петак, 21. октобар 2016.

NOVOSTI IZ TEHNOLOGIJE

NEBESKA PRUGA U KINI! TRANSFORMERS U TURSKOJ! BEBE ROBOTI! KVANTNA TELEPORTACIJA I "OBICNA" TELEPORTACIJA!
Takvi su Kinezi. Samo sto nikako da skapiram kad su "vrh" u tehnologiji, nauci, medicini, i kad ih ima vise od milijardu  i tristotine hiljada sto ne dominiraju vise? Ili dominiraju, ali mi to ne znamo? Kako god. Jos jedno cudo se testira, ovaj put u Secuanu. Doduse pruga je okrenuta  "na glavacke" i voz ide tek 60 sat ,ali kad prodje testiranje ovaj nacin prevoza ce mnogo smanjiti saobracajne guzve. Juce ili prekljuce sam pisala o gradu Jencuanu koji je vec sada "grad buducnosti" ( kojih vec ima oko 200 u Kini). Zamislite da se do tih gradova stize vazdusnom linijom, a nije  u pitanju avion, nego metro koji ide vazdusnom prugom umesto podzemnom!I da, kazu da je ovaj metro jeftiniji i vise od osam puta.
Secate se one price o Turcima i vanzemaljcima -kako su povezani na mnogo nacina. Pa sad ne znam na koju foru je turska kompanija "Letrons" iz Ankare napravila pravi BMW transformers,ali jeste! Njime moze da se upravlja daljinskim,pomera vrat i glavu, ruke i sake, stoji na "dve noge" ,a moze  i da se vozi na cetiri tocka. Ima dinamicne hidraulicne kontrole  i sistem osvetljenja. Ima elektricni motor. Za njegovu izradu potrebno je osam meseci. Medjutim, jos nije za upotrebu jer za sada radi samo na daljinski . Zanimljivija je prica  o tome ko narucuje ovaj automobil i kome ga ova kompanija prodaje. Jer nece svakom ! Naime, svaki kupac mora da uz narudzbenicu posalje i projekat to jest koji je razlog za koriscenje transformersa. Pa dobro  i ima logike!
OPET KINEZI ,A OVAJ PUT I KANADJANI radili su odvojeno na projektu kvantne teleportacije i dobili su priblizno isto resenje! Dakle uspesno su preneli kvantnu informaciju na nekoliko kilometara  duz komercijalnih mreza  optickih vlakana. Necete verovati da je sve zapoceo jos Albert Ajnstajn sa fenomenom isprepletanosti - nazvavsi to cudnom aktivnoscu na daljinu. Kada su dve subatomske cestice "isprepletane" menjanjem kvantnog stanja jedne, menja se automatski kvantno stanje druge ma koliko bile udaljene. Koristeci taj fenomen Kanadjani su preneli informaciju 6,2km a Kinezi naravno duplo 12,5km. Sad nama je kvantna teleportacija dosadna jer se njom prenose inormacije, a ne materija. Sto ne znaci da su ovo gluposti i da nemaju primenu. Naprotiv ,ceka nas vreme superbrzih kvantnih racunara,za kvantnu kriptografiju i stvarenje potpuno bezbednog kvantnog interneta koji je nemoguce hakovati.Zato sto je nemoguce ocitavati kvantno stanje fotona ,a da se ono ne poremeti.
Za to vreme u RUSIJI se jedan covek u cudnom kaputu stvara na autoputu niotkuda,a onda nestaje. Vozac kamiona ga je ipak snimio. Da li je montaza ili ne? Ko zna? Mozemo da verujemo,a i ne moramo . Kao i svim ostalim  informacijama. Ovo je samo jedan od prijavljenih slucajeva "obicne" teleportacije. Onakve na koju prvo pomislimo kad neko izgovori rec teleportacija.
I sad malo da odemo do Japana koji je tu negde kad pricamo o vrh tehnologiji. Pre tri godine jedan robot po imenu Kirobo leteo je u Svemir sa astronautom Koicijem Vakatom i to iz razloga da mu jednostavno pravi drustvo da ne bi bio usamljen.Onda je kompanija Tojota dosla na ideju da napravi Mini Kiroba - bebu  robota koji je toliko mali da moze da vam stane na dlan ili u nosac solje u vasem automobilu.
Ova robotska beba ima deciji glasic  i ljulja se oponasajuci bebu koja sedi ali jos nema ravnotezu.Slatko zar ne? Ta njegova "ranjivost' bas udara na emocije! Gledace vas krupnim ocicama i moci ce da trepne , ima kameru i mikrofon naravno. Sve sto vama treba je Bluetooth na mobilnom i mesecna pretplata . Ovaj malisan kosta samo 400 dolara ali je dostupan samo  u Japanu.
MALO SMO OBNAVLJALI STA SVE IMA NOVO U SVETU TEHNOLOGIJE. NISMO NEKO VREME!

Нема коментара :

Постави коментар