субота, 17. мај 2014.

NEKA SILA BUDE S TOBOM

NEKA SILA BUDE S TOBOM. Naravno da svi znamo da je to iz kultnog Lukasovog filma ''Rat Zvezda''. To ne bi bila neka tema za post da covek Englez nije potegao veze i ''prepevao'' film na staro-engleski,Sekspirov nacin. Ne znam kako je cuti Darta Vejdera kako otegnuto izgovara ''Ti si moj sin'' Luku Skaj Vokeru. To dize svaku dlaku na glavi. Tako ovih dana Srbija prezivljava najvecu prirodnu katastrofu u vidu poplave,internet pokusava da me izbegne. Pa u nedostatku izvora informacija moram da kopam po vestima koje cujem na televiziji. I tako sam se zaigrala. Ako je Englez ponosan na Sekspira pa vec vrsi pregovore sa Spilbergom da i njegove filmove ''prepeva''. Ako bi svaki narod ''prepevao'' kultne filmove na jezik iz 16.-og ili 17.-og veka kako bi to izgledalo. Recimo,razmisljala sam o filmu ''Bitka na Neretvi'' koji je najskuplji film u istoriji (Jugoslovenske a Boga mi i sadasnje) kinematografije. U njemu su igrali velikani poput Jul Brinera,Bate Zivojinovica,Ricarda Bartona... I sad neki momak krene da uz gusle opeva tok bitke na cistom desetercu. To bi mozda i uspelo. Ali kako bi ''prepevali'',recimo,serijal ''Lude godine'' koji ima epskih desetak delova. U desetercu deda Zika bi doziveo vrlo veliki obrt licnosti. Od coveka koji kroz zivot ide zahvaljujuci instiktima postao bi junak-vitez koji svojim nesumljivo ogromnim sarmom pleni srca celog zenskog roda. Probajte ovo da zamisljate,oraspolozice vas,verujte.

BUDUCNOST. Bas sam se pitala kako ce nam izgledati kultura u buducnosti? Sta ce uopste predstavljati kulturu? Da li ce postojati pisci,slikari,muzicari i kakva ce dela stvarati? Ako se u sve uvede kompijuter ne znam da li ce ulepsati ili uniformisati pa ce i oni koji nisu umetnici (kao sto sad pevaju i oni koji nisu pevaci) moci uz pomoc tehnike da stvaraju svoja ''umetnicka dela''.
PROSLOST. Volela bih da ne unistavamo kulturu besmislenim reimekovima. Nek ostane svedok onog vremena kada je nastala jer tome bi trebala i da sluzi. Volim muziku 50.-ih,volim knjige klasika iz raznik vekova,umetnost Holandskih slikara,volim filmove 80.-ih i sta sad praviti varijacije na temu. Mada jeste momentalno zanimljivo,bilo bi ih steta unistiti.

Нема коментара :

Постави коментар