четвртак, 27. октобар 2016.

SINGULARITET

SINGULARITET I VRLA! STVARNOST! VIRTUALNI SVET, KOMPJUTERI I MASINE! Izvesni profesor informatike Vernor Vindz  jos pre dvadesetak godinadosao je do hipoteze singulariteta. On tvrdi da ce tehnologija dovesti do dramaticnih promena velicine postanka zivota na Zemlji i da ce to okoncati "eru coveka". Pod tim je zapravo mislio da ce kompjuteri upravljati i dobrom i zlom - znaci svime!
Imamo dve mogucnosti. Ili da im dopustimo da upravljaju nama ( moci ce da nam popravljaju celije unutar nas, da misle umesto nas) i da iz svega pokusaju da izvuku najbolje - za koga najbolje nisam sigurna.
Ili da krenemo u rat protiv njih. Gledali ste toliko filmova i znate kako bi to otprilike izgledalo.
Pa da vidimo da li smo poceli da ulazimo u prvu fazu 1997-me godine. Sajberdin postaje najveci snadbevac vojnih kompjuterskih sistema. Njima su opremljeni "nevidljivi " bombarderi i naravno nemaju posadu. Ukinuto je ljudsko odlucivanje. Da li slucajno ili namerno ali izgleda da ovi bombarderi i dronovi Riper i Predator ubijaju vise civila nego  neprijateljskih vojnika?!
Da bi dosli do faze dva koja je pretnja covecanstvu kompjuteri jos mora da "porade" na svojoj 'samostalnosti". Tu sad ide prica o razvoju vestacke inteligencije ( ono kompjuter igra sah i prepoznaje lica i slicno). Medjutim, sta ako mu se nekako probudi svest i odluci da ima svoje misljenje o tome sta treba da radi, a covek krene da ga spreci? E to bi onda bio rat!
Ogroman napredak u neuronskim mrezama (uvezanim kompjuterima oponasa se rad ljudskog mozga) mogao bi da dovede do zakona brzih reakcija .Opet postoje dve mogucnosti. Ili ce se kompjuter sam nadogradjivati da bi bio "pametniji' ili ce mu se desiti ogranicenje kao coveku. Jer razmislite malo da li mi znamo sta da uradimo da bi bili inteligentniji. Koristimo samo delic mozga jer ne mozemo da "udjemo" u njega. Tako bi i kompjuteri i pored sve nadogradnje ostali nepotpuni u necemu! A onda bi mogli da ih iskljucimo - sto je vrlo bitno ako bi doslo do rata.
Do sada tehnologija nas je "resila" telefona sa zicom, kolekcija ploca i CD-ova ,dispecerskih poslova i slicno. A da li ste svesni da samo jedna kompanija na primer "Uber" ima koristi, a hiljade drugih kompanija imaju stetu zbog njenog progresa. Dakle tehnologija sem secanja  koja  nam brise u svim aspektima zivota brise i ekonomiju i drustvo i to nezadrzivo kao tornado.
VRLA je izlozba virtualne realnosti koja se odrzava dva puta godisnje i zbog koje ja cesto pomislim da je svet oko nas zapravo simulacija. I ono sto cesto ponavljam - da li je moguc toliki napredak tehnologije za samo 40 godina unazad uradjeno je vise nego za 2000 godina.
Noseci hedset sticete mogucnot da sve sadrzaje pratite iz prvog lica. Virtualna i unapredjena stvarnost pokusavaju da sustignu ovu pravu realnost. Kontrole osetljive na dosdir postaju stndard, ali jos uvek su koraci ka Matriksu daleki. Tako bar kazu. Jos uvek svasta mozete ali samo u svojoj sobi i na ovakvim izlozbama. Da ne bi morali da imamo sve te uredjaje koji nas vode u virtualni svet mnogi naucnici kazu da bi idealna aparatura za VR bila jedino mikrocip u glavi. Sto nas vodi do price kako ce svi ljudi do 2017-te biti cipovani. Da rezimiramo mikrocip na ruci sa licnim podacima plus mikrocip u glavi sa mogucnoscu da "vidite" virtualnu stvarnost dovodi do razloga zasto ja verujem da smo svi u igrici "Nebeskog kompjutera" ili u Matriksu? Samo sto ne razumem zasto se to krije, pa kao ima jos dotle da se radi, nismo jos dobro razvili svu tehnologiju i tako to. A jesu i sve ovo postoji nego se ceka nesto ili neko! I onda cemo svi" provaliti" sta se desava
SINGULARITET NIJE NAJVECA PRETNJA. BAR PO MENI. NI VESTACKA INTELIGENCIJA. MENE BRINU OVI CIPOVI I NEMOGUCNOST DA ZNAS STA JE REALNOST A STA VIRTUALNA REALNOST. I TAKO DOLAZIMO DO PARALELENIH SVETOVA.....

Нема коментара :

Постави коментар