уторак, 12. јануар 2016.

TKANJE PROSTOR VREMENA

TKANJE PROSTOR VREMENA! DILATACIJA VREMENA! PARADOKSI BLIZNACA I DEDE! TEORIJA RELATIVITETA -AJNSTAJN!  ASTRONOMSKI SVETI GRAL!
Lorens Kraus kosmolog  univerziteta u Arizoni cak 60% je siguran da je otkriven  talas u  tkanju prostor vremena. Ako se ispostavi da je otkrice gravitacionih talasa istinito onda bi astronomi dobili novi  "prozor" u Svemir. Gravitacioni tlasi se inace stvaraju na njcudnijim mestima u svemiru kao sto su crne rupe i zato ih je bilo tesko  otkriti do sada. Albert Ajnstajn je predvideo ta gravitacioni talasi proizvode ekstremno nasilne dogadjaje, poput sudara dve  crne rupe .Kako se talasi sire i skupljaju  oni suzbijaju i rastezu tkanje prostor vremena.
Dilatacija vremena je vremenski interval  izmedju dva ista dogadja koji zavisi  od izbora referentnog sistema. Nama je najpoznatiji primer to sto mozemo da vratimo vreme na TV-u i gledamo propusteni sadrzaj. Medjutim u fizici je to veoma veliko i siroko ispitivanje pojava u svemiru koje dovode do toga da recimo zbog dilatacije vremna dva clana posade  u istom svemirskom brodu neki dogadjaj ne vide isto ( ni vremnski ni prostorno). Zbunjujuce zar ne?
Sto nas dovodi do paradoksa. Paradoks je isto nastao iz teorije relativiteta. Ako je nesto nemoguce dokazati ,a sve reference ukazuju da je to moguce nastaje paradoks. U dva slucaja je narocito zanimljivo , bar meni. U slucaju "dede" koji se odnosi na putovanje kroz vreme i na slucaj "blizanaca" . Prvi sam vec opisivala te cu sada malo pricati o ovom drugom. Rec je o eksperimentu tipa da blizanac A putuje svemirskim brodom koji postize brzinu svetlosti u vakumuu.Posto se blizanac A krece dolazi do dilatacije vremna i kada se vrati na zemlju on ce biti mladji od blizanca B koji je ostao na Zemlji!Na sta vas ovo podseca? Na ljude koji tvrde da su bili oteti, a na Zemlju se vracaju mladji nego sto su bili? Mozda ova prica i nije paradoks?
Koga mrzi da "kopa"  po vikipediji da kazem da se terorija relativnosti koju je postavio Ajnstajn sastoji zapravo od dve velike oblasti u fizici.Ove su teorije osmisljene kako bi se objasnila cinjenica da se elektromagnetni talasi ne pokoravaju Njutnovim zakonima kretanja.Oni se krecu konstantnom brzinom nezavisno od kretanja posmatraca.Osnovna ideja obe teorije je da ce dva posmatraca koja se nalaze u relativno uzjamnom kretanju izmeriti razlicite prostorne i vremnenske intervale za iste dogadjaje,ali da ce oboje raditi po istim fizickim zakonima?
I da zavrsimo. Ajnstajn je shvatio da na elektromagnetne talase  usvemiru nikako ne mozemo da uticemo.Oni se krecu kako se krecu i uticu na nas razlicito. Lorens Kraus od 2014-te uporno tvrdi da se i gravitacioni talasi sakriveni na ivici crnih rupa krecu kao i elektromagnetni - svojom voljom i menjaju nasu sliku svemira. Teorija relativnosti , kretanje gravitacionih talasa zajedno predstavljaju taj cuveni "sveti gral"  o kome sam toliko pisala a koji predstavlja opsesivnu ceznju ka necemu sto nikad ne mozemo dostici ,a ubedjeni smo da nam se to nalazi tako blizu na dohvat ruke i da sigurno mozemo stici do njega i uzeti ga.
Razumem covekovu opsednutost svemirom. Pa svako od nas kad pogleda u nebo zazeli da zna sta je tamo iza ! Ovoga puta naucnici mozda i tacno znaju sta se dogadja jer zaista su i nauka i tehnologija otisle daleko napred . Zelim da verujem da ova poslednja ispitivanja nisu sveti gral nego istina.
POTPUNO BI BILA ODUSLJEVENA DA SE RESI TO PITANJE DILATACIJE VREMNA, PARADOKSA I GRAVITACIONIH TALASA   I KAD  LJUDIMA DOSADI OVAJ VEK MALO 'SKOCE' DO SREDNJEG ILI VEC KOG VEKA HOCE! ZAR NE BI BILO GENIJALNO1
HAJDE DA NAVIJAMO DA STO PRE MOZEMO POBECI ODAVDE DA I NE VIDIMO APOKALIPSU.
UZGRED 13.januara  (posto pisem ovaj post unazad) je grmelo ,a to predskazuje svakve krvave dogadjaje. Nek nam Bog   i naucnici pomognu!








Нема коментара :

Постави коментар