субота, 5. јул 2014.

SLOBODA I NAVIKA

SLOBODA I NAVIKA. JEDNA SA DRUGOM NE IDE. ALI JEDNA OD DRUGE ZAVISE. DA SAD SE MISLITE U KAKVOJ SU VEZI?Pa evo, covek zivi po"programu" koji mu je nametnut. Znaci, ustaje ujutru, pere zube pije kafu ,ide na posao, ruca" vec" oko 18 casova i ako uspe da da sebi neku slobodu da se zabavi ili opusti on je kralj. Jer obicno je toliko umoran i iscrpljen da ne moze nista sem da prikupi energiju spavanjem. Tako da danasnji covek od slobode nema ni "S" .Sve ono sto bi covek zaista hteo to je sloboda da sam organizuje svoj dan. Oni kojima to uspeva ili imaju srece da su materijalno obezbedjeni ili "zive na tudj racun". Oni koji prezivljavaju radeci igraju onako kako gazda svira .Navike su cudna stvar. Izabrala sam samo nekoliko: kad se vozim kolima do nekog mesta gledam kroz prozor  i brojim groblja,kad perem zube tacno 26 puta operem gornju  i isto toliko puta donju vilicu,na netu uvek ostavljam jedan prazan tab,ne mogu da zaspim dok ne proverim da li su sve fioke zatvorene, vec godinama se budim uz istu pesmu"Sweet dreams" , dok setam s nekim ne volim da mi je sa desne strane,uvek biram mesto u autobusu koje je "sigurno" u slucaju nesrece,brojim korake, sa bandere uvek skidam cetvrti papiric oglasa, skupljam omote od cokolada i zvaka u dzepu od jakne....Znaci imati navike je pokusaj da sebi das slobodu. Pa u tom slucaju ZIVELE NAVIKE. Naravno ne odobravam navike koje prelaze u zavisnost od necega..
Buducnost. Dobro to je to. Uzece nam slobodu, kreativnost,navike ,svi cemo biti roboti ili robovi naviknuti da radimo sta nam se kaze. Sreca sto ce nam uzeti i osecanja pa ce nas bas biti briga da li smo  slobodni ili ne. Navika ce nam biti svima isti, RADI STO TI SE KAZE.
Proslost.Ljudi su u proslosti svoju slobodu otkupljivali krvlju (u ratovima) i to je posebna,najveca  i najlepsa sloboda.Ali slobodu misljenja,ponasanja,kretanja najbolje su pokazali HIPICI.Sedamdesetih godina pokret bunta protiv rata Amerike u Vijetnamu okupio je mlade koji su imali hrabrost i harizmu. Govorili su o svemu sto je do tada bio tabu, oblacili se neformalno u kosulje sa cvetnim dezenima (zbog kojih su i prozvani "deca cveca"), pustali kosu da im slobodno pada, slusali glasnu muziku koja je bila vrlo buntovna  i govorila o problemima mladih ( WOODSTOCK ) ce uvek ostati zapamcen po neverovatnom broju posetilaca, muzici i porukama koje su danima prkosile i vremenu i policiji.
Na kraju da zakljucimo. Nije lose imati neke navike, ali one ne smeju preci u zavisnost. Sloboda ne sme da bude nesto cime se trguje ili se bori za to. Sloboda mora biti nas izbor za srecan zivot. Ovo se jedino ne odnosi na brak. Jer u braku navika je nesto neprocenjivo.Za sve ostale sfere narocito poslovne ne dajte da vas naviknu na svoj nacin. Izborite se za vas!!!!!! SRECNO!!!!

Нема коментара :

Постави коментар