среда, 5. октобар 2016.

DJAVOLJI ADVOKAT

"DJAVOLJI ADVOKAT" ! DA LI SU ONE PRAVE KOJI SU BRANILI ILI ODOBRAVALI KANONIZACIJU ZAMENILI NOVI OPASNIJI ADVOKATI? KOJI NISU SAMO ADVOKATI NEGO LICNO DJAVOLI! SVAKI MAFIJAS IMA PO NEKOLIKO TAKVIH! I NE SAMO MAFIJASI! "DJAVOLJI ADVOKATI" SU POSTALI NAJTRAZENIJI ADVOKATI NA SVETU! JER ONI ZNAJU?! JER ONI RADE?! JER ONI MOGU?!JER ONI HOCE I KAD NIKO NECE?!
Da se razumemo. Advokat mora da bude elokventan, ubedljiv, snazne licnosti, hladne glave i potpuno imun na sve sto se oko njega desava. Naravno ne sme da bude objektivan? Mislim, on mora da se drzi istine i samo istine. To jest da bude potpuno objektivan. E kad nije objektivan i jezicak vage pravde pretegne na stranu klijenta koji je nekada  zaista kriv onda mozemo govoriti o sposobnostima "djavoljeg advokata" da neistinu pretoci u istinu i prevari pravdu! Zarad svoje slave ili zarad novca - svejedno.
A sve je pocelo u Rimokatolickoj  crkvi kada su poceli da kanonizuju svestenike u svece. Onda je uvek neka licnost (a koju bi izabralo crkveno vece )  govorila za ili protiv necije kanonizacije. Sto je licnost bila ubedljivija, recitija i snaznija to je uspevala da se kanonizuje i onaj ko to nije zasluzio. Takvu licnost bi prozvali "djavolji advokat" jer je  govorio vise u prilog djavolu nego Bogu. To jest za sveca bi bio proglasavan neko potpuno nepodoban. Jako je tesko dokazati da je neko izvrsio "cuda". Kada se neko kanonizuje za sveca mora da ima za sobom bar dva cuda, da je mrtav bar pet godina, da ga narod postuje, a prikupljanje dokaza o njegovom "svetackom" zivotu kosta ponekad i do milion dolara. Zato se sveci najcesce kanonizuju u bogatijim sredinama. Da li djavolji advokat zaista zastupa blazenika (sluga Boziji koji je vec ucinio jedno cudo) iz uverenja, ili ga komisija koja ga je imenovala na neki nacin ubedi da pobija dokaze ili da dodaje dokaze o blazeniku koji je kandidovan za sveca. Ko zna?
Sada da se vratimo u svet van crkve. Obican advokat dakle poseduje gore navedene osobine i uspesnost njegovog posla zavisi od njegovog truda. Ako se dovoljno trudi da pronadje sve dokaze koji dokazuju nevinost njegovog klijenta to je potpuno u redu. Dobice nadoknadu za svoj trud . I to je u redu. Ali nece prekrsiti kodeks casti ni po koju cenu. Ako treba izgubice slucaj ako je njegov klijent kriv. Desava se! Ne moze se uvek pobediti.
Djavolji advokat naprotiv zna vec unapred da je njegov klijent kriv. Za odredjenu sumu novca proglasice ga nevinim ( svecem). Na primer - britanski advokat Djovani di Stefano brani mafijase! Da li smo toliko nainvni da verujemo da su oni nevini i da se ne bave prljavim poslovima? Pa i Al Kapone je bio u jednom momentu najveci mafijas na planeti pa u zatvor nije otisao zbog narucivanja ubistava i ubistava nego zbog utaje poreza - za sta je naravno manja kazna. Imao je dobrog advokata - djavoljeg. Francuski advokat Zak Verze branio je najozloglasenije ljude na svetu : nacistu Klausa Barbija i teroristu Karlosa Sakala i mnoge druge. Dobro nije mogao bas da ih spase zatvora u potpunosti ali im je dobrano skratio boravak u njima.
Necu da spominjem nase advokate koji umesto da profesionalno i casno  obavljaju svoj posao sve vise postaju saucesnici svojih klijenata u kriminalnim radnjama.Pre nekoliko godina tokom sudjenja uhapsenoj grupi koja se teretila za organizovani kriminal pridruzila se i grupa advokata koja ih je branila!Svi zajedno su dobili zatvorske kazne!
Te godine je radjeno i neko ispitivanje advokata koje ima vrlo cudan ishod: Od 212 ispitanih advokata  43% je reklo da su  u slucajevima  koji vode najvaznije moralne vrednosti, a 50,9%  se u slucajevima rukovode materijalnim vrednostima. Sramota!
Biti advokat zahteva veliku odgovornost i cvrste moralne principe zasnovane na pravim vrednostima. I etiku! Medjutim, sve vise se javljaju ovi djavolji advokati, koji jako stete ugledu cele profesije.
U SVAKOM ZITU IMA KUKOLJA. NE ZELIM NIKAKO DA ZBOG OVIH DJAVOLJIH ANATEMISEM SVE ADVOKATE. ALI IPAK POCINJEM DA SE BRINEM ZA PRAVDU KOJA SVE TEZE NALAZI SVOJ PUT. MISLIM DA NIKADA DO SADA NIJE BILO TEZE DOCI DO PRAVDE  I ISTINE. TAJ PUT JE RAVAN CUDU. CUDO PO CUDO I POSTANES SVETAC ISTERUJUCI PRAVDU! TAKVA SU VREMENA STA DA SE RADI?

Нема коментара :

Постави коментар