понедељак, 11. април 2016.

MATURSKO VECE

PRIVODE SE KRAJU PRIPREME ZA MATURSKO VECE! JA  OSMI PUT U RASKORAKU IZMEDJU ZELJA I MOGUCNOSTI ( CETIRI PUTA ZAVRSETAK OSNOVNE SKOLE I SAD CETVRTI PUT ZAVRSETAK SREDNJE SKOLE). GLEDAM MATURSKE HALJINE, CIPELICE, FRIZURICE, I OSTALO I RAZMISLJAM DA NISMO MI TO MALO PODIGLI NA PREVISOK NIVO. NASE MATURANTKINJE ZASENILE BI I HOLIVUDSKE ZVEZDE NA CRVENOM TEPIHU. A I TOGA IMA ( MISLIM CRVENOG TEPIHA I LUSKUZNIH AUTOMOBILA SA SAMPANJCEM ZA MEZIMCE MATURANTE, PROFESIONALNI FOTOGRAFI  )!
Zamislite kakvu poruku saljete devojcici od 14-15 godina kojoj pozivate limuzinu da je vozi na matursko vece, pa tamo iskace vozac i prostire crveni tepih, a profesionalni fotografi slikaju? Da, razumeli ste poruku. Ako zelis tako da zivis budi starleta! Jer, obicnim vrednim devojkama i mladim bicima uopste koji znaju sta ce svojim zivotom (obrazovanje i dobar posao) sigurno takav lakomislen i povrsan zivot ni ne pada na pamet. Taj prividni luksuz ( mislim on je stvaran ali ne vredi nista) i ta prividna slava ( ako je nesto postici fotku u tabloidima) onda su te praznoglave  devojcice naucile lekciju. Zavrsice mozda nekako srednju sklou ( ima sad tih privatnih skola koliko hoces i novca  da plati ne znanje), pa onda jos jedno glamurozno matursko vece i onda "pravi zivot" - klubovi ,splavovi, limuzine, alkohol, droga , firmirane "krpice" silikoni , sve u cilju  da budu "vidjene" sa"poznatim" facama. Necu skroz da mracim , jer ova je tema zaista teska, ali biti "ukras" toj nekoj "gradskoj faci" u kockarnici gde se trosi i po nekoliko stotina hiljada (zaradio covek) ili na nekom poznatom splavu ili klubu ispod je svakog "nivoa" i dostojanstva, svake devojke ! Roditelji koji podrzavaju male maturantkinje ili  im cak namecu da se tako "spreme" za to vece cine katastrofalnu gresku. Milenijalci  (jer upravo o njima pricam ) jos manje nego generacije pre njih znaju o Bon-tonu ,svecanim prilikama gde treba da bude vaznije ponasanje nego izgled. Milenaijalci su uniformisani jer ih mrzi da biraju svoj stil ( a i nemaju vremena od kliktanja po mobilnom telefonu i kompjuteru, a tamo samo vide vrsnjake obucene kao i oni sami). Recnik im je skracen i osakacen ,a brzinu zivljenja zamenjuju virtualnim svetom u kome jos uvek mogu onu da "komanduju". Nece jos dugo, ali to nije poenta ovog teksta.
Velika matura. U svetu je to tek jos jedan stepenik u obrazovanju . Kod nas je to nazalost uglavnom konacno"zbogom" obrazovanju. Tako se maturske veceri koje ja posto stanujem blizu Gimnazije gledam svake godine  svode na pijancenje jer mladi ljudi shvataju da nema sta da slave! Tu se pice "toci" zbog tuge, jer su svesni da se rastaju od bezbriznog zivota.  Veliki broj njih je svestan da ce vec sledece jutro roditelji krenuti da okrecu telefone svih mogucih prijatelja, rodjaka pa i poznanika i da traze posao za svoje dete. Verujte mi "glamura" koji je izrazen kod svrsenih osnovaca ima samo u tragovima. Devojke i mladici su doterani u granicama, odradi se obavezni hotel sa profesorima, a onda krecu splavovi  i kafane i pije se do besvesti. Ujutru sede na stepenicama Gimnazije uglavnom povracaju, razmazane sminke, prljave odece ,zarozani od plakanja za divnim danima skolovanja. Neki jos imaju volje da pevaju ali to nisu srecne i leprsave pesme mladosti, cak nisu ni ljubavne, nego one teske setne  ,za "secu vena".
Znam o cemu prcam! Verujte, prvo dete koje je islo na matursko vece posle zavrsene osnovne skole poslala sam u pantalonama ( koje je nosio i posle) i kariranoj kosulji  i patikama. Posle hotela koji je bio cak u Zrenjaninu mislim da se zvao "Fantast" to je valjda onaj dvorac Dundjerskih, autobus ih je dovezao u skolu gde su trezni i srecni pevali do  jutra. Devojcice jer su bile u haljinama istiklama otrcale su do kuce da se presvuku u svoju svakodnevnu uniformu - farmerke , patike i bili su stvarno preslatki. Slikanje, zagrljaji , pridruzili su im se i profesori i djaci iz Prve smene.  Velika matura je zahtevala , pantalone crne svecane, belu kosulju, cipele i vrlo lep sako za mlade! Hotel, pomalo pica, i igraonica do jutra, ne kafana!
Drugo dete je imalo matursku haljinu, kratku leprsavu kako pristaje devojcicama, frizuru kod frizera, malo bolju sminku , sandale na stilice na kojima je "nabadala" da si svaki cas mislio da ce pasti. Hotel, skola klasika! Fantasticno! Veliku matursku veceru posle Gimnazije nije imala. Sto zbog finansija, sto nesto nije ni imala volju. Njene su drugarice isle vrlo pristojno obucene u hotel (obavezni deo) , pice u okvirima normale i pozdrav "Prvoj smeni" sa sve trubacima ispred skole!
Trece dete je na matursko vece posle osnovne skole islo u farmericama malo svecanijim, patikama i obaveznoj kariranoj kosulji. Hotel i povratak u skolu!  Pozdrav "prvoj smeni" ,zagrljaji , pesma ,suze, smeh i trubaci.Sad razmisljam da to ipak nije uticaj skole koju bih sada kada gledam ove nove klince pohvalila jer je ucinila  sve da nam deca budu bezbedna! Na veliku maturu nije ni on isao. Najvise ovaj put zbog finasija.
Na kraju cetvrto dete da se ne ponavljam, prelepa haljinica ,stiklice, frizura, hotel, skola, presvlacenje, pesma do zore ! Za mesec i nesto dana ide na veliku matursku veceru. Starija deca i stric ce joj to omoguciti, (roditelji ne rade vec godinama). Nadam se da kad budem ovaj tekst dopunjavala (posle tog dogadjaja) bude malo dosadan kao i prethodna prica o maturama ostale moje dece!
DAKLE RODITELJI RAZMISLITE KAKVU PORUKU SALJETE SVOJOJ DECI AKO IH SPREMATE ZA DODELU OSKARA  U HOLIVUDU! JESTE TO POSEBNO VECE I TREBA GA PROSLAVITI I TREBA BITI SVECANO OBUCEN I JESTE TO NESTO STO SE PAMTI CELOG ZIVOTA, ALI NE TREBA PRETERIVATI NJIH RADI! NAROCITO KOD OSNOVACA !
PICE I HORMONI I TAJ UZASAN STRAH PRED ZIVOTOM NECE NESTATI NITI SMANJITI SVOJ UTICAJ POD FIRMIRANOM ODECOM I PROFESIONALNOM SMINSKOM!
DECA CE TE NOCI (DA SE NE ZAVARAVAMO NASA DECA PIJU JOS OD 15-TE I RANIJE) PIJANA I UPLASENA ZAKORACITI U ZIVOT !SAMO OD VAS RODITELJI ZAVISI KOJIM CE PUTEM POCI! SAMO OD VAS!
MILENIJALCI NE DAJTE SE! SRECNA VAM MATURA I MALA I VELIKA! MOZETE VI TO! ZNATE VI TO DA ODRADITE KAKO TREBA! NE POTPADAJTE POD UTICAJE STARIJIH!

Нема коментара :

Постави коментар