четвртак, 31. јул 2014.

DUSANOV ZAKONIK

DUSANOV ZAKONIK JE BIO ZAKON.JER....AKO SADA MOGU DA VAS SILUJU I TRGUJU SA VAMA ,A  VECU KAZNU DOBIJATE VI JER SE BRANITE RUCNIM SUZAVCEM KAKO DA SE OSECATE? Kada od zrtve postanete napadac upitate se sa prravom ko pravi ove zakone gde vi ispadate ludi ako se branite.Vas mogu da napadaju ,a vi u momentu napada morate da budete pribrani  i da napadacu uzvrtite desnom rukom ili levom nogom tacno na ono mesto na koje je on vas udario. U suprotnom vi ste prekoracili nuznu odbranu?!I onda cete zavrsiti na sudu probajuci da dokazete da ste bili zrtva ,a ne napadac.Devojka koja se na petlji na Autokomandi branila suzavcem , imala je muke da objasni zasto je prskala suzavac na "prolaznika'.Jer uspela je da se odbrani ,pa vise nije tretirana kao zrtva nego kao napadac.Apsurd.Covek je sedeo u svom stanu .Napadac je usao,srecom vlasnik je bio budan  i uperio je pistolj u napadaca u nameri da zastiti svoju porodicu, zasto ne i svoju imovinu.Koje je probleme covek imao zbog upotrebe"prekomerne sile".Ma ne. Trebao je da sedi i da mu daje uputstva gde sta stoji da ne napravi krs dok trazi dragocenosti.Molim vas kazite mi da li mozete biti pribrani dok vas neko napada? I realno je da se uplasite!A nerealno je da je po zakonu zrtvi koja je prekoracila nuznu odbranu  sleduje kazna(od jedna do pet godina),a napadacu koji je naisao na odbranu (od silovanja recimo da je izvrsio cin dobio bi od 6 meseci do tri godine najvise).Covek koji bi vam unistio zivot da se niste odbranili izasao bi brzo i nastavio gde je stao. Vi- da vam se to desilo nikad ne bi povratili svoj normalan zivot?!O TRGOVINI LJUDIMA NE SMEM NI DA PRICAM. Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima 30 jul, prvi put se obelezava i u Srbiji. Za sest meseci registrovano je 86 slucajeva. Realno ima ih mnogo vise. Nosenjem plavog srca pridruzujete se besmislenoj borbi jer krivci nikad nece snositi odgovarajucu kaznu.EH,CARE DUSANE !!!!
Buducnost ce mozda napraviti pomak, ali samo mozda. ONO VERUJEM DA CE CIPOVANJE SMANJITI KRIMINAL. Ali u sustini sta ti vredi sto znas gde je pocinilac ako je vec ucinio zlocin. Da je uplasen od gubitka udova recimo prema Dusanovom zakoniku on to sigurno ne bi uradio. Ali ako ce otici i zameniti ruku za manje od sat vremena opet isto pitanje: zasto se plasiti zlocina,ako nema adekvatne kazne. Jedina,jedina uteha je da necemo imati osecanja pa nam ni silovanje nece pasti tesko. UF dok ovo pisem ljuta sam na samu sebe. Ali buducnost nam nudi zivot bez osecanja, a kako ce nam bez toga biti ko zna?
Proslost.U proslosti silovane devojke nisu ni prijavljivale slucaj jer ih je obuzimao stid pri pomisli da nekome ispricaju sta im se desilo. One retke koje su skupile hrabrost i pojavile se na sudu, imale su nevidjenu torturu jer oni koji su silovatelji uvek mogu da nadju izgovore(provocirala me je, htela je to), a devojke ne mogu da dokazu da nisu. I da. Devojke tad nisu bas bile hrabre kao danas pa nisu znale kako da se odbrane. Oruzja svake vrste bilo je drasticno manje, ali i ovako surovih kriminalaca.
U MOMENTU NAPADA ZNATI STA JE NUZNA ODBRANA A STA NE CISTO JE PSIHOLOSKA STVAR. U STRAHU COVEK POSTAJE NEREALAN. I ZATO PO ZAKONU DOBIJA KAZNU ZRTVA A NE NAPADAC. O CARE DUSANE POMAGAJ!

Нема коментара :

Постави коментар