петак, 18. децембар 2015.

OD SVETOG NIKOLE DO DEDA MRAZA

OD SVETOG NIKOLE DO DEDA MRAZA! VREMENSKA DISTANCA OD MNOGO VEKOVA ALI JEDNA ISTA IDEJA - UCINITI DOBRO DELO! DAVATI ONIMA KOJI NEMAJU ILI U NOVIJE DOBA DAVATI U ODREDJENO VREME (OKO NOVE GODINE) SVOJOJ PORODICI I DRAGIM OSOBAMA! SA AKCENTOM NA DAVATI!
Moram da se vratim na pocetak price koji je veoma dirljiv i poucan. Sveti Nikola je istorijska licnost. Bio je episkop u IV veku nove ere u Miri( tadasnje Rimsko carstvo,danasnja Turska).Usao je u legendu svojim neobicnim pstupkom. Cuo je da neki udovac namerava da svoje tri cerke (zbog siromastva i ne mogucnosti da ih uda bez miraza) namerava ili da proda ili da ih pusti da budu prostitutke.Negde bas pred Bozic on je ubacio kesu sa zlatnicima kroz prozor tog coveka  i srecni otac je udao prvu cerku!Kad se to isto ponovilo sa drugom cerkom, resio je da saceka da vidi ko je njegov dobrotvor (kad je i treca cerka trebala da se uda ,naravno pred Bozic). Tako je video svetog Nikolu koji je dosao sa kesom novca i rekao mu da nikome o tome ne prica. Medjutim, srecni otac se pokajao zbog prvobitne namere i resio je svima da isprica o cudu koje se dogadjalo uvek noc pre Bozica i kako je samo zahvaljujuci svetom Nikoli udao svoje cerke.Od tada je nastao taj obicaj davanja poklona pred Bozic!
U nasoj zemlji se to davanje poklona pripisivalo Bozic Bati, do II svetskog rata, a onda je i kod nas za poklone bio zaduzen Deda Mraz koji je u stvari Sveti Nikola.
Ipak, mnogo se odstupilo od prvobitne ideje da se pred Bozic daju pokloni prvenstveno siromasnima. Danasnjeg bucmastog Deda Mraza N e zanima davanje milostinje.Postao je dedica duge bele brade koji pusi lulu i vice HO-HO HO!  Umesto prvobitnog zelenog odela dobio je prepoznatljivo crveno odelo i crne cizme i zastitni je znak KOKA-KOLE! Mnogo ljudi mi misli da je brend Deda Mraza potekao od reklame za najcuvenije pice na svetu. Ali ne! Tu su se samo sjajno sklopiile sve kockice. Veselo lice nasmejanog Deda Mraza koji pije koka-kolu i na irvasima juri da razdeli paketice dobroj deci zapravo je samo najnovija verzija stare price o darivanju dece koju je zapoceo Sveti Nikola.
Jos 1823-ce godine popularizovan je izgled ovog carobnog dekice uz pesmu za Badnje vece pod nazivom DOLAZI NAM SVETI NIKOLA! A 100 godina kasnije tacnije tridesetih godina proslog veka Dekica u crvenom odelu postao je zastitni znak koka-kole! I ne moze se izbeci i cinjenica da Kompanija Koka Kola nije zasluzna u velikoj meri za popularnost DEDA MRAZA.
Od nastanka legende o Deda Mrazu kroz svo ovo vreme provlaci se  prica o dobroti jednog dekice koji nagradjuje dobru decu. Deca u XXI veku jako rano saznaju da Deda Mraz ne postoji (jer sad ni roditelji nemaju novac da krijuci stavljaju poklone pod jelku svojoj deci). Nama je bilo bolje i dugo smo ziveli u blazenom ne znanju jer su nasi roditelji radili a firme su za svoje zaposlene i njihovu decu dovodili Deda Mraza koji je na priredbama delio paketice!
Danas privilegiju da paketic dobiju licno od Deda Mraza imaju samo deca bogatih roditelja koji imaju nekoliko alternativa. Ili da odvedu dete na preskupe pripredbe koje se organizuju oko Nove godine ,gde moraju da kupe paketic koji ce kad se zavrsi predstava deda Mraz uz obaveznu " fotkicu' da uruci vasem detetu. Ili ,ako mrzite guzvu i totalno nemate vremena, a imate para mozete "kupiti" Deda Mraza koji ce doci u vasu vilu i doneti poklone koje ste isto vi kupili vasem detetu i malo glumiti( u zavisnosti od para "pravog Deda Mraza).Ili sto je najnovija fora. Imejlom posaljete podatke o vasem detetu i napisete sta zeli dete da mu donese Deda Mraz. Onda "Deda Mraz" za samo 390 dinara napise pismo vasem detetu u kome ga obavestava kada cemu doticne poklone dostaviti i usput mu uruci pohvalnicu jer je bilo "dobro" cele godine. Onda vi kupite poklone date Deda Mrazu koji je pisao pismo i on to donese (ovog puta nema glumatanja) nego samo licna isporuka poklona!!!
Kao sto su se mnogi verski i ostali praznici pokvarili tako smo i mi ovu divnu pricu o Svetom Nikoli pokvarili svim ovim pricicama i "obicajima" koje nam je nametnula kompanija Koka-kole.Pa tako ostavljamo carapu za svako dete u koju ce Deda Mraz (citaj Sveti Nikola) ostaviti poklon, ukrasavamo jelku ,osvetljamo kucu raznobojnim  ukrasima. A poklone ne dobijaju sva dobra deca ,nazalost.
U pravoslavlju Sveti Nikola je zastitnik NARODA ( i u srpski narod je usao  kao  svetac koji se najvise slavi da li zbog njegovog propovedanja, da li sto je Srbija oduvek bila siromasna ,pa je za posnu slavu manje trebalo novca ili sto se slavi zimi posto seljaci onda ne rade u njivama), i slavi se sutra, nedelju dana pre Katolickog Bozica,Pravoslavni Bozic je nedelju dana posle nove godine. I dok u Americi Sent Klaus ( Sent je sveti Klaus skraceno od Nikolas) ima vremena i novca  da deli poklone do Nove godine ( a onda da se odmori). I roditelji takodje mogu da priuste samo taj dan pred Bozic da kupe poklon detetu , kod nas je situacija vrlo teska.
Prvo ide slava Sveti Nikola gde se covek dobro istrosi ako nece da se obruka. Onda ide Nova godina gde se trosi i kupuje kao da je smak sveta. I tek na kraju Bozic kad su sve zalihe novca potrosene i kad se otislo u 'debeli' minus na karticma. I kako sad jadno dete da dobije poklon?
BILO BI DIVNO DA SMO ZAUVEK OSTALI MILOSRDNI KAKO NAS JE SVETI NIKOLA UCIO! DA SMO NASOJ DECI KOJA SU UVEK DOBRA ,NEGO MI ODRASLI UVEK NESTO ZABRLJAMO ( PA SE I ONI ONDA 'POKVARE") MOGLI UVEK DA PRIUSTIMO NEKI POKLON UMESTO STO IM OD NAJRANIJEG DETINJSTVA RAZBIJAMO SVE SNOVE!
PROBAJTE DA STO DUZE OCUVATE PRICU O DEDA MRAZU ! NE ZBOG POKLONA KOLIKO ZBOG TOGA DA NAUCITE DETE MILOSRDJU I DELJENJU POKLONA!
POD POKLONOM NAJVISE MISLIM NA PAZNJU I LJUBAV ,A NE NA FINASIJSKU VREDNOST POKLONA!



Нема коментара :

Постави коментар