уторак, 18. октобар 2016.

MILENIJALCI I JENCUAN

MILENIJALCI  I JENCUAN! STA CEKA MILENIJALCE? OTISAK LICA KAO OTISAK PRSTA? MILENIJALCI NIKADA NECE ODRASTI?!
Za sada niko ne moze da predvidi kako ce se ponasati deca rodjena malo pre 2000-te ( od devedesitih zapravo). Takozvani milenijalci. Deca koja sad imaju dvadesetak godina i zavisna su od tehnologije! Oni za sebe ipak kazu da ce ostati upamceni kao generacija sa mnogo mentalnih problema i i anksioznosti. Da oni su otvoreni po pitanju razgovora o mentalnim problemima. Najvise njih ima Granicni poremecaj licnosti ,sto mi primicejume, ali oni izmedju sebe smatraju da je to sasvim normalno! Oni primecuju tek kad se ta granica dobrano predje! Pisacu  otom poremecaju vise zaista je zanimljivo.
Uglavnom kao sto sam juce pisala stres je najveci okidac za mentalne bolesti ,a milenijalci su stresu izlozeni vise nego i jedna generacija do sada. Od rodjenja su upuceni na tehnologiju. Kompjuteri, mobilni telefoni, tableti su zamena za roditelje i prijatelje bukvalno od rodjenja. A upotreba tolike tehnologije i trosenje vremena na nju nikom nije dobro donela. Tako nastaju osobe koje se muce sa samopostavanjem ,koje zive od danas do sutra, odrasle na kulturi anksioznosti i ciji je drustveni zivot na internetu.
Kinezi su svesni kakv je um milenijalaca i resili su da urade nesto za njih. Spremili su projekte za oko 200 "pametnih gradova". Najpoznatiji, najpametniji, najbolji primer buducnosti je svakako Jencuan - grad buducnosti koja je vec stigla. Sa tehnologijom koja je u ostalom delu sveta jos nepoznata ili se jos uvek ne upotrebljava.
U Jencuanu se sve placa svojim licem!Recimo i na lokalnim autobusima postoje "citaci lica' koji su povezani sa vasim bankovnim racunom odakle "skidaju" iznos za vasu kartu! U Jencuanu je otisak lica kao u ostalom delu sveta otisak prsta. Malo sam razmislajala. Isti otisak prsta kao vas  nema ni jedna osoba na svetu , medjutim isto ili slicno licima jos ko zna koliko osoba. Da to ipak nije mali problem? Mada u tom gradicu verovatno nema bas toliko dvojnika?
Kante za djubre na ulicam rade na solarnu energiju  i vrse kompresiju djubreta sto im povecava kapacitet i do pet puta. A kad se napune "zovu" komunalce posebnim alarmom!
Jencuanci ne idu u kupovinu! Sve sto im treba narucuju pomocu aplikacije na "pametnom telefonu". A ako bas zele da "protegnu noge" ,a ne da cekaju dostavljaca mogu otici do specijalnih frizidera gde ih u njihovom ormaricu ceka ono sto su porucili!
Ako resite da odete do skupstine grade nema potrebe ni da ulazite u zgradu i da u smornim redovima cekate da dodjete do nekog saltera i pitate sta vas zanima. Dovoljno je da mobilnim telefonom skenirate kodove - odgovore na vasa pitanja koji su ispisani na zidu ! Pomocu kodova resavate pitanje dokumentacije, zaposlenja, ali i zdravlja. Povezani ste sa bolnicom . Kad vam nije dobro oni vam posalju savete sta da radite. Tako se smanjuju guzve u bolnicama.. E to je stvarno super. Mozemo i mi da pitamo za savet ali nam uvek kazu da dodjemo. Da li i tamo tako rade ne znam, ali kazu postoji kod za svakog coveka u Jencuanu i garantuje mu zdravstvenu pomoc!
Sta nam to govori od gradicu od 1,5 miliona ( to im je gradic)? Da  njegovo tako ekstra funkcionisanje  omogucava dobra baza podataka o svakom gradjaninu! Sto opet moze da se tumaci i potencijalnom opasnoscu zbog upada hakera i zloupotrebe tih podataka! Ali, hajde da ne budem uvek "hejter". Zar ovaj grad nije savrsen za milenijalce koji i dalje zive kod roditelja i ceo dan provode ili na kompjuteru ili na mobilnom telefonu. Doduse, ne znam s kog bankovnog racuna ce im skidati novac za placanje svakodnevnih troskova. Ali da mogu sve iz kuce - mogu!
DOBRA JE OVA BUDUCNOST. SVE VISE NAS STAVLJAJU U NEKE BAZE PODATAKA, CIPOVANE LICNE KARTE, ZDRAVSTVENE KNJIZICE I KREDITNE KARTICE. SVI SMO U SISTEMU! VALJDA JE TO DOBRO!
VALJDA 'ONI' ZNAJU STA JE DOBRO ZA NAROD! STA NAROD ZNA!
IPAK UZDAM SE JA I DALJE U MILENIJALCE! MENTALNI PROBLEMI SU NASTALI DOK SU ZIVELI SA NAMA (RODITELJIMA). MI SMO IH ZBUNJIVALI NASIM VIDJENJM SVETA. KAD ODRASTU SVE CE SE TO PROMENITI!  OPET KAZEM NA BOLJE!

Нема коментара :

Постави коментар