петак, 16. мај 2014.

ZNATE LI GDE JE IZLAZ?

ZNATE LI GDE JE IZLAZ? Zasto neke zivotinjice pre nadju izlaz nego ljudi? Sta ljudima nedostaje da budu snalazljivi u svakoj situaciji. Verovatno instikt. Kako i kada smo to izgubili? Da li se mi radjamo kao zivotinje sa instiktom i izostrenim culima, a onda se trudimo nekako da ih izgubimo. Jedan prost primer ako ubacis bebu koja ima nedelju dana u vodu ona ce plivati. Ubacis li dete od tri godine, prepustice se vodi i udaviti se. Sta ga sprecava da nadje izlaz iz situacije? Najvise sto nas u zivotu sprecava da se borimo je strah. Kako odrastamo taj strah je sve izrazitiji i realniji. Naci izlaz ne samo iz opasne i teske situacije gde nas ogranicava strah nego i izlaz iz teske materijalane situacije ili teske emocionalne krize nikako nam ne uspeva. Recimo imamo problem sa novcem (uglavnom), ali koliko god se trudimo ne vidimo izlaz jer imamo strah od rizika. Ako uradimo nesto u sta nismo sigurni postoje dva ishoda: Ili cemo uspeti ili ne. Ljudi onda ni ne pokusavaju jer unapred "Znaju da nece uspeti". Mada je rizik ponekad neophodan. Takodje ako se nalazite u "uzasnoj" ljubavnoj vezi zasto je ne napustite? pa iz straha da ne bi bili sami ili da cete mozda jos gore proci. E tu vec treba biti jak emocionalno. Ako sebi dokazes da mozes da nadjes izlaz onda je to jako dobro. Ali  ako si nesiguran u sebe onda ce ti se zivot pretvoriti u pakao vrteci se u lavirintu izmedju losa veza i ne mogu sam. Sledite svoja cula i instikte, jacajte ih u "mentalnoj" teretani vise nego misice u obicnoj.
U buducnosti vec vidim gubitak i onog malog zivotinskog instikta, a o culima i da ne pricam. Bionicko oko zamenice tvoje ako si slep. Bionicka ruka sa osecajem dodira pomagace ti da radis i prakticno zamena svih delova tela plastikom i litijumom bice moguca. Um ce nam kontrolisati cip tako da  ce nam izlaz biti serviran. Koliko je to dobro da si robot a ne covek pojma nemam.
Proslost. Didro je jos u 18. tom veku rekao da znanje postoji zahvaljujuci culima. A svi naucnici se slazu da samo deca ne gube instikt. Na primeru dece obolele od teskih bolesti svi treba da shvatimo da instikt mora da se odrzi do kraja zivota. Nihova hrabrost u borbi protiv bolesti gde oni znaju ishod ali su dovoljno deca da se i dalje igraju smeju i raduju. Nikad ne treba prestati biti dete.

Нема коментара :

Постави коментар