a drugo u tom periodu se beba plasi svega, pa joj je za pocetak najvaznije da uspostavi odnos sigurnosti i zastite sto joj pruza boravak uz majku i naravno dojenje. Toliko dana ( 40) se stvara celija coveka ,a toliko i razgradjuje.
Ako ipak hocemo da se vratimo legendi i mitovima iz Hriscanstva i tu je broj 40 poprilicno puta ponavljan.Potop je nastao posle kisa koje su padale 40 dana i 40 noci. Nakon krstenja Isus se povukao u osamu u pustinju na 40 dana. Mojsije je postio 40 dana ( i danas se pred Bozic posti 40 dana) pre nego sto je isao po ploce sa 10 Bozijih  zapovesti. Prorok Ilija je putovao 40 dana po pustinji.Cetrdesetog dana od vaskrsenja Isus se vazneo na nebo pa Hriscani i danas obelezavaju 40 dana od smrti pokojnika (veruje se da dusa luta 40 dana na zemlji dok ne nadje put u nebo).
Zanimljivo je i da se za razne meleme za lecenje koristi period od 40 dana da bi postali lekoviti.Recimo mlade orahe treba drzati u komovici 40 dana da bi postali lekovita orahovaca.Smokve postaju lek potopljene u maslinovo ulje tacno 40 dana,  a biljnim kapima se krvni sudovi ciste tacno 40 dana.Mnogo ima recepata u kojima je potrebno da nesto odstoji ili se upotrebljava 40 dana.
Tako se namece zakljucak da broj 40 ustvari oznacava pripremni period za neke vazne dogadjaje.U Hriscanstvu broj 40  je simbol usavrsavanja i iskusenja,vreme cekanja i priprema.
Sto se tice 40 godina, jos Talmud je oznacio kao "kanonsko doba" coveka -  to jest fazu  u kojoj je covekov intelekt najrazvijeniji.Cak i psiholozi potvrdjuju brojnim dokazima da se posle 40-te godine primecuje znacajne promene u razvoju licnosti.Kasnije je i katolicka crkva ( pa i ostale) prihvatila tu granicu od 40 godina za oznacavanje zrelosti i vrha inteligencije kod  ljudi.
A ja da se vratim mojim razmisljanjima. Koliko sam vec puta pomenula da je tehnologija u nazad 40 godina dostigla veci razvoj nego zadnjih 400 pa i vise godina. Od 1975- do 2015 godine pronadjeni su nacini da se komunicira bez zica, napretci u medicini, u robotici, nauci i nuklearnoj fizici i toliko toga da ne moze da stane  u jedan blog.
Tim povodom bih napisala jos jednu zanimljivost koja nije direktno vezana za broj 40 ali je svakako vezena za moju teoriju o velikom napretku tehnologije u zadnjih 40 godina. Evo koje tehnologije koje vise nece postojati posle 01.01. 2016-te godine:
Firefox OS  bio je prisutan samo na trzistima u razvoju.Kao neprofitabilan posle 5 godina rada konacno se ukida.
Adobe Flash  nece potpuno nestati ali dobija novu svrhu i ime. Zvace se Animate CC i bice otporniji na viruse nego adobe.
Beats Music je Eplovo  "cedo' koje je bilo preskupo te se njihov muzicki servis gasi.
Yahoo Maps su se pojavile tri godine pre Guglovih ,ali nikad nisu bile relevantne te su spremne za penziju.
Stiv Dzobsova vizija  Epla.  Covek je lepo rekao ako koristite stilus vi ste propali. Cetiri godine posle njegove smrti Epl je predstavio Stilus i sada je vrme da se i on "upokoji".
ZAKLJUCAK BI BIO! BROJ 40 PRETHODI VELIKIM I VAZNIM DOGADJAJIMA. ON JE BROJ KOJI OZNACAVA VREMENSKI PERIOD ZA PRIPREMU! I TO SA RAZLOGOM I DOKAZIMA.
KAKO SU TO ZNALI NASI PRECI PA SU TO JOS U BIBLIJI UZIMALI KAO RELEVANTNU CINJENICU NE ZNAM! ALI RAZMISLITE I O REINKARNACIJI!
40 dana dusa luta, 40 dana ne treba videti bebu. Taman toliko da se dusa smesti u izabrano telo? Zar ne?

Нема коментара :

Постави коментар