понедељак, 4. април 2016.

DAN STUDENATA

DANASNJI DAN STUDENATA ZNACI MI NAJVISE U ZIVOTU! HEJ BITI STUDENT NIKADA NIJE BILO LAKO  ( NA OVIM PROSTORIMA).  DOK JE NARAVNO U OSTATKU SVETA TO VRLO OPUSTENO I NORMALNO!
Sta ima student ove 2016-te godine? Ne racunam one koju "studiraju" bez odlaska na fakultet, one koji idu na fakultet ,ali placaju novcem od prodatih njiva i suma. Ovde racunam one Beogradske prosecne studente koji imaju roditelje koji ne rade ili radi jedan. Koji imaju dede i babe penzionere i koji sa onim novcem koji poseduju jedva mogu da se obuku  u skladu sa godinama i drustvom u kome se krecu. Koji da bi to postigli najcesce gladuju jer oboje ne moze realno. Pa, sad ono kad si gladan ne znam kako radi mozak, ali hajde da ne "mracim" - mladost je to. Sve se moze !Dobro postoje i takozvani "veciti studenti",ali zaista ima onih koji zaista zele da zavrse fakultet i koji ulazu neverovatne napore da to postignu. A onda kad zavrse naravno ne mogu da se zaposle. I to je u redu? Sad vidim sta rade sa obrazovanjem u nasoj zemlji! Osnovci dzabe idu na takmicenja. Znaci odmalena im se ubija volja za uspehom i takmicenjem. Jer...Po novom zakonu za upis u srednju skolu ne vaze nikakve diplome sa takmicenja!!!! Za upis na fakultet gde se prijemni placa mnogo pored uspeha i fascinantnog znanja na testiranju treba i sreca da se upadne na budzet.Studiranje koje traje od cetiri pa realno 6 ili 8 godina plus onih 12 godina obaveznog obrazovanja treba da obezbedi lagodan zivot zar ne? Sto podrazumeva dobro placen posao! Ali naravno kakav god si student bio i najbolji nista, ama bas nista ti ne garantuje da ces dobiti takav posao. Sto je u Srbiji postalo pravilo - da ne mozes dobiti nikakav posao ako ne pripadas nekoj stranci, roditelji ti ne poseduju firmu ili nemas veze u javnim preduzecima! Vrlo depresivno zvuci ali je istina. I onda se svi cude sto mladi ljudi beze odavde. Da se ne ponavljam , ali ta deca kad postignu uspeh  u "belom svetu" nalazimo i novac i radno mesto i sve zivo ne bi li ih  vratili ovde. Nekad i uspe ali u vecini slucajeva je kasno. I to sa razlogom! Mladi od 15 godina koji su po nasem  zakonu radno sposobni pa do 27 godina  do kada mladi imaju status omladinaca ( omladinske zadruge) posao dobijaju samo ako je privremen, povremen i slabije placen. Zbog toga realno mladi i studiraju. Da dobiju posao koji je proporcionalno  placen  prema njihovom obrazovanju. Ali ne! To se kod nas vrlo retko ,vrlo retko ponavljam dogadja! A ko je za to kriv? Mladi koji su  ulozili ozbiljan trud i rad u svoje obrazovanje? Naravno da ne! Ali sta da uradis kada posle toliko godina skolovanja pa bio i najbolji student ne mozes da nadjes posao? Da ides da lepis deklaracije u sumnivim magacinima na sumnjive proizvode. Ono na tegle ajvara kojima je prosao rok prelepljivanje novih datuma! Ponizavajuce!Da rezimiramo. Pravim studentima koji svoj fakultet zavrse na vreme posao oduzimaju oni kojima su roditelji platili diplomu ili oni kojima roditelji poseduju firme, ili oni koji su u nekoj stranci! Moze li se protiv toga? Naravno da ne!
Buducnost. Cipovi ce to sve promeniti. Na rodjenju ce se u glave beba ugradjivati cip na kome ce biti svo znanje koje treba ta osoba da poseduje. Kad doraste dobice posao koji joj sleduje. I to je to! Bez po muke, bez degradacije i ponizavanja. I ovo je deo buducnosti koji treba odmah da se desi. Nazalost pre toga sleduje ona apokalipsa sta god to bilo.
Proslost. Kazem ja da je oduvek tesko bilo biti student u Beogradu. Studenski grad, studenski domovi i danas postoje sa pregrst novih pravila ali sa korenima iz davnih 60-tih godina. Hijerajhija i prezivljanje su dobra vezba za buduci zivot. Mozda ipak ima mrvica istine da studenti koji su u ovim ustanovama (sem kad imaju mogucnost da vecito studiraju) brze zavrsavaju fakultete zbog pritiska roditelja koji placaju ovaj nacin studiranja. Mozda su deca koja studiraju iz svojih domova - dakle Beogradjani malo razmazenija i treba to i razumeti ali kako god studirali oni koji  to zaista zele i zavrsavaju. A ono sto sledi posle jasno vam je iz prethodnog teksta.
STUDENTI BEOGRADSKOG UNIVERZITETA SRECAN VAM PRAZNIK KOJI SE INACE SLAVI ZBOG UBISTVA STUDENTA ZARKA MARINOVICA DAVNE 1936-TE GODINE  KOJI JE UCESTVOVAO U PROTESTIMA  STUDENATA SIROM BIVSE JUGOSLAVIJE.
A AKO IMATE BILO KAKVE MOGUCNOSTI BEZITE ODAVDE. MAJKA SAM CETVORO DECE I NE MOGU DA PREZIVIM DAN AKO IH SVE NE VIDIM. ALI IPAK AKO NA MALDIMA SVET OSTAJE - TAJ SVET SVAKAKO JOS NIJE STIGAO SRBIJU! A JA SVOJ DECI OVOG SVETA ZELIM DA ZIVE NORMALNO STO OVDE NIJE MOGUCE!

Нема коментара :

Постави коментар