среда, 16. јул 2014.

POLIGAMIJA

POLIGAMIJA ILI VISEZENSTVO. NEKE RELIGIJE KAO ISLAM ILI MORMONI ILI CAK I NEKI HRICANI U AFRICI SMATRAJU KAO NORMALNU STVAR. Mada je u Islamu to bila potreba da se dokaze moc (verovatno je i sad) .Ko moze da izdrzava vise zena, ne da izdrzi. U Africi se pozivaju na to da je car Solomon imao vise zena (pise i u Bibliji), a on je vazio za velikog mudraca.Za mormone koji su varijanta hriscanstva poligamija je bila nacin da se zavlada zajednicom. Znaci opet moc.I sad moram da kazem da u SAD I KANADI  zakon zabranjuje poligamiju, Mormonima se ipak ne mesaju u zajednicu sve dok ne pocine neki drugi zlocin (kradja,ubistvo...)U Zimbaveu na primer potpuno je u redu imati vise zena ali homoseksualce potpuno ne prihvataju. Sto se tice islama, koreni su vrlo duboki, a koliko vidim nisu se promenili ni malo. U ovom  nadasve potosackom drustvu izdrzavati toliko zena i dece ne moze bas svako. Da se vratim na ono zbog cega pisem post. Trgovina "belim robljem" i degradacije zene na nivo prodaje uzasava me. I ne shvatam zasto to vekovima ne moze da se promeni. Cime su te zene inspirisane da sede kao kucni ljubimci i cekaju "vlasnika" da ih pomazi. Da li je uopste moguce da do njih nije doprlo saznanje da zena kao ljudsko bice treba da zivi samostalno. Ili u  ravnopravnoj zajednici sa jednim .muskarcem.Teranje zena da zive kao broj u zajednici je stvarno porazavajuce.Mozda moje misljenje zavisi od mog nacina vaspitanja,ali ipak trgovina zenama je uzasna.
Buducnost. Opet sve zavisi od kolicine ljudskih osobina koje ce ostati budicim generacijama kiborga i besmrtnih ljudi. Ako im se zadrzi vera za sta mogu vec sad da tvrdim da nece jer ce se svet globalizovati,mozda ce negde biti te manje grupe ljudi oupljene oko iste vere.Mada ce oni biti izgnanici svakako. Ipak smatram da je sve bolje od degradacije zene na nivo robe.
Proslost. Sad ako je Kleopatra imala dobrovoljno ljubvnike sa 12 godina, i ako je Sekspir Juliji dao 14 godina da i svest da se ubije zbog ljubavi. I ako je Nabokov pao na sarm 15-to godisnje Lolite, ne znaci da su DECA psihicki i fizicki sposobna za seksualna izivljavanja i radjanje dece. Mormoni ce devojcicu u 12 godina dati za suprugu da je "zastite', naravno mnogo starijem muskarcu. Islamisti ce sebi kupiti devojcice izmedju 12 i 15 godina koje su otete iz svoje sredine i koje kao robinje stizu takodje u kucu starijeg muskarca. U Africi na zalost bilo poligamaja ili monogamija za udaju spremaju decu od 12 godina.Da li iko na ovom  svetu shvata sve uzase te dece koja se nadju u "bracnoj postelji " sa iskusnim muskarcem. I kako se taj obicaj nije izgubio u ovom veku tolikog tehnoloskog napretka?
Jadna deca. Jer to su deca, a ne devojke i zene.

Нема коментара :

Постави коментар