петак, 15. јануар 2016.

ISTINSKA DOBROTA

ZNATE LI STA JE ISTINSKA DOBROTA? DA LI STE SVESNI DA HORMONI UPRAVLJAJU ZIVOTOM! TAKO DA VISE SEBI NE UBRAJAM U "GREH" STO OBOZAVAM COKOLADU!
Jedan antropolog predlozio je deci iz  jednog plemena u Juznoj Africi da igraju jednu igru. Igra se sastojala u tome sto je on  korpu punu voca stavio pored jednog stabla i rekao deci da trce do tog stabla i ko stigne prvi osvojice tu korpu punu voca. Deca su prihvatila igru uhvatila se za ruke,zajedno dotrcala do korpe i svi zajedno su se pocastili vocem! Kada ih je antropolog upitao zasto su to uradili ono su odgovorili KAKO JEDAN DA BUDE SRECAN KAD SU SVI OSTALI TUZNI! A sta je potrosacko drustvo napravilo od nas? Samo gledamo sebe i nikog drugog. Trudimo se da sto vise ugrabimo za sebe ( a i tada nismo srecni), nego nastavljamo i dalje da grabimo bez ikakve naznake za kraj tog grabljenja.Koliko god da imamo zelimo jos vise i jos vise ,a srecni  i zadovoljni nikako nismo.
Zato su naucnici radili opsezna istrazivanja o hormonima raspolozenja.Pored SEROTONINA - HORMONA SRECE, postoje jos i ADRENALIN - HORMON STRESA I UZBUDJENJA, pa, ENDORFIN - HORMON PRIVRZENOSTI, i OKSITOCIN - HORMON NEZNOSTI.
Kako su hormoni veza izmedju psihe i tela logicno je sto oni toliko upravljaju nasim zivotom.
SEROTININ luci nadbubrezna zlezda  i bez njega nema ni radosti srca, ni euforije ni zivotne radosti.Naucnici su ipak utvrdili povezanost cokolade i ovog hormona. Jer kad pojedemo cokoladu za pola sata nam se "popravlja" raspolozenje. dobro kazu da to mogu da ucine i ostali ugljeni hidrati pa cak  i testenina ali cokolada je cokolada! Ne samo da utice na raspolozenje cokolada utice i na koncentraciju. Ja sam svojoj deci uvek davala cokoladu kad krenu na neke vazne testove u skoli!
Dopamin je podgrupa serotonina i najvise se luci kad smo zaljubljeni. Sto naravno jos povecava nivo seratonina do vristanja od srece.Dejstva: fokusiranje na jednu osobu, lupanje srca, znojenje, "leptirici u stomaku". Uz dopin i serotonin za zaljubljivanje narocito je vazan i oksitocin koji nas tera da neprestano grlimo i ljubimo voljenu osobu.
OKSITOCIN  je sem neznosti koju izaziva zaduzen i za izbacivanje mleka kad se porodimo , za kontrakcije materice i izbicavanje posteljice prilikom porodjaja. Znacajan je i pri seksualnom cinu cak i prilikom seksualnih fantazija.Ovaj hormon nema alternativu i ne moze se nadoknaditi nekom namirnicom niti se moze zameniti ,zato cesto za neku osobu kazemo da  izmedju nas radi "hemija" kad nas seksualno privlaci. Ustvari na nju radi oksitocin koji se luci ako nam se osoba svidi!
ENDORFIN  je hormon koji se luci u mozgu. On je slican dejstvu opijata jer stvara zavisnost od neke osobe. Ipak ta je zavisnost kudikamo bolja jer nam stvara osecaj srece, smirenosti, smanjuje nam strepnju ,jaca pouzdanost.
Velika je sreca sto covek ipak poseduje razum koji "koci" hormone i sto je socijalno bice te mora da se ponasa prema pravilima. Jer kad bi samo hormoni vladali bio bi totalni haos! Setite se samo cuvenog PMS kod zena  kada ih hormoni navode da postanu vrlo goropodna i neshvacena bica i kada su ustanju da ucine svakave ludosti.
BUDUCNOST. Bas me zanima sta ce uciniti covek po pitanju hormona. Kad zameni delove tela plastikom ili kad se kolonira  ili kad odstampa svoje telo od bioloskog materijala, sta ce uciniti sa hormonima koji uticu na ljudska osecanja? Da li ce ih potpuno unistiti ili jos vise unaprediti? Veliko je pitanje. Pogotovu sto ce nam onaj cip u glavi dati jos vise razuma  jer cemo moci da apsorbujemo i obradimo neverovatan broj informacija. Sta li ce hormoni reci na to.? Hoce li i njih podici na visi nivo pa necemo vise nikada biti nesrecni? Ni zbog finansija, ni zbog neuzvracene ljubavi, niti zbog gubitaka svake vrste...Ko zna?
PROSLOST. Nisam pisala posebno o adrenalinu jer znam da znate da kad nas on "pukne" u stanju smo svasta da uradimo. I da skocimo sa vrha zgrade i da se potucemo ili cak ubijemo nekog. Dobro ima i onaj pozitivan kad nas nagoni da radimo vrlo lepe i produktivne stvari . Ali adrenalin je definitivno tesko iskontrolisati. Zato se dobro pazite da ne ovlada vama, pothitno ukljucujte razum cim osetite da vas "puca", dok nije kasno!
STA DA KAZEM NA KRAJU ?SVE NA SVETU MOZE DA SE GLEDA I NA OVAJ I NA ONAJ NACIN . I VODA I VATRA SU DOBRE SLUGE ALI LOSI GOSPODARI. MOZDA BI SE TO MOGLO RECI I ZA HORMONE. DOK NE OVLADAJU NAMA I DOK NAM SAMO SLUZE DA BI BILI SRECNI, ZADOVOLJNI,ZALJUBLJENI... JE U RE. aLI AKO ONI KRENU DA UPRAVLJAJU NASIM PONASANJEM BOGAMI MOZE DA BUDE VRLO LOSIH POSLEDICA.
JEDITE COKOLADU KAD GOD MOZETE I NE BRINITE ZA KILOGRAME! SRECA JE MNOGO VAZNIJA OD TOGA VERUJTE MI!


Нема коментара :

Постави коментар