среда, 20. јануар 2016.

SVETI JOVAN

DANAS JE SVETI JOVAN - NASA SLAVA. U TU CAST PRONASLA SAM VRLO ZANIMLJIVE PRICE O POREKLU TORTI. I JEDNU LOSU VEST KOJA SE ZOVE ZASTITI AUTORSKA PRAVA - KOJA BRISE SLIKE OMILJENIH LIKOVA IZ CRTACA SA TORTI!
TORTA JE REC SPANSKOG POREKLA I ZNACI OKRUGAO HLEB.Za mene  je ovo vrlo vazna tema jer sam za svoj profil uzela rec PATISPANJ sto znaci umutiti koru od jaja,brasna i secera. Tako su prve torte krenule samo od kore (okruglog hleba), a kasnije se krenulo sa filovanjem dok se nije doslpo do danasnjeg izgleda torte. Torte su oduvek bile skupe poslastice te su je pocetkom 19 veka jeli samo na dvorovima i u bogatim porodicama. Vrlo su zanimljive price vezane za POREKLO IMENA NEKIH NAJPOZNATIJIH TORTI.
Krenucemo od DOBOS TORTE .Ime je dobila po Jozefu Dobosu madjarskom poslasticaru.te 1885-te godine kada je nastala ova torta Budimpestu su trebali da posete Franc Jozef i njegova zena Elizabeta. Poslasticar je do tada samo pravio okrugle deblje kore koje je ukrasavao slagom. Da bi zadovoljio cara dosetio se da ispece nekoliko tanjih kora i prvi put u istoriji poslasticarstva napravio cokoladni fil. Premazao je filom kore a odozgo stavio glazuru od istopljenog (karamelizovanog ) secera. Mozete li da zamislite koju je senzaciju izazvala ova torta?!
VASINA TORTA je nasa domaca torta po jednom Vasi iz Paracina koji je do 40-te godine bio veliki boem i sve uz sto ide ,a kada je resio da se zeni nasao je mladu Jelenu koja je bila neverovatno sicusna i krhka. Majcinstvo je tesko podnela a sam porodjaj i beba i ona su preziveli zahvaljujuci tome sto je Vasa odveo u Bec kod cuvenog ginekologa. Zahvalna tasta napravila je fantasticnu tortu i nazvala je po zetu VASINA TORTA.
REFORM TORTA - AKO POSTOJI KRALJICA TORTI TO JE SVAKAKO OVA TORTA. NJEN CAROBNI UKUS NE MOZE SE NI SA CIM POREDITI NITI JOJ TOLIKE GODINE POSTOJANJA MOGU UMANJITI LEPOTU.  Njeno ime je misterija .Neki kazu da je ime dobila po reformi ukusa koji do tada nije postojao ( a ni sada usprkos ovoliko novotarija u poslasticarstvu).Drugi kazu da je potrebna prava reforma da bi se uoste napravila ova torta - koja realno sadrzi ogromne kolicine jako skupih namirnica ( pola kile maslaca, pola kile oraha, 20-tak jaja i pola kile cokolade).Neki pak tvrde da je tu tortu prva napravila neka partizanka u cast reformi posle II svetskog rata. Kako god! Ukus joj je FANTASTICAN.
SAHER TORTA moze slobodno da dobije titulu najpoznatije torte na svetu iako se sastoji iz vrlo malo sastojaka jer se sastoji samo od dva deblja cokoladna patispanja i fila od marmelade od kajsija. Ovaj recept potice iz citavog niza slucajnosti. Knez Meternih je 1832-godine naredio svom kuvaru da za goste spremi nesto novo i nenadmasno ,a u isto vrme da bude manje "tesko" za varenje ( misli se na torte pre toga filovane sa mnogo slaga) i da bude elegantno. Glavni kuvar se bas tada razboleo a njegov 16-to godisnji unuk Franc Saher je preuzeo na sebe da napravi tortu. Ostalo je istorija. Dan danas u Becu postoji restoran Saher u kome se servira originalna  saher torta sa obaveznom kasikom slaga. A dnevno se isporucuje hiljade i hiljade komada ove torte sirom sveta.
TORTA SA KAFOM  je porodicni recept  Ade Dezeu iz SAD poreklom Rumunke iz Temisvara.Kafa, jaka nefiltrirana ista kao ona koja se pila u XVI veku u Konstatinopolju osnovni je sastojak ove torte.Popularnost kafe do danasnjih dana ocuvala se i u poslasticama  u koje je stavljana. U ovoj torti bogati kuvani fil od jaja i putera,plus kore od oraha sa prelivom od jake kafe zaista su "dobitna" kombinacija za druzenje uz ovu tortu i sto da ne soljicu kafe!
TORTA GIZELA  dobila je verovatno ime po popularnom madjarskom zenskom imenu. Lako i brzo se pravi ,a zaista ima bogat ukus.Kod nas se ova torta odomacila posle knjige Anke Jovin - Bozanstvene torte.Njen osnov cini zuti patispanj, przeni orasi .fil sa pomorandzom.
Buducnost. Moram da se zaustavim u pisanju ovih prica jer mi slike torti iskacu pred oci i ne mogu vise da pisem. Razmisljam samo kad nam ukinu svu mogucu hranu pa i ove bozanstvene torte i krenemo da gutamo pilule ,da li ce se oni koji dolaze posle nas  osecati tuzno kad vide kako smo mi nekad dobro jeli. A tek kako su oni pre nas jos bolje jeli. Pa oni pre njih jos bolje..
Proslost. Secam se da sam svojoj deci kupovala u poslasticarnici  "Kod konja" rodjendanske torte sa njihovim omiljenim likovima iz crtaca. Bilo ju tu i Nindza-kornjaca i Barbika i raznih princeza, i Mini -maus i Bambi....Sada se pitam sta ce biti  kad je jedna jedina firma za Balkan dobila licencu za sve te torte sa likovima koje vec generacije dece obozavaju? Razumem da je bitno zastiti autorska prava. Ali mislim ako je do sada bilo ovako zasto odjednom vise nije. To jest ako smo krsili prava do sad kako od jednom ne moze vise, ili sto to nije oduvek bilo regulisano. Ovako sta reci detetu ako pozeli tortu sa Pepa prasetom ili Nodijem?
NECEMO DA SE SEKIRAMO! SVASTA SE DOGADJALO A MI SMO UVEK NALAZILI RUPE U ZAKONU!
 SRECNA SLAVA!

Нема коментара :

Постави коментар