уторак, 19. април 2016.

NIJE ONAKO KAKO IZGLEDA

NIJE ONAKO KAKO IZGLEDA! OVO MI JE OMILJENA RECENICA! KOLIKO PUTA MI JE TO NEKO REKAO, A I JA SAM IMALA PRILIKE DA TO IZGOVARAM VISE PUTA. ZAISTA POSTOJE SITUACIJE KAD ZAISTA MOZE  SVE DA SE PROTUMACI NA DRUGI NACIN ( CESTO LOS PO ODNOSE JER LICI NA NESTO  NA STA NE TREBA DA LICI).
NIKADA NE TREBA PROCENJIVATI LJUDE I SITUACIJE NA PRVI POGLED. EVO JEDNE PRICE U NIZU :
Neki starac imao je stado ovaca koje mu je bilo osnovni izvor zarade. Kada su ga pitali cega se najvise seca iz mladosti ispricao je pricu o vucici. Dakle kad je bio mlad nasao je stene u sumi  i doneo ga kuci. Bilo mu je i vise nego privrzeno, pratilo ga u stopu i spavalo sa njim Kako je krenulo da raste svi su mu govorili da nije pas nego vuk (vucica tacnije). Ali on se nije obazirao, mnogo je zavoleo. Jedne noci cuo je uzasnu buku .Istrcao je napolje i video poklano celo stado i potpuno krvavu vucicu, uleteo je ukucu ,uzeo pusku i ubio je. Kada je rasklanjao zaklane ovce naisao je na tri zaklana vuka. Sta vise reci. Jadna vucica se borila ,koliko god je mogla, nazalost covek je pogresno procenio situaciju. Vise je nego izvesno da su stado poklala ona tri vuka.
Pa, onda jedan moderniji primer. U cekaonici na aerodromu sedela je devojka i citala knjigu koju je pretjodno kupila zajedno sa kesicom cipsa jer je trebala dugo da ceka let. Pored nje je bila stolicasa cipsom , a sa druge strane je sedeo neki gospodin.Kad god bi ona  uzela cips uzeo bi i onaj gospodin, koji je citao novine. Pomislila je kako covek bas drzak. Nastavili su tako da jedu cips, covek je nije ni pogledao a ona je skupljla hrabrost da mu nesto kaze. Kad su stigli do poslednjeg parceta gospodin je uzeo parce i prepolovio! To je po  njenom misljenju prevrsilo svaku meru te je uzela svoje stvari  i otisla u drugu cekaonicu. Kada je kasnije otvorila torbu nasla je unutra neotvorenu kesicu cipsa. Zapravo onaj gospodin je sa njom podelio svoj cips bez imalo ljutnje ( za razliku od nje).
Da ne bi sada navodila jos toliko primera treba samo uvek prvo razmisliti kada nesto vidimo na prvi pogled, pa tek onda reagovati. Mada je to najcesce nemoguce jer nas te scene obicno izazovu da burno reagujemo!
Sada o necemu sto se isto dogadja na prvi pogled ,a moze cak i da bas bude to sto smo videli i trazili. Naravno, mislim na zaljubljivanje na "prvi pogled"! Takodje, i neku osobu cesto puta zaista dobro procenimo na taj prvi pogled, ali to je vec zaista diskutabilno da li je bas dobra ocena ili dobro smisljena uloga osobe koju smo tek upoznali.
A sta da kazem za situacije kad je sve bas tako kako izgleda, a ucesnik dogadja vam izgovara recenicu sa pocetka teksta! E, to je vec zaista nezgodno. Sto je situacija teza to je sve manje smesno ,a sve vise opasno u svakom smislu. I u emocionalnom, a boga mi moze doci i do fizickog obracuna. Zato pazite kad izgovarate ovu recenicu ,a radite bas to sto radite. Nije vam to aprili-li-li pa da se svi smeju!
Jedna vrlo nezna prica za laku noc onima koji sada idu da spavaju. Jer su meni price u kojima ucestvuju andjeli nekako uvek price za laku noc. Iako je na zadatu temu da nista nije onako kako izgleda ,ova prica ima jos dublji smisao, zato sto se  i iza onoga sto se vidi krije siri smisao koji daje konacno objasnjenje. Ovako prica kaze: Isla su dva andjela stariji i mladji i trazila prenociste. Kad su stigli do neke bogate kuce , gazdarica ih nije primila ,ali ih je pustila da prepspavaju u stali . Mladi andjeo je zaspao, ali kad se trgao usred noci video je da stariji andjeo malterise zidove supe! Iznenadio se ali nije smeo da nista kaze. Sledecu noc prolazili su pored jedne siromasne kuce ,pa iako je bilo tesno domacini su ih stavili u najbolje krevete. I tu je mladog andjela cekalo iznenadjenje jer je u toku noci crkla jedina krava koji su siromasni ljudi imali. Posle nekolko dana mladi andjeo je ipak pitao starijeg andjela, zasto je u bogataskoj kuci gde su bili neljubazni malterisao stalu, a u siromasnoj gde su ih lepo primili pustio da im umre jedina krava? Stari andjeo je imao odgovor i to kakav? Nista nije onako kako izgleda. Da nisam omalterisao stalu zla gazdarica bi nasla zlatnike i bila bi jos bogatija. A da nisam smrti rekao da ne dira najmanje dete siromaha ono bi umrlo, ovako sam ga zamenio za kravu!
OVA RECENICA BI MOGLA DA SE PRIMENI I ZA VESTI U NOVINAMA I  NA TV-u JER DEFINITIVNO NIJE NI PRIBLIZNO ONAKO KAKO PRICAJU NAROCITO PRED IZBORE ( KOJI SU OPET I OPET, PONOVO), ZATIM NA DRUSTVO U CELINI KAO I NA OSTALE SFERE ZIVOTA KOJE IMAMO IAKO JE NAJVISE ZASTUPLJENA U POLITICI I EKONOMIJI!  A STA TEK DA KAZEM ZA REKLAME! KOJE ME OPSEDAJU SA INTERNETA, TV-A, NOVINA, BILBORDA, SA SVIH MOGUCIH I NEMOGUCIH MESTA! BAS TAJ DETERDZENT JE NAJBOLJI, ZA 20 SEKUNDI SLEDECI NAJBOLJI DETERDZENT I SVI OSTALI PROIZVODI SU NAJBOLJI! NIJE BAS TAKO KAKO KAZU ZAR NE?
I TAKO! POKUSAJTE DA NE REAGUJETE NA 'PRVU LOPTU" , SEM KAD JE LJUBAV I ZALJUBLJIVANJE NA PRVI POGLED U PITANJU. SVE OSTALO STAVITE NA 'CEKANJE'. PA PRVO DOBRO RAZMISLITE PA ONDA REAGUJTE AKO IKAKO MOZETE1 POSLEDICE AFEKTA ( MUNJEVITO REAGOVANJE BEZ RAZMISLJANJA) SU NESAGLEDIVE!


Нема коментара :

Постави коментар