BRZA HRANA,HRANA KAO OPSTANAK,HRANA KAO UZIVANJE.HRANA KAO ZDRAVLJE.Kako naci balans? Brz nacin zivota koji nam namece da radimo mnogo sati dnevno i da smo potpuno iscrpljeni tera nas da jedemo "usput" .To nas odrzava u zivotu i daje nam energiju da jos radimo .a i ne treba kad dodjemo kuci da spremamo hranu (a pre toga da cekamo red u marketu),a posle toga nema pranja sudova. Sve pogodnosti su tu, i samo se bacimo u krevet. U slucaju da imamo decu , u zavisnosti od uzrasta cuvaju ih bake ili specijalizovane ustanove ,sto znaci da se nekako bolje hrane sigurno zdravije. Ali ako su starija i ona su na "brzoj ishrani".Hrana kao uzivanje se preselila na kanal " 24 kitchen" gde Rudolf Van Vin kuva bez prestanka. Kuvao je i za ove jadne ljude (majke sa decom) u hotelu Slavija koji su pobegli od poplave i svaka mu cast za to.Ipak ta hrana koju on sprema na tom kanalu a Dzejmi Oliver na FOX kanalu jeste verovatno ukusna ali za nas je potpuno nedostizna i zbog cena i zbog vremena. A boga mi i zbog navika.Mi ipak vise volimo sarmu i pasulj.E sad kad smo kod tih jela sto se dugo kuvaju,pokusavamo da ih spremimo vikendom. Dobre domacice kuvaju nedeljom uvece pasulj za ponedeljak i utorak.I uopste prava kuvana jela vrlo retko su zastupljena u nasem zivotu zadnjih godina.Onda mlade majke kojima firme namecu ekstra izgled zbog posla pribegavaju "zdravoj hrani" ,pa onda preteruju terajuci supruga i decu da jedu, zrnevlje, ovas i lan. Retko kad uspevaju da pronadju sredinu. Ili brza hrana ili zdrava hrana ,a nase srpske domace kuhinje mozemo samo naci kod nasih baka.Da imamo i Brku na RTS .Nas domaci kuvar koji putuje po svetu ,pa odande donmosi recepte umesto da na nasoj televiziji kuva nasu hranu. Dobro ima sad kuvara na svakoj televiziji ,ali vremena i novca tesko,pa ako hocemo bas da "gustiramo' gledamo TV uz 'cips".
Buducnost. Iscrpla sam u svojim blogovima sve varijante hrane koja nas ceka od pilula do zlata. Ne bih da se ponavljam ,ali ne ne vidim ovu vrstu hrane koju zelim u tanjirima.
Proslost.Svi smo jako svesni da je oko nas sve vise zagadjene hrane koja je takva i zbog zagadjenog tla, i zbog prskanja ko zna cime i zbog zagadjene vode i vazduha.Tako da ni sama hrana ne garantuje zdrav i dobar obrok. Posle ekoloskih katastrofa i elementarnih nepogoda koliko je vremena potrebno da hrana bude koliko toliko upotrebljiva.?Zato mi je jako zao kad god se setim da smo voce jeli direktno sa drveta, mlad krastavac sa korom, a paradaiz i jagoda su imali ukus.Kad deca nisu znala za alergiju na hranu. Danas je 70% dece alergicno na neku hranu. Strasno. Po hiljaditi put se pitam zasto smo to uradili svojoj deci ?Da li nas ovo sto smo zagadili hranu direktno vodi pilulama?
Moram da pitam nesto? Ljudi koji tvrde da proizvode zdravu hranu ( i koju naplacuju jako mnogo) i iimaju sertifikat. gde su nasli ne zagadjeno tlo? Kako su ga nasli i da li stvarno jos postoji?
Buducnost. Iscrpla sam u svojim blogovima sve varijante hrane koja nas ceka od pilula do zlata. Ne bih da se ponavljam ,ali ne ne vidim ovu vrstu hrane koju zelim u tanjirima.
Proslost.Svi smo jako svesni da je oko nas sve vise zagadjene hrane koja je takva i zbog zagadjenog tla, i zbog prskanja ko zna cime i zbog zagadjene vode i vazduha.Tako da ni sama hrana ne garantuje zdrav i dobar obrok. Posle ekoloskih katastrofa i elementarnih nepogoda koliko je vremena potrebno da hrana bude koliko toliko upotrebljiva.?Zato mi je jako zao kad god se setim da smo voce jeli direktno sa drveta, mlad krastavac sa korom, a paradaiz i jagoda su imali ukus.Kad deca nisu znala za alergiju na hranu. Danas je 70% dece alergicno na neku hranu. Strasno. Po hiljaditi put se pitam zasto smo to uradili svojoj deci ?Da li nas ovo sto smo zagadili hranu direktno vodi pilulama?
Moram da pitam nesto? Ljudi koji tvrde da proizvode zdravu hranu ( i koju naplacuju jako mnogo) i iimaju sertifikat. gde su nasli ne zagadjeno tlo? Kako su ga nasli i da li stvarno jos postoji?
Нема коментара :
Постави коментар