субота, 26. децембар 2015.

PEGLA

PEGLA! SVE UPOTREBE PEGLE, PEGLANJA I PEGLE I PEGLANJA! REC PEGLA JE GERMANIZAM!  U SRPSKOM JEZIKU REC PEGLA JE POSTALA 'ZAMENICA ' ZA MNOGE RECI I IZRAZE!
Kada cujete  od mladih da neko "baca peglu" , pomislicite da neko mlado bice u nastupu besa baca peglu po sobi ili cak kroz prozor. Ali ne! To u njihovom zargonu znaci da taj neko povraca!Kada cujete da neko nekoga " pegla' , moze u redjim slucajevima da bude ono pravo peglanje recimo kosulje ili necega za oblacenje, a u zargonu to znaci da neko nekoga bije. Cak i to u zargonu nije uvek fizicki obracun jer neko moze recimo da "pegla" neku situaciju. Tacnije ako se neko sa nekim posvadjao sada upotrebom "pegle" ispravlja gresku. Pegla je i kad vam neko dosadjuje svojom pricom, i kada nas na bilo koji nacin smara!Peglaju se kola, pegla se kosa ( i to pravom peglom za ves, a ne onom za kosu), pegla se lice i ostali delovi tela. Jednom recju peglanje je postalo smisao zivota. Ko bi rekao da ce jedna obicna pegla koja je samo imala jednu svrhu da pegla ves krenuti u osvajanje toliko situacija.Peglati mozete svoj profil na Fejsu, svoju sliku na instagramu, svoj CV za posao, svoj "ugled" u firmi ,svoj ljubavni zivot, svoje odnose sa roditeljima.......jedno beskonacno peglanje.
Buducnost. Nesto razmisljam kako ce u stvari nas buduci zivot zaista biti ispeglan i utegnut. Bez pegle nas nece ni biti. Jer ako cemo biti kiborzi ili humanoidni roboti na svet cemo svakako dolaziti potpuno ispeglani! Sve sto budemo upotrebljavali ce takodje biti savrseno ispeglano. Malo me brine jezik , mislim nacin komunikacije. Ako nam izbace moc govora zaista ce nestati svaka slicnost sa ljudima. Jer razmislite malo koliko je fantasticno sto ljudi mogu da komuniciraju recima. Cak i kad im menjaju znacenja i smisao. Govor je zivo bice i logicno je da se menja. A u ovom veku tehnologije zaista je postao jos vise izlozen promenama nego ikada. Pa nek se i menja koliko god se nama to svidjalo ili ne samo nek nam ostane moc govora koliko god je to duze moguce.
Proslost. Da se vratimo na prve nacine peglanja od kad je neko prvi put svoje odelo stavio pod kamen, pa preko raznih presa kroz srednji vek, do pegla koje su se grejale ugljem iz peci, dok nije doslo do elektricnih pegli. I sve su one sluzile za peglanje vesa. Kad kazes pegla znalo se tacno na sta mislis. Bilo je nekad. Sad je bogami pegla dobila siroku mrezu upotrebe i u govoru i u delovanju!
MARCELO IMA PESMU 'PEGLA' O SIROTOM DARKU KOGA "PEGLAJU" DOK ON NE POSTANE TAJ KOJI "PEGLA' TE GA PROZIVAJU "PEGLA"! SUPER STVAR I  MOZDA I OBJASNJAVA DANASNJE ZNACENJE RECI PEGLA KOJA VISE NIKAKO NIJE ONA STVARCICA ZA PEGLANJE VESA!

Нема коментара :

Постави коментар