субота, 1. новембар 2014.

SKRTOST I STEDLJIVOST

IZMEDJU STEDLJIVOSTI I SKRTOSTI TANKA JE LINIJA.BITI STEDLJIV  (NE SAMO SA NOVCEM) ,NEGO I U DRUGIM SEGMENTIMA ZIVOTA  MOZE BITI VELIKA VRLINA.Ali biti skrt do te mere da uopste ne pokazujes osecanja ,niti izgovaras reci do kraja,to je velika mana.Danas bih pisala o  nekim vrstama stednje koje su neophodne.I PONAVLJAM NOVAC JE TESKO STEDETI  ALI IPAK TREBA PAZITI MALO NA NJEGOVO TROSENJE. Zato ne treba stedeti reci pohvale I podrske svojoj deci I partner. Zatim ne treba stedeti na razvoju dobrih odnosa u kolektivu.Ne treba stedeti u edukaciji I sprovodjenju plana ocuvanja planete.Stednja je nepotrebna I u pokazivanju osecanja .Verujte nikad nije previse ni smeha ni suza.Ali zato ustedite na pisanje u tabloidima o najbesmislenijim senzacijama.Ili  na pisanju knjiga o vasim ljubavnim dozivljajima I spletkama.Neko ovih dana na Sajmu knjiga (59-ti put u Beogradu),da vise nema citalaca jer svi pisu knjige.Dobro ,to je tema za ceo jedan blog.Ko pise I sta pise.Ali recimo budite veoma stedljivi na poverenju koje ukazujete nekoj knjizi.Budite stedljivi I na konzumiranju hrane I pica I uopste nadjite pravu meru u svojim postupcima. Skrtost je vec nesto drugo .Skrtica vam nikad nece poverovati  ako mu skrenete paznju na njegovu skrtost ,on misli da je to stedljivost.Ali kad neko toliko stedi novac da ne kupuje ni osnovne stvari potrebne za zivot,I kada ne pokazuje uopste svoja osecanja do te mere da jedva govori onda sta je to nego skrtica.On je odavno presao liniju stedljivosti.

Buducnost.Cega sam se sad setila. Stedljivost moze dovesti do velikih problema. Usteda u materijalu (zbog novca) cesto dovodi do velikih havarija I rusenja.Nadam se d a ce u buducnosti  ljudi resiti taj problem I da ce uspeti da stvore materijale cija ce izrada biti jeftinija,a  njihova upotreba sigurnija. Tako da  vec danas ne smemo biti skrti  u ulaganje  ispitivanja novih materijala da bi sutra bilo bolje.I ne samo u materijale nego ne smemo stedeti  ni u ulaganje u sebe jer time gradimo bolju buducnost.

Proslost. Imala sam kao I svi kasicu-prasicu.Danasnje generacije ne mogu da poveruju (one starije ce se setiti) das mo u njih stavljali “petoparce” – kovanice od pet para (para je 100-ti deo dinara) I da kad se kasica napuni odes u prodavnicu – bakalnicu,razbijes kasicu I kupis gomilu  slatkisa za sebe I drustvo .Verovali  ili ne.

Sto me podseti na zanimljivu pricu od juce. Neki  Italijanski mesar svoju kaznu zbog prosirenja delatnosti platio je u kovanicama od 1,2 I 5 centa ( nekadasnji nas “petoparac”),tacno 5.o43 evra, sto je tezilo oko 400 kg. Fantasticno.

STEDITE NOVAC,VREME,STEDITE NA ZAGADJIVANJU ODNOSA  MEDJU LJUDIMA I ZAGADJIVANJU PLANETE.NE STEDITE EMOCIJE ,NI KREATIVNOST,NI ENERGIJU.

ALI KAO SKRTAC CUVAJTE SVOJU PORODICU KAO NEPROCENJIVO BLAGO!!!

Нема коментара :

Постави коментар