субота, 1. октобар 2016.

SECER

PRICA O SECERU JE NEVEROVATNA! U TOKU DANA KONZUMIRAMO 40 KASICICA SECERA ,A DA TO NE ZNAMO? SECER SE MOZE NAPRAVITI OD SECERNE REPE, OD SECERNE TRSKE, OD PALME, OD KROMPIRA, GROZDJA, JAVORA...
Secer ima vliki uticaj na zdravlje ljudi. I dijagnoza "masna jetra" nije zato sto imamo visak masti u telu nego visak secera! Od rafinisanog secera dobijamo visak kilograma,visok pritisak,  dijabetis, a kako se secer pretvoren u mast gomila na arterijama  nastaje i problem sa radom srca! Od secera ubrzano starimo. Sto vise  secera jedemo to vise ubrzavamo  ostecenja  celija,samim tim i njihovo starenje. Uz masnu jetru i ostecene celije vece je mogucnost da se oboli od raka, dijabetisa i degenerativnih bolesti.
Od secera lako postajemo zavisni. Bez njega jednostavno ne bi funkcionisali. Bez njega brzo gubimo energiju. Sto ga vise jedemo vise nam treba. Seceru je teze odoleti nego mastima. I da secer nam je potreban za rad mozga i moramo ga unositi u organizam. E sad sto preterujemo to je druga prica.
80% preradjene hrane sadrzi secer. Tako da unosite  secer  u organizam i kad jedete : hleb, feferone, mesne preradjevine, kecap, konzervisanu hranu, konzervisani paradajz sos,  puter od kikirikija ili pikantne krekere... Hocete da se hranite zdravo i izbegavate secer, ali on je i u kukuruzu,dekstrozi, karamelama, maltozi, galaktozi,  maltodekstrinu , kukuruzni slad, melasa, saharoza, fruktoza, agavi . Secer se "maskira" na ambalazi . Daju mu se razne nutricione sifre, pa dobro proverite namernice da bi pronasli one u kojima nema secera. Ako postoje?
Ne mogu da verujem sta sam pronasla. Onaj americki predsednik Dvajt Ajzenhauer sto je surovao sa vanzemaljcima doveo je do toga da povecamo unos secera?! Kada je imao infarkt 1955-te godine dva najpoznatija svetska lekara su se sukobila. Jedan je tvrdio da se to dogodilo zbog povecanog unosa masti, a drugi da se to dogodilo zbog   povecanog unosa secera. I tako . Mast je proterana. Na mesto masti je dosao secer kako hrana ne bi bi izgubila ukus. OD TADA SE UNOS SECERA DRASTICNO POVECAO. Ne mogu i zato da krivim vanzemaljce, ali ko zna?
Idealna kolina secera bi bila  9 kasicica  dnevno muskarcima , 6 kasicica za zene i 306 za decu. Ako  u  kasicicu prosecno  staje 4 grama. Zamislite koliko mi onda uzimamo - vidi pocetak teksta - 40 puta 4 =160 grama dnevno!!!! Dakle sav uneti secer koji je presao granicu koju moze organizam da prihvati pretvara se u  mast!
Prehrambena industrija je shvatila covekovu potrebu za secerom ( citaj zavisnost) i daje nam ono sto smo trazili. Ipak kalorije iz secera nisu iste kao kalorije uzete iz druge hrane. Kalorije iz secera nam ubijaju vitamin B i prouzrokuju razne bolesti. Pa, ipak secer moramo da uzimamo zbog funcionisanja mozga i drugih organa.
JEDINO RESENJE JE DA OGRANICIMO UNOS SECERA. POSVETIMO MALO PAZNJE SEBI.  PRE NEGO STO BILO STA UNESEMO U ORGANIZAM TREBA DA SE INFORMISEMO KOLIKO SECERA SADRZI U SEBI. I NAUCITE DOBRO KAKO GA SVE NAZIVAJU DA BI MASKIRALI REC SECER!

Нема коментара :

Постави коментар