недеља, 25. мај 2014.

SVINJE CE BITI FABRIKE LJUDSKIH ORGANA

SVINJE CE BITI FABRIKE LJUDSKIH ORGANA. Japanski naucnici sa Univerziteta u Tokiju otkrili su mogucnost stvaranja zivotinja ciji organi pripadaju drugoj vrsti ubrizgavanjem maticnih celija pacijenta u krv zivotinja. Na taj nacin bi se u svinjama mogli uzgajati ljudski organi namenjeni transplataciji ,a u isto vreme bi se izbeglo odbacivanje jer su koriscene maticne celije tog pacijenta. Fascinatno. I zastrasujuce.Transplatacija je veoma kompleksna tema. I u sustini ja sam presrecna ako neka transplatacija produzi neciji zivot. Ali potpuno mi je jezivo da zivotinje budu donatori na neki nacin ili inkubatori ili vec sta. Opet ta igra sa prirodom. Meni se genetski inzinjering totalno ne svidja ni GMO hrana, ali opet razmisljam da covek prosto mora da se bori za oprstanak usled svih katastrofa koje ga snalaze. Da budem ovaj put na strani ljudske rase. Ako ce svinje proizvoditi ljudske organe ( u pripremi su i druge zivotinje) i ako ce to ljudima pomoci onda zaista ne smem da budem protiv toga. Nauko samo napred. Cini sve sto je moguce da u ovoj apokalipsi dokazemo status vrhovnog predatora.
Razmiljala sam. Buducnost. Sta ako se nas um ne zaustavi samo na proizvodnji organa u zivotinjima, nego krenemo na neka sacuvaj boze ukrstanja. Dokle cemo ici. Ima li kraja u milionskom broju varijanti, sta bi moglo da se ukrsti sa cime. Meni je jedan stari vic uvek na pameti. Zasto bi trebalo ukrstiti lubenicu i skakavca?Logicno, da bi semenke iskakale. Pa, ljudi salu na stranu, prepustite se masti i zamisljajte razna ukrstanja.
Proslost. Nekad je jadno svinjce ,ako uznapreduje do tog statusa ( ako ne zavrsi zivot kao prase ) imalo samo jednu svrhu da nam da kozu,meso,mast,rebra, slaninu...Dobra su to vremena bila kad se znalo svakom stvorenjcu na planeti tacno mesto. Znalo se ko i zasta sluzi. I svi smo se pridrzavali tog poretka. Ko koga jede i gde se zavrsava lanac ishrane. Kako sad da jedem svinjce ako znam da ce mom nekom potomku dati, jetru, bubreg, srce,zeludac.Vegetarijnci dobijaju na tezini svoje ideje. S ve do onog momenta kad ne krenemo na biljke.  A to je samo pitanje vremena.Samo to.
Uvek vam se izvinim za pesimisticke postove .Izvinite i za ovaj danasnji, a bogami i za jucerasnji jer nije lepo od mene da ne ostavljam mesto nadi.















9

Нема коментара :

Постави коментар