субота, 16. април 2016.

SVAKO IMA SVOJU PESMU

KAD SMO KOD MUZIKE I PESAMA KOJE NAM 'UDARAJU' NA EMOCIJE TREBA ZNATI DVE STVARI ; SVAKO IMA SVOJU PESMU  I O UKUSIMA NE TREBA RASPLJAVATI! TAKODJE MUZIKA SE OD SREDINE PROSLOG VEKA DO DANAS MNOGO PROMENILA! PRIBLIZILI SU SE POP I FOLK, ROK END ROL JE NEGDE POSUSTAO, POJAVILA SE MUZIKA ZA SPLAVOVE I SVETSKI HITOVI KOJI SU PEVLJIVI MA KOLIKO BILE GLUPE RECI! BAS TO ME NAJVISE INPRESIONIRA! NEKADA JE TEKST BIO NAJVAZNIJI, DANAS JE BITAN RITAM I TEKST KOJI JE KRATAK, PONAVLJA SE I NE UDARA NA EMOCIJE U SMISLU KAO NEKAD - VISE SLUZI RECIMO ZA OPUSTANJE! DOBRO VEROVATNO JE U DANASNJE VREME UMESTO SRCEPARAJUCIH I NGAZANOVIH TEKSTOVA NEOPHODNA KOLEKTIVNA PSIHO TERAPIJA U VIDU MUZIKE ZA OPUSTANJE POPUT PLANETARNOG HITA GANGAM STAJL KOJI PRAKTICNO NEMA TEKST SEM NEKIH NABACANIH RECI I DVE MILIJARDE PREGLEDA NA JUTJUBU!
Muzej nauke i industrije u Mancesteru sproveo je istrazivanje na 12.000 ljudi kojima su pustani neki od 1000 najprodavanijih singlova u svetu ( u poslednjih nekoliko decenija). Pojavio se zanimljiv rezultat pesma WANNABE od grupe Spajs Grls ispala je najpevljivija i time "najzaraznija"  pesma ikad komponovana . Ucesnici su je preposnavali za 2.29 sekundi i pocinjali da pevuse! Na drugom mestu se nasla pesma  "Mambo No.5" od Lua  Bege sa super vremenom od 2,48 sekundi.
Sledi Survivor  sa " Eye of  the Tiger" ( 2.62 sekunde), Lady Gaga - "Just Dance" (2.66)., ABBA i SOS (2,72 ), Roj Orbison "Preety Woman" (2,73), Michael Jackson  sa  "Beat it" ( 2,80), Whitney  Houston i " I Will Alvays Love You (2,83).
Kod nas bi lista bila dosta drugacija mada se zadnje dve decenije narocito promenio ukus mladih. Svetski hitovi su sada i kod nas aktuelni zahvaljujuci Jutjubu.Tako da nema razlike izmedju ukusa mladih u svetu i nasih. Sreca! Jer smo devedesitih godina proslog veka zakasali u corsokak naseg turbo folka ili ko zna kako nazvati tu muziku. Ali pre devedestih se u u jednoj od bivsih zemalja koje su bile na ovom prostoru slusao rok end rol i to jako dobar. Sta me raduje ? Sto i sada mladi prepoznaju tu buntovnu crtu koja karakterise rok end rol od Elvisa Prislija na ovamo.Pa ne retko cujem neke nove klince kako pevaju strani rok ali boga mi io naj nas iz osamdesetih godina XX veka.Iliti muziku moje mladosti! Sto me dovoi do zakljucka da ovi pevljivi o "zarazni" hitovi potraju neko vreme pa nestanu ,a one pesme koje su zaista vredne pa iako su sa stalno ponavljajucim pevljivim tekstom ostaju "zapisane u vremenu".
Zasto je meni rok end rol ne po muzici nego po tekstovima svojevrsna preteca hip hopa? Mozda zato sto su danasnji reperi jedini koji pisu te angazovane i buntovne tekstove. Oni nemaju hitove kao rokeri ( koji ipak imaju i muziku sem teksta koja pokrece na kretanje) ali ih mladi slusaju i mogu da vam kazem da i ja vrlo rado slusam tu vrstu muziku kad vec nema roka zelim da slusam sta mladi imaju da kazu. A imaju mnogo i znaju verujte da  dobro znaju to o cemu  repuju!
Da se malo vratimo u te 80-te godine  ZLATNE GODINE kada je jedna americka novinarka napravila 40-to minutni dokumentarac o Jugoslaviji SFRJ i ovako je opisala : Visok zivotni standard, prelepa priroda, jos lepse zene, kockarnice kao u Monte Karlu, rivijera kao u Francuskoj,  ostrva kao u grckoj, a plansinski vrhovi kao u Svajcarskoj.... Ukratko, najbolje sto Evropa ima da ponudi. E, takva nam je i muzika bila! Najbolja!
Od 1973-1989. godine Jugoslavijom je palilo i zarilo Bijelo dugme. Hitova toliko da se ne mogu nabrojati. A u same nebeske visine vinula ih je pesma Tako ti je mala moja kad ljubi Bosanac! Kada su se pojavili muzika se jos uvek delila na narodnu i zabavnu. U narodnoj  muzici Miroslav Ilic i Saban  zabavljali su ljude u ruralnim sredinam i mahom starije. Ali mladima je trebalo nesto drugo. Ne ni one pop balade Mikija Jevremovica . Trebao im je bunt znaci rok koji ce pomiriti selo i grad. I tako je nastao taj ro koji peva o zivotu i na selu i u gradu i "przi" ritmom koji vas pokrece hteli vi ili ne. Tekstovi su uglavnom o ljubavi i musko zenskim odnosima , sa nesto  manje izletau aktuelne tem i politiku. Opusteno! Veselo, razigrano, pevljivo. Dobro, ima Dugme i balade ali u rok stilu ne pateticne sigurno. I snimili su Djurdjevdan o kome sam juce pisala. I to im je svakako otvorilo vrata  svih kuca i donelo neverovatnu slavu!
Meni djordje Balasevic nije roker, a nije ni pevac. Ima angazovane testove vesto upletene u ljubavne ali kada pricamo o muzici tih osamdesetih mladi su imali himnu koju je on spevao : "Racunajte na nas"! U nama je sudbina buducih dana i neki se mozda plase za nju .... su stihovi iz pesme nadahnuti duhom patritizma generacije iz pedeset i neke koja je tih osamdesetih godina bila odana Titu, ideji komunizma i dobrog zivota za sve. Mnogo je vremena proslo od tada ,ta pesma vise nije nadahnuce mladima  za borbu za bolji zivot. Steta. Vidite u tekstu kako je bilo onda ,a kako je sada na ovim prostorima! Mozda ne bas zbog ove himne mladih ali ko zna mozda je mladima i sada potrebno da veruju u nesto? A u sta sad molim vas da veruju / U ovu politiku, u ovo drustvo/ Ma hajte!
Riblja Corba je pocela sa hitom "Lutka sa naslovne strane". Danas bi moglo da se peva Starleta iz "Tabloida".Za razliku od drugih rokera Bora Corba je pravio uglavnom politicki angazovane hitove zbog kojih je cesto zavrsavao na sudu. Recimo sudilo mu se za pesmu Na zapadu nista novo i Pogledaj dom svoj andjele i mnoge druge.
"Maljciki" je pesma grupe Idoli  koja je prvo nastala kao parodija na socrealizam. Pesma u originalu ima stihove Kakane zore bude me iz  sna, kakana jutra, kakan sam i ja ...ali naravno to im je bilo zabranjeno. oni su ustvari pevali o ljudima ( radnicima - proleterima) koji su ujutru hitali u fabrike.  O boze blagi oni su ismevali "zlatno doba' kad su radile fabrike i radnici hrlili na posao u cik zore. Pa dobro, nisu mogli da znaju sta nas ceka? Kakane zore su postale plamene zore, a mladi su ovo pevusili ujutru u cetiri ili pet kad su kretali na posao ( i ja medju njima - ustajanje u cetiri , kretanje na posao u pola pet jer se radilo od sest, a fabrika je bila cak na Umci). Danasnje generacije sa splavova dolaze tek posle sest ujutru!
Zabranjeno pusenje je prorocki naziv grupe iz Sarajeva. Danas je svugde zabranjeno pusenje, a njima su kad su bili popularni tih osamdesetih cesto zabranjivali tekstove! Najvise ih je proslavila  "Zenica  bluz" i kao sto malopre rekoh da su mladi hrlili u fabrike tako se ljubomora resavala tom "cakijom" ( vrsta noza) ,bar u Bosni. Ipak na pesmu se primila cela bivsa Juga kao i na mnoge pesme ove grupe! I tako je Nele Karajlic koji i nije bas neki pevac ali su mu tekstovi vrlo angazovani ( imao je on i rudare i AVNOJ i Tita i svasta nesto) bio popularan ,a i kasnije sa svojim tekstovima za razne serije na TV-u. Kao TOP lista nadrealista i druge!
Sarajevo je tih godina bilo rasadnik  rok grupa . Bijelo dugme, Plavi orkestar, Crvena jabuka, Zabranjeno pusenje i jos mnoge druge. Plavi orkestar i Losa su napravili bum medju tinejdzerima.Mozda zato sto si oni bili tinejdzeri te su zajedno odrastali sa svojom muzikom.Suada je bila pesma broj jedan na a;bumu Soldatski bal koji je prodat u neverovatnih milion primeraka. A onda posle tog bala ( mislim maturskog), Losa se uozbiljio krenuo da radi muziku za filmove i serije ,a ''przenje" na sceni prepustio nekim novim tinejdzerima Goodbay Teens!
Grupu Buldozer nikad nisam slusala. A bili su popularni vrlo cak na celom prostoru SFRJ jer su pevali na jeziku koji se tada zvao srpsko-hrvatski i koji su svi razumeli. Juce cujem pesmu i setim se. Nisam ni znala da je oni pevaju. Ma culi ste sigurno onu pesmu Zene  i muskarci : One ih mole,one ih mole  da ih vole , da ih vole ,jer zene vole  samo kad su zaljubljene! A muskarci su pravi muskarci .....
I TAKO! SVAKO IMA PESMU KOJU VOLI , KOJA GA OPUSTA, KOJA GA PODIZE, KOJA GA RASPLACE ILI RAZVESELI. A ONDA IDU HITOVI KOJI SE CUJU NA SVE STRANE- PEVLJIVI, ZARAZNI  ,SA BEZVEZNIM TEKSTOVIMA ALI TO NIJE NI VAZNO SAMO NEK JE VESELO I OPUSTENO!

Нема коментара :

Постави коментар