понедељак, 25. април 2016.

KRIZA PORODICE

SVAKI PRAZNIK A NAROCITO OVI VELIKI HRISCANSKI DOVODE DO OKUPLJANJA PORODICE! BAR BI TREBALO, ALI AKO ZAKAZU PORODICNI ODNOSI  ONDA JE CELOKUPNA PORODICA VRLO UGROZENA. SVADJA KOJA JE NAJCESCE VIKENDOM ( ALI TAD SE IPAK MOZE NEKAKO ZATASKATI) NA PRAZNIKE DOVODI DO SLOMA JER JE TADA SVIMA JASNO DA RODITELJE CEKA RAZVOD!
Mnogi naucnici tvrde prema istrazivanjima da sve pocinje od daljinskog upravljaca za TV, a onda tek idu novac ili seks kao uzrocnici neslaganja. Naravno kriza se produbljuje godinama i sve su veca neslaganja to jest sve je vise razlike u stavovima sto neminovno dovodi do svadja.Neverovatno je (bar meni) ako brak nastane iz ljubavi i slicnosti u razmisljanjima i stavovima kako se onda dodje do tolikih neslaganja i kako se u svadjama najcesce oseca PREZIR?! Ipak naravno da nije sve tako crno. Svadje mogu biti i korisne za vezu . Neki se parovi ljute jedni na druge, ne slazu se u nekim stvarima ali se ne mrze i ne preziru nego resavaju svoje probleme zajedno. To je velika umetnost zajednickog zivljenja kad znas da popustis i kad znas kako da   se sitacija smiri a ne jos produbljuje! Za razliku od ovakvih svadja partnera postoje i partneri koji potajno gaje prezir jedni prema drugima te su to svadje ne partnera nego neprijatelja koje neminovno produbljuju jaz izmedju njih. Nakon prezira idu i drugi losi osecaji te se prisnost u vezi sve vise smanjuje , kako emocionalna tako i fizicka.
Kad smo kod fizicke strane veze ,seks jeste jedan od velikih problema u braku jer mnogi parovi imaju neujednacenu zelju za seksom. U pravilu jedan partner zeli cesce imati seksualne odnose a drugi ne zeli toliku kolicinu  seksualnog zadovoljstva. I tu nastaje veliki problem koji se ne retko zavrsava preljubom. Pre preljube mnogo bi bolje bilo otvoreno razgovarati sa partnerom ali to niko, zaista niko ne praktikuje. Ni sada se u XXI veku nije srusio taj tabu - da se o seksu ne prica cak ni sa bracnim partnerom. Radje sa prijateljima koji cesto imaju iste rpobleme ali ne priznaju. Pa kako vas onda savetuju?
Kucni poslovi kod nas na Balkanu vec su vekovima podeljeni na muske i zenske. Ali zene nekada nisu ovoliko bile zaposlene van kuce. Prosto je nemoguce da postignu sve. Zato bi muskarac trebao da priskoci i pomogne bez obzira koji su poslovi u pitanju. I tu je sve stvar dogovora. Mnogo je lakse obaviti sve poslove zajedno uz to bi nasli vreme i da porazgovarate sto sigurno ne cinite ako zena radi a vi sedite pred TV-om.
Mora se vec jednom prevazici daj balkanski muski sindrom. Opstanak braka  drze zajedno   i muskarac i zena. Samo jedno ne moze nikako. Brak je zajednica ,ali potpuno ravnopravna u kojoj se sve deli i io svemu razgovara. A da ne kazem kad su tu i deca koliko je vazno da im pruzate pravu sliku braka i porodicne zjednice njih radi. Da bi oni stvorili pravu sliku braka i kasnije imali uspesan brak. Sta mislite kakvu sliku stvarate kad se svadjate i zbog daljinskog za TV i zbog prljavih carapa na podu i svakkavih gluposti - nadam se da se ne svadjate bar zbog seksa pred njima. Zbog novca se sigurno svadjate da i oni cuju, a ne retko i na decu vicete kad vam traze novac! Jos veca je muka ako nemate priblizno iste prihode te jedna strana vise zaradjuje. Eto jos jednog razloga za svadju!
Sto  se tice dece i ona su predmet svadje i te kako. Te kako ih treba vaspitavati, te  uporedjivanje sa sobom  za dobre osobine i sa partnerom za lose, te da li se detetu daje previse nova i slicno. I ono oko izlazaka je potpuno strasno jer izaziva zaista zestoke svadje.
I TAKO DODJE VIKEND. RODITELJI SU TU BAR NEDELJOM, DECA SU TU I NIKO NI SA KIM NE PRICA. DECA SU USVOJOJ SOBI ZA KOMPJUTEROM, MAJKE U KUHINJI, OCEVI PRED TV-OM ILI NAPOLJU POPRAVLJAJU AUTO! DOBRO U VREME RUCKA SE OKUPE I OPET POSLE ZENA RASPREMA, MUZ DREMA A DECA VEC RADE STA RADE! ONDA NEKAKO PREGURAJU TAJ DAN!
ALI STA AKO SE SUTRA OPET NE RADI I NE IDE U SKOLU? E TU NSTAJE PROBLEM .KRECE DOSADA A NIKO NEMA IDEJU KAKO ZAJEDNICKI PORODICNO PROVESTI DAN! RETKI SU ONI KOJI IDU NA PIKNIK ( NAJVISE ZBOG FINANSIJA) TE SU PRIMORANI DA BUDU U KUCI . AKO SE VEZE JOS  JEDAN NERADNI DAN SVADJA SE OSECA U VAZDUHU!
A STO JE NAJBOLJI FAZON PREKO CELE RADNE NEDELJE SVI UKUCANI KAO JEDVA CEKAJU VIKEND ILI PRAZNIKE DA BUDU SLOBODNI, UZIVAJU U KRUGU PORODICE. A KAD DO TOGA DODJE ONDA NISTA.
SVE JE TEZE VIDETI PRAVU ZAISTA SRECNU PORODICU! CAK NI ONI KOJI SE TRUDE NE MOGU SVOJU PORODICU ZADRZATI NA OKUPU ( MISLIM NA DECU) ,A NI PARTNERI NISU BAS VOLJNI ZA SARADNJU JER ONI NERADNI DAN ZELE SAMO ZA SEBE A NE DA GA DELE SA PARTNEROM I PORODICOM. TO JE  VRLO TUZNO!
JER AKO NI PORODICA NE MOZE DA BUDE CVRSTA I STABILNA I MESTO KOJE NAS PUNI ENERGIJOM GDE ONDA PRONACI SNAGU I ZA TOLIKE OBAVEZE KOJE IMAMO I ZA ZIVOT UOPSTE??????

Нема коментара :

Постави коментар