недеља, 20. децембар 2015.

SFINGA I BABA MRAZICA

SFINGA JE BILA ZENSKO, A DEDA MRAZ NE MOZE DA BUDE BABA MRAZICA NIKAKO! ZAR TO NIJE NEPRAVDA?SFINGA JE REALNO GLEDANO BAS ZENA( IAKO JE U KAMENU ISKLESANA SAMO GLAVA) PO SVOJIM OSOBINAMA .ZNACI KOMPLET MISTERIJA. DEDA MRAZ VISE  NIJE MISTERIJA! PROVALJENO JE DA JE ON ZAPRAVO SVETI NIKOLA!  AKO ZELIMO BOZICNU MISTERIJU ZASTO JE NE  OSTVARIMO SA BABA MRAZICOM?
I opet hajdemo redom. Da zanemarimo zive kraljice koje su kroz istoriju bogami bile vise zapamcene nego neki muski primerci vladara. Drzimo se samo kamenog spomenika i to sa akcentom na Velikoj sfingi koja stoji na ulasku  u Gizu (veliko groblje faraona - cuvene piramide u Egiptu).Zanimljivo je tumacenje kakvu  simboliku  imaju  zivotinje i glava od kojih je sastavljena sfinga. LJudska glava - znak Vodolije, poprsje  bika - znak Bika, orlova krila -znak Skorpije,straznji deo znak Lava. Sfinga u sebi sadrzi i prirodni i astroloski aspekt.Cetiri najjaca astroloska znaka predstavljaju cetiri dela covekovog zivota, cetiri godisnja doba . .Zatim cetiri elementa zivota, vazduh, vatra, zemlja i voda .Bik predstavlja prolece, detinjstvo, prvobitno doba i drustveno uredjenje,zadovoljavanje primarnih bioloskih instikata. Lav  predstavlja leto,mladost, sjaj i bljesak carstva i kraljevina.Skorpija predstavlja jesen, zrelost, rat umiranje. Krila orla su simbol mnogih drzavnih zastava i grbova.Glava simbolizuje zimu i starost.U staro doba mnogi su se plasili prokletstva sfinge. Napoleon recimo nije verovao ,a trebao je. Kada je napao Egipat i ostetio sfingu njeno prokletstvo je islo kroz tri-cetiri generacije  dok nije ugasena  cela  loza.
Svi znate mudro Sfingino pitanje koje je mnoge putnike kostalo zivota: Sta ujutru ide na cetiri noge, u podne na dve i uvece na tri"? U staro vreme samo je Edip resio zagonetku rekavsi da je to covek! Dok je beba puzi, zatim ide na dve noge a kad ostari stap mu je "treca noga". A sad kljucno pitanje? Zasto je sfinga za pitanje zivota ili smrti uzela bas pojam coveka? I ko uopste radja coveka?Da li je zenska glava sfinge data da olaksa odgovor? Kako god?! Sfinga je znala da je zivot coveka odredjen pomenutim znakovima i znala je da pametan covek moze da sagleda povezanost izmedju radjanja coveka, njegovog zivota i sfinge!
Sada da predjemo na Deda Mraza. Sve nam je jasnije da je on samo zamaskirani svetac koji je sirio milosrdje.Da bi opstao ovoliko dugo morao je da se " ogrne" Koka kola brendom i da bude uvek popularan kad su u pitanju zabava i pokloni.Ne osporavam sto tu ulogu duha  Bozicnih praznika igra muskarac. U redu je da muskarci donose poklone, zeni, deci , majci ,sestri....Ali, razmislite malo sta je najveci poklon koji moze neko nekome da da? ZNATE SIGURNO DA JE TO ZIVOT! A KO DAJE ZIVOT - ZENA!
U Velikoj Britaniji  su uradili anketu medju decom (ipak su oni konzumenti Deda Mrazovih poklona) da li bi Dedu mogla da zameni baba? Rezultat jednoglasan NE BI!  Argumenti gledano sa njihovog aspekta su realni: izgubila bi se, ne bi mogla da nosi toliki teret ( mnogo paketica), i sta ako rodi bebu pa mora da je cuva, kako bi onda raznosila poklone? A, jedino sto su rekli da bi se Baba Mraz istakla u kuvanju. Znaci oni svoje bake tako dozivljavaju. Isticu se u kuvanju. Ova Baba sto bi trebala da odrzi Bozicni duh jednostavno nije zanimljiva jer je kao i ostale babe.
Zar ipak ne bi malo mogli da se potrudimo i nagradimo zene tako sto cemo stvoriti  i legendu  o Baba Mrazici. Koja eto ne juri nebom u sankama koje vuku irvasi, ne provlaci se onako debeljuskasta  kroz dimnjake i ne nosi poklone,ali zato  sprema poklone (umesto patuljaka) ili zajedno sa njima koji su ispunjeni svom onom ljubavlju koje bake imaju za svoje unucice! I kuvaju svim dragim osobama najbolje na svetu!
NE UMANJUJEM JA MOC MUSKARACA VLADARA  I  VEROVANJE  U DEDA MRAZA,SAMO ZELIM DA SE I BAKE SPOMINJU!
DANAS SU DETINCI - NADAM SE DA STE IH ISKORISTILI DA BUDETE SA SVOJOM DECOM I UNUCICIMA!

Нема коментара :

Постави коментар