петак, 15. април 2016.

PESMA,SMRT,ZIVOT,RADOST,TUGA

PESMA I SMRT! ZIVOT ,RADOST, TUGA, SRECA, BOL ! PROLECE, RADJANJE ZIVOTA I OPET SMRT! UVEK, ALI UVEK SE PREPLICU OVE STVARI - JEDNO BEZ DRUGOG NE IDE! SMRT TREBA DA ZASLUZIS! SMRT JE VELIKA AVANTURA! SVI SMO MRTVI SAMO CEKAMO RED ZA UKOPAVANJE!
Sednemo uvece u kafanu (ko moze) , popije se malo vise i krene neka tuga da nas obuzima posle predjasnje euforije dok nam je alkohol bio pokretac veselja. Narucujemo samo tuzne pesme. Ljubavne za " secu venu", zalimo za mladoscu, probudi se i patriotizam, ali kako god u pitanju su teske i tuzne pesme. "Dimitrije sine Mitre" vec  100  godina je jedna od najlepsih vranjanskih pesama za merak. Tuzna ,ali istinita prica je u stvari o  Dimitriju - Mitru i njegovoj  prelepoj zeni  Stani . Bili su bez dece i njegova majka Bosa je vrsila veliki pritisak na njih zbog toga. Dimitrije se odupirao jer je mnogo voleo Stanu ,ali je i on krenuo da joj  zamera  sto mu nije rodila dete. Stana je bila ocajna , pomisljala je i na samoubistvo ,a onda se resila da prevari muza sa izvesnim Stojanom. Dimitrijev ujak je podrzao u nameri cak i rekao da izabere nekog Ristu jer ima mnogo dece. Tako je Stana u cetrdesetim godinama rodila dete i umrla na pordjaju. Ujak je priznao Dimitriju sta se dogodilo govoreci da je Stana morala tako da postupi jer ju je prvo izdala svekrva koja je kinjila, pa onda i sam Dimitrije jer je bio neplodan, a na kraju i on ujak sto joj je rekao s kim da rodi dete iako je tada trudnoca u cetrdesetim bila vrlo rizicna . Dimitrije je oprostio svojoj Stani prevaru,ali ipak se ubio na njenom grobu i trazio da ga sahrane pored nje. Najgore je sto je uz ovu pesmu do danas mnogo njih izvrsilo samoubistvo ,a da ne znaju ovu pricu nego su ih pogodile muzika i tekst.
Pesma Djurdjevdan je nastala u vozu smrti koji je putovao od Sarajeva do Jasenovca daleke 1942-ge godine. U vozu je bilo oko tri hiljade mladih ljudi, u svakom vagonu preko dve stotine iako je smelo samo po cetrdesetak. Ljudi je bilo mnogo, hrane i vode nije bilo, ni dovoljno vazduha, a bio je 6. maj Djurdjevdan. Neko od zatvorenika poceo je da smislja stihove i da peva i ubrzo su zapevali i ostali zatvorenici. Od trih hiljade zatvorenika do Jasenovca stiglo je  dve hiljade, a streljanje je prezivelo oko 200. Jezivo. Danas je ova pesma nezvanicna Zvezdina himna i uopste pesma koja zbog muzike "podize " veselje na mnogim proslavama. A prica  o ovoj  pesmi i momentu kad i kako je nastala je vise nego za tugu i bol.
Pesma "Jesenje lisce" nosi u pozadini nesrecnu ljubav izvesne Vere Tornjanski  iz Novog Sada koja je bila zaljubljena u nekog poljskog lekara. Kako su bili kao i uvek na Balkanu veliki ratovi oni su se rastavili da se vise ne bi nikada sreli. Vera je onda ispevala ovu pesmu i svirala je uz melodiju Arcibalda Dzojsa  koji je pesmu nazvao Dream of Autumn i izvodio je orkestar White Star Line orkestra ni manje ni vise nego na Titaniku pre njegovog potonuca, kako tvrde svedoci to je bila poslednja pesma koju su culi.
Kako zivis tako i umires! Pogresno! Mala Milica Rakic imala je tri godine na danasnji dan pre 17 godina i umrla je. Da li je zasluzila? Sigurno da ne! A zasto sam onda napisala da smrt treba da zasluzis? To je u stvari trebalo da znaci da ceo zivot treba da cinis prave stvari da bi zasluzio da umres brzo ,a ne da se mucis i umires polako u velikim bolovima ,cekajuci smrtni cas tezak sebi,ali i okolini. Mi se plasimo smrti, a u stvari  treba da se plasimo zivota i nacina na koji ga zivimo. Zato sam i pomesala sve u uvodu, jer to i jeste smrt - zivot isprepletan srecom i tugom i nasom neverovatnom umesnoscu da ga zagorcamo sebi najvise sto moze. A nikako, znaci nikako necemo da prihvatimo da je nas zivot odredjen od strane Boga, nebeskog kompjutera, vanzemaljaca, vise sile ili cega god. I da smo dobili svoje vreme na ovom svetu. Sta god radili kad istekne vreme odlazimo u drugi svet. To je tako! Zato ne bi smeli da tracimo to vreme koje smo dobili i da se ponasamo kao da cemo mi sami odluciti kad je kraj ( mislim na samoubistvo). To je kukavicluk, mada u isto vreme i velika hrabrost da zeznes onog koji ti je odredio vreme trajanja tvog zivota.
Zato treba slusati svoje emocije, dobro i razum i uciniti sve da iskoristis svaki dan. A ti dani ne mogu biti samo sreca, mora i da bude tuge jer bi bilo dosadno. U danima tuge ne posezi za ovim pesmama gore navedenim ( islicnim) da ne bi presao granicu i zavrsio sa zivotom. Iza tuge ponovo ce naici sreca. Koliko vremena je potrebno za zamenu ko zna, ali treba izdrzati.
ZATO JA U ISTU RAVAN STALNO STAVLJAM ZIVOT I SMRT (JER KAD SE ZAVRSI JEDNO POCINJE DRUGO I OBRNUTO - ZNACI RADJANJE). ZATIM POSLE SRECE IDE TUGA I POSLE TUGE SRECA. PESMA NAS JE ODRZALA NJOJZI HVALA ALI CUVAJTE SE  PESAMA KOJE VAS NAGONE DA SE JOS VISE 'UBEDACITE"! VERUJTE MI DA JE POGRESNO ONO KAD VAM KAZU MA POPI JOS NEKU, ISPLACI SE, DAJ JOS TIH PESAMA - ALKOHOL PLUS PESME KOJE NAS POGADJAJU NIKAKO NE IDU ZAJEDNO! VRLO OPASNA KOMBINACIJA!
SMRT JE VELIKA AVANTURA JER JE NE POZNAJEMO NE ZNAMO STA JE 'SA ONE STRANE' , A ZIVOT  NAM JE POZNAT I SVI GA USTVARI ZIVIMO ISTO JER NE MOZE DRUGACIJE ( ZNACI RADJANJE, ODRASTANJE, SKOLOVANJE, ZAPOSLJAVANJE, BRAK,DECA, STAROST, PENZIJA, UMIRANJE). GDE JE TU AVANTURA?
JA SVOJ RED ZA UKOPAVANJE CEKAM MIRNO!
VECNA SLAVA NEVINIM ZRTVAMA!

Нема коментара :

Постави коментар