петак, 18. јул 2014.

POLTRON

PROFESIJA POLTRON. TESKA, NEKAD CAK I POTPUNO NEIZVESNA .NE  POMAZE TU UVEK DIPLOMA SA 'MEGATRENDA' PA NI DOKTORAT. Za ovu profesiju treba mnogo vestina.Da, vestina jer znanje skoro da i nije potrebno. Evo nekoliko saveta (mada ne znam koliko sam bas kompententna jer sam ceo radni vek bila samo posmatrac):
1. Izabrati osobu koja ce "ceniti" vase dojave o kolegama
2.pazljivo proucavati navike doticne osobe
3.nuditi samo one usluge koje su proistekle iz prethodnog proucavanja
4.imati granice u "blacenju" kolega
5.takodje imati granice u hvaljenju doticne osobe
6.ne naglasavati svoje "usluge"
7.biti spreman da istrpis uvrede svojih kolega
8.svoj posao iako si  zasticen obavljaj na bar prihvatljiv nacin ,jer sa mocnicima se nikad ne zna ishod pa vasa veza zacas moze da dovede i do otkaza
9.ne dirajte u ono sto vam on ne dozvoljava da znate jer to vam nece biti oruzje protiv njega nego ce vama "odseci" glavu
10.ako je vas izbor pao na osobu suprotnog pola cuvajte se neceg malo viseg od ljubaznosti .Mobing vam nece pomoci  ako pozelite da da se izvucete iz opcije - poltron.
I ako ovo sve mozete da izvedete vi ste DOKTOR-POLTRON.
Buducnost.E tu sam vas cekala. Ljudsko bice jos uvek ima neka osecanja,pa ce i "mocnik" pasti makar prividno na tako uporno i slatko ulizivanje.Ali sta cete sa masinama? Kako ces se ulizivati humanoidnom robotiu (recimo onoj Japanki robotici iz jucerasnjeg posta)? Ona opciju za primanje takvih "osecaja" nema.Mozda je za utehu da su roboti sve savrseniji pa ko zna mozda i "padnu" na ljudske komplimente.
Proslost.Moj radni vek koji je prekinut kao "nagrada' u vreme tranzicije  moje firme(bila sam po recima mog direktora prva na listi za odstrel jer sam se usudila da rodim cetvoro dece),protekao je u obavljanju poslova kako sam najbolje mogla i umela.A jos i sad se jezim pri pomisli na koleginicu iz kancelarije koja je svako pojavljivanje tog direktora proppratila recima tipa: 'Sto vam je ta kravata super! Da li ste se to potsisali? Ako dobro vam stoji!Nova kosulja? Zar ne? Sto je lepa! i tako u beskraj.Na kraju radnog dana ja sam zurila kod dece i muza ,a ona je ostajala iako je isto imala decu i muza.Nisu bili ljubavnici bar mislim ali je ona taksativno i hronoloskim redom ianosila sve recenice i dogadjake toga dana koji su se zbili u nasoj kancelariji.Da, nije napredovala u poslu ,nije bila omiljena kod kolega ,ni direktor nije bio nesto ushicen njenim ponasanjem .Ili nije bila dobar poltron ili nije izabrala pravu osobu. Zato dobro pazite koga birate.
Pozdrav i izvinite za temu ,ako se slucajno prepoznate.Ma ja ne zelim nikog da osudjujem ,samo pojasnjavam jadnoj deci koja tek sad treba da pocnu da rade koji im je izbor.

P

Нема коментара :

Постави коментар