уторак, 26. јануар 2016.

ONASNAZIVANJE

ONASNAZIVANJE - BUDIMO U DUHU NASEG VELIKOG PROSVETITELJA SVETOG SAVE - OVAJ PUT TREBA 'PROSVETLITI" ZENE! MADA, REALNO GLEDANO KAKO ODMICE OVAJ XXI  VEK ZENE SU SVE VISE SVESNE SVOJIH PRAVA I ZNAJU ITEKAKO DA SE BORE U "MUSKOM" SVETU! NAZALOST JOS IMA ZENA PODVUCIMO OVO
SA MANJE OBRAZOVANJA, SA MNOGO OBRAZOVANJA, SA JEDNIM DETETOM,SA VISE DECE, ZENA KOJE SU SVESNE DA TRPE NASILJE, ZENA KOJE NISU SVESNE DA TRPE NASILJE:
FIZICKO,
PSIHICKO,
SEKLUALNO,
EKONOMSKO!
Pa, ipak treba najpre uzeti u obzir cinjenicu da je ovo Balkan! Gde su muskarci vec hiljadama godina "utripovani" da su oni "glava kuce" i da se njihova slusa. Medjutim, muskarci uporno odbijaju da shvate da zene postizu  u toku dana  ono sto oni ne bi mogli ni u dva-tri ( u najboljem slucaju). Pogledajte svoju zenu koja je uradnom odnosu kod privatnika i sa vama ima jedno ili dva deteta ( ne smem da pisem vise iako srecom to jos postoji). Pre posla sprema decu za jaslice,vrtic ,odvodi ih pesice jer vama trtebaju kola. Na poslu trpi ,sta trpi, do najmanje 17h. Onda cekanje u marketu, pa skupljanje dece ,pa rucak-vecera ili sta vec. Pa spremanje hrane za sutra. Pa, gomile sudova i vesa, pa preslisavanje skolske dece i bog zna sta vec!
I one uvek to rade od srca i iz ljubavi. A ne zato sto moraju ili sto vi muskarci na tome insistirate (kao i na seksu uvece). Medjutim, vi niste zadovoljni onim sto cine za vas i za porodicu. Isfrustrirani ste, narocito armija muskaraca koja je zadnjih decenija ostala bez posla. I koga ce da maltretiraju junacine- svoju zenu - jer realno nemaju koga drugoga.Ima sud manje-vise i drugacijih prica ako se radi o preljubi ( a i ta prica mozda ima dublje korene jer zene vrlo retko dizu ruke od svoje porodice).Ali uglavnom je prica o nezadovoljnom muskarcu koji je prvenstveno nezadovoljan sobom a to prikriva nasiljem nad zenom (zbog onog pomenutog balkanskog mentaliteta). I umesto da prica sa zenom i resi problem, on kad ostane bez posla ili radi, ali mu je plata mala ili je jednostavno alkoholicar ili narkoman pocinje sa nasiljem.
Pisala sam vec blog u kome sam objasnila kako da prepoznate nasilje i pored ljubavi koju osecate prema muzu i pored privrzenosti deci i porodici. I ne zavaravajte se. Nasilnik nikad ne odusataje. JEDNOM NASILNIK UVEK NASILNIK!
Zato je ovaj program SIGURNE KUCE  nesto najfantasticnije sto sam videla u zivotu. I steta sto nisam mladja odmah bi ga prihvatila oberucke. Poenta je u tome sto su shvatili sustinu zeninog trpljenja. A ona je nazalost obicno ekonomske prirode. To jest zena je ekonomski zavisna od muskarca. Znaci na stranu zene koje rade i koje mogu same da se izdrzavaju - one zaista nemaju bas nikakvo opravdanje da trpe nasilje.
U pitanju su zene koje ne rade ili imaju male plate pa su svesne posto bi povele decu sa sobom da ne mogu da prezive od te plate.
Tu stupa na scenu ovaj fantastican program koji "VETAR U LEDJA" zenam koje su odlucile da kazu NE NASILJU! Pa iako po statiskima jedna od pet zena potpuno zavisi finansijski od muza - zene jesu jaci pol i mogu da pomocu ovog programa "stanu na noge"! Jedan od projekata je i DOBRA BASTA osnovano prosle godine u Somboru, tu su i razne privatne firme koje pomazu kao recimo rucno pravljenje sapuna i gajenje lekovitih biljaka. Tu su naravno za obrazovanije zene i p[oslovi u struci i deje ka napredovanju zarad vece plate sto donprinosi osecaju samopozdanja svakako!
ZATO ZENE IAKO SAM OPET VEC PO KO ZNA KOJI PUT OVE GODINE PREKRSILA MOJU FORMU PATISPANJA ZELIM VAM OD SRCA DA SE 'PROSVETLITE' KRENETE PUTEM ONASNIZAVANJA DO FINANSIJSKE NEZAVISNOSTI I DA SAMOPUZDANJE PODIGNETE NA NAJVISI NIVO I DA SVOJ ZIVOT KONACNO UZMETE U SVOJE RUKE! DECA CE VAM BITI  ZAHVALNA VERUJTE!
NISTA GORE NEGO KAD VAM DECA PORASTU I KAZU MAJKO ZASTO SI DOZVOLILA DA TRPIMO PAKAO U KUCI? DA ,BAS TAKO ! DECA KAD ODRASTU NE KAZU ZASTO SI TI MAJKO TRPELA SVE UZASE NASILJA! U TOME JE ISTINA VERUJTE! ZASTITE PRVO DECU  PA SAMIM TIM I SEBE ONOSNAZITE SE!
SVIM ZENAMA ZELIM DA BUDU SNAZNE I DA UPRAVLJAJU SVOJIM ZIVOTOM!
KO CE BOLJE OD NAS ZENA  DA UCINI DA NAM DECA BUDU SRECNIJI I BOLJI LJUDI?!



Нема коментара :

Постави коментар