недеља, 3. април 2016.

AUTIZAM

DRUGI APRIL JE BIO DAN DECE  OBOLELE OD AUTIZMA! I NAJVECI PROBLEM ,NAJTEZE PITANJE  KUDA DECA SA DECOM KOJA IMAJU  POSEBNE POTREBE? CRKVA.NET!I BOG IMA TARIFU.
Ovaj put necu da pisem o autizmu kao veoma kompleksnoj bolesti. Samo cu reci da je u ovoj bolesti najvise izrazeno ono " od slucaja do slucaja". Znaci, neki pacijent je potpuno sposoban da se obrazuje i ukljuci u drustveni zivot doduse sa vise napora, a neki je toliko onesposobljen da ne moze da provede ni sat vremena bez tudje nege i pomoci. Autizam je mozda najveci problem danasnjice i necu sad da ponovo raspredam o vakcinam i njihovoj povezanosti sa ovom bolescu, ali svakako ima nesto u toj prici sto je istina. Takodje bi spomenula da su deca sa cerebralnom paralizom ili shizofrenijom u jako teskom polozaju. Naravno, ne bi izostaval ni decu obolela od karcinoma. Dakle, roditelji koji su suoceni sa ovim bolestima svoje dece nalaze se u uzasnom polozaju.Prvo, zato sto je tesko suociti se sa tim da ti je ete bolesno i da to nije bolest koja prolazi. A onda se uplasis, sta ce biti sa detetom ako tebe ne bude bilo. Roditelji su smrtni i niko ne zna koliko ce ziveti, a di mozes nekome a ostavis bolesno dete? I to bolesno od bolesti kojoj nema leka, a koja moze da bude jako naporna za onog koji mora da se 24 sata brine za pacijenta. Roditelj moze i hoce, ali ko jos?Cujem na vestima povodom ovog dana autizma ima neko okupljanje na Trgu i otvaranje kisobrana i govori. Akcenat ove godine je najvise na tome da Drzava omogucuje eventualno boravak u specijalizovanim ustanovama od oko 3-4 sata, a sta sa ostalih 20? Zato  drustvo dobro treba da razmisli o ovom problemu. Nisu tu samo deca u pitanju vec i roditelji koji cesto napustaju posao da bi bili uz svoje dete. A i sami znate da ni sa dve plate ne moze bas lako i dobro da se zivi.
I tako roditelji se bore kako znaju i umeju ,a onda dodje dan da da ne mogu vise nista da ucine (sem kancera oboleli od shizofrenije, autizma icerebrlne paralize imaju izvesno duzi zivot), i opravdano osecaju strah sta ce biti sa njihovim detetom ( koje ima 20,30,40....godina)? ustanova koja bi preuzimala brigu o ovoj deci ne postoji. Obolele od shizofreneje "strpaju" na psihijatriju iako uz lekove i podrske mogu da funkcionisu normalno. Cak i neke obolele od autizma ako su tezi slucajevi. Obolele od cerebralne paralize eventualno razvrstaju u dom za stare, a da se razumemo kod njih je intelekt potpuno sacavan kao i emocije, dok je kod shizofrenije intelekt ocuvan ali emocije nisu). Dakle deca koja su imala nesrecu da se iz bilo kog razloga rode drugacija nemaju bas dobru perspektivu u ovom drustvu. Sto je zaista strasno i ponizavajuce ,jer su deca kao andjeli  i ni za sta nisu ona kriva, pa ni za bolest koju imaju!
Mnogo ovih zadnjih meseci razmisljam o Bogu i crkvi. Nekako razmisljam da mozda mogu naci veru i utehu u Bogu! Mnogo ljudi tvrdi da im je to pomoglo. Onda sam cula za drustvenu mrezu Crkva.net i kako ne mogu da se krecem resila sam da otvorim progil kao na Fejsbuku koji mi bas zbog toga sto ne izlazim nigde mnogo znaci. Kad ono tarifa 50 o;o 100 ili cak 150 evra za otvaranje naloga. Naravno u zavisnosti koje sadrzaje zelite da pratite! Uz onu pricu od prosle godine o tome kako sam se razocarala u nacin na koji popovi oprastaju  grehe, skupljaju za siromasne i bolesne, vencavaju, sahranjaju i krstavaju gde su tarife paprene, s pravom se pitam gde da nadjem neophodnu utehu!
RAZMISLITE MALO  OVOJ TEMI. O BOLESNOJ DECI I O VERI KOJA IMA TARIFU! KUDA IDE OVAJ SVET! ZAISTA!

Нема коментара :

Постави коментар