четвртак, 8. мај 2014.

KRIPTOGRAFIJA

KRIPTOGRAFIJA JE NAUKA KOJA SE BAVI SIFROFANJEM I DESIFROVANJEM INFORMACIJA RADI ZASTITE PODATAKA.Nas Stefan Crnojevic mladi genijalac svetski je prvak u kriptografiji.I  kaze da i on ima svoju kriptografsku tajnu koju naravno ne sme da otkrije ali smatra da ce primenom njegovog nacina sifriranja telefon i internet biti bezbedniji sto sad nikako nije slucaj.Da jos samo malo pojasnim da se u knjizi Da Vincijev kod (od Dena Brauna) nalazi opisana starinska metoda kriptografije, jer danas kako Stefan kaze to je mnogo slozenija nauka. TREBA MNOGO UCENJA I STRPLJENJA DA SE SAVLADA MATEMATICKO MODELIRANJE I ALGPRITMI ZASTITE  da bi se uradila dobra sifra. Danas je to deo matematike i racunarskih nauka jedna posebna oblast koja  je za nas laike potpuno nerazumljiva. Kombinacija, brojeva ,slova, razlicitih vrsta znakova poredjanih da nekome znace poruku a nekome neku cudnu zvrljotinu.Za naseg Stefana Enigma masina oko koje su vodjene velike borbe u Drugom svetskom ratu( bila je prva masina za sifrovanje)ne bi predstavljala nikakav problem.Kad smo kod prvog sifriranja jos Julije Cezar je svojim vojnicima slao sifrovane poruke. I zato su se u stvari prve sifre i pravile da se zastite vojne tajne.U savremenenom svetu kriptografija je svuda oko nas jer pristup internetu i mobilnom telefonu zavisi zapravo od sifre. Kad saljemo  elektronsku postu nadamo se da su nase poruke vidljive jedino toj osobi kojoj su namenje.Medjutim sve vise se desava da su nase poruke dostupne svima kao i sav sadrzaj sa interneta. Zato Stefane navijam za tvoju genijalnu mogucnost da zastitis nase podatke. Potpuno sam uverena da svako od nas zeli bar deo svojih intimnih osecanja da sacuva za sebe jer ga to i cini covekom. Ali kako ,ako se sve sto se ukuca u kompjuter raspline po internetu. Najprostiji nacin kriptografije bio bi pomeranje slova za jedno dva ili tri mesta. I  TAKO JE CUVENA RECENICA KOCKA JE BACENA KOJU JE IZGOVORIO CEZAR BILA SIFROVANA OVAKO:
FGKF OFHZF KYZ
ALEA IACTA EST
Buducnost. Kao i kodovi i sifre i kljucevi kako god nazvali zastitu nasih podataka postojace dokle god postoje ljudi.Uvek ce  se koristiti za vojne sifre jer u tom je moc pravog vojskovodje, zatim u modernoj tehnologiji, ali ce  i svaki covek imati svoju kriptografsku tajnu.Kvantna kriptografija i DNK KRIPTOGRAFIJA U BLISKOJ BUDUCNOSTI RADICE  NA OSNOVU HAJZENBERGOVOG PRINCIPA NEODREDJENOSTI (po tom principu je kvantna fizika dokazala postojanje smrti).Leonard Ejdman trorac RSA  algoritama pretpostavlja da se DNK moze posmatrati kao racunar ogromne sposobnosti za paralelno izvrsavanje razlicitih operacija.
Proslost. Dosli smo do zakljucka da su ljudi oduvek imali potrebu za sifriranim porukama ,a ja se secam jedne vrste sifriranja koje smo imali u skoli.Znaci svako slovo je imalo svoj broj pa kako smo svi azbuku znali dobro mogli smo najvecom brzinom da pisemo brojeve umesto slova.
Zakljucak bi bio. Da je postojanje sifri vrlo bitan za nas zivot i nekad i sad.

Нема коментара :

Постави коментар