понедељак, 10. октобар 2016.

BIZARNE MENTALNE BOLESTI

BIZARNE MENTALNE BOLESTI?! NASTAVAK PRICE OD JUCE! MADA ,STO VISE PRONALAZIM TEKSTOVA O MENTALNIM BOLESTIMA SVE VISE MISLIM DA SVI MI IMAMO NEKE MAKAR MALE MNTALNE POREMECAJE!
SINESTEZIJA je poremecaj u kome obolela osoba percipira stvari. Na primer pisuci brojeve ili slova mozete da "vidite" njihovu  boju ,a napisane reci da imaju karakterne osobine.Kod nekih obolelih mogu se pomesati i zvukovi i ukus. Ovaj poremecaj i nije toliko strasan u odnosu na druge pogotovu ne za okolinu. Jednostavno prihvatite da neko moze da vidi boje i kad ih nema i da cuje ukuse!
ONIOMANIJA je kompulzivna zelja za kupovanjem. Dok kupuje osoba oseca zadovoljenje ali cim zavrsi jednu kupovinu  obuzima je  zelja za novim kupovanjem. Osoba je svesna svog poremecaja i krije stvari koje je kupila ( nekad ih i baca) da ne bi bila otkrivena.  Sad mi smo zene sklone sopingovanju, ali ako to prevazilazi nas budzet i pocinje da bude opsesija posavetujte se sa psihijatrom .
TRIHOTILOMANIJA je  impulsivni poremecaj kontrole ili vrsta samopovredjivanja pri kojoj je konstantna potreba za cupanjem kose, obrva, trepavica cak i stidnih dlaka. Ovaj poremecaj nastaje najcesce zbog velikog stresa koji osoba dozivi. Zaista se svi nerviramo zbog dlaka na nasem telu. Narocito mi zene. Mada i muskarci stalno briju bradu, cupaju dlacice iz nosa i usiju.  Zene uklanjaju dlake ispod pazuha, briju noge i uopste uklanjaju dlake sa tela. Medjutim, zaista je strasno ako to preraste u poremecaj .
KOPROFAGIJA je zaista bizaran poremecaj. Osoba sa ovim poremecajem jede svoj ili tudji izmet! Zaista uzasno. A sta li je to "kliknulo" i nateralo je  da to radi niko ne zna.
EHOLALIJA  je besmisleno ponavljanje tudjih reci.Nemojte odmah da se plasite, nije to ono kad vam neko kaze :Stvarno ,a vi njemu ponovite Stvarno kao pitanje, a on vama Stvarno kao  odgovor i tako moze i po nekoliko puta. To je u redu. Nego ako neko ima potrebu da kao eho ponavlja necije reci!
DISOCIJATIVNI POREMECAJ LICNOSTI, JE STANJE U KOME OSOBA ISPOLJAVA VISESTRUKE RAZLICITE IDENTITETE ILI LICNOSTI , svaki sa svojim obrascem ponasanja. Dijagnozu psihijatar  moze postaviti samo ako uoci najmanje dve osobe, licnosti karaktera u jedno, pacijentu. Ovaj poremecaj utice na okolinu vise nego oni prethodno nabrojani i moze biti vrlo opasan ako se ne prepozna.I opet, nemojte pomisliti da je u pitanju dvolicnost. Ono kad govorimo jedno, mislimo drugo a radimo trece.  Tp je dopusteno do neke granice. Kad se predje granica, e onda jeste mentalni poremecaj.
NIMFOMANIJA je nekontrolisana potreba za upraznjavanjem seksa kod zena.Ovaj poremecaj moze dovesti do mnogo neprijatnosti narocito ako seksualni partneri imaju razlicitu potrebu za seksom, pa se moze desiti da se neka zena nazove nimfomankom iako ima realne i normalne potrebe ,a njen partner ima dosta manje potrebe. Naravno nimfomanke postoje i obuzete su seksom i to jeste bolest. Tako da ovaj poremecaj pacijentkinji pravi ozbiljne probleme u bracnom, poslovnom ili socijalnom zivotu. Kod muskaraca ovaj  poremcaj se naziva satrijaza.
DEPERSONALIZACIJA je  poremecaj u kome osoba misli da zivi u svetu snova. Ili da posmatra samu sebe i da nema nikakvu kontrolu nad dogadjajima. Ovaj poremecaj nastaje pod uticajem duboke anksioznosti i vrlo je neprijatan za pacijenta. Znate ono na filmu kad subjekat stoji fiksiran usred kadra a pozadina se udaljava sto izaziva osecaj otudjenosti i vrtoglavicu.
SINDROM SKAKACA IZ FRANCUSKE onemogucava regulaciju signala za uzbudjenje u nervnom sistemu sto izaziva mnoge bizarne nepravilnosti u reakcijama. Nesto sto bi kod zdravih ljudi izazvalo trzanje na iznenadni  zvuk  ili pokret kod "skakaca" izaziva preteranu reakciju : vristanje , trzanje udova, "konvulzije" ( grcenje). Zanimljivo je da ovaj poremcaj ima jos jednu karakteristiku. Skakaci imaju refleks da automatski izvrzavaju  iznenadno dato naredjenje. Znaci ako skakacu viknes : Ustani on skace u sekundi i obrnuto :Sedi - odmah seda i slicno. Vrlo neobicno zaista.
KOPROLALIJA je nevoljno psovanje ili izgovaranje socijalno neprihvatljivih ili pogrdnih opaski.Razlikuje se od TURETOVOG SINDROMA po tome sto je pracen i fizickim i vokalnim tikovima. Mnogima se desilo da odu na sud zbog rasistickih ispada, ali  bolesne osobe ne misle zaista ono sto izgovaraju.
VENDIGO PSIHOZA je mentalni poremcaj u kom obolela osoba intezivno zudi za ljudskim mesom i misli da se pretvara u kanibala. Ovaj poremecaj je najopasniji za okolinu jer su ove osobe agresivne i nasilne i potpuno antisocijalne.
ZATO BUDIMO ZAHVALNI BOGU NA NASIM MALIM "UVRNUTOSTIMA" PA BILI TO INASI MALI SVAKODNEVNI RITUALI USTAJANJA, ISPIJANJA KAFE ILI NEKI VECI OBLICI ZADOVOLJAVANJA NASEG TELA I DUSE ! SAMO DA SE NE PREDJE GRANICA.
KAO KOD HRANE KOJA NAM POSTAJE TERET KAD SE PREJEDAMO I MOZE NAM OZBILJNO NARUSITI FIZICKO ZDRAVLJE TAKO I PRETERIVANJE U CINJENJU ZADOVOLJAVANJA TELA I DUSE MOZE DOVESTI DO OZBILJNIH MENTALNIH PROBLEMA!



Нема коментара :

Постави коментар