четвртак, 14. август 2014.

AUTO BEZ VOZACA

AUTO BEZ VOZACA. U REDU JE U NEKIM SITUACIJAMA. ALI DA LI ZAISTA TEZIMO TOME DA AUTOMOBILI BUDU KAO U HARIJU POTERU? DA IMAJU SVOJU VOLJU I DA NAS VODE KAD HOCE I GDE HOCE?Svaki dan tehnologija nezdrzivo juri napred. Gugl i Volvo vec imaju automobile  kojima covek nije potreban.Pa Gugl vec ima automobil koji je presao 500.000km i nije imao nijedan sudar ni jedan promasaj cilja. Ne kazem. Za slepe i ostale hendikepiirane ljude to je spas. Ajd da pomenem i one koji vole da popiju. Sigurnost pre svega. Mozda je to sve ipak OK. Kad su  se u taj projekat  upustile sve Svetski   poznate  kuce koje proizvode automobile. Uvek sam za napredak tehnologije. Ako ce biti korisno nema problema. Mnogo tih kompjuterskih "novotarija"  je ipak zakazalo u momentima recimo nestanka struje. Ili nekih tehnickih problema sa mrezom. Pa ako se recimo zateknete u "pametnomobilu" ,a on zna da vozi samo ako njime upravlja robot sta cete onda? Kao sto rekoh tehnologija je dobra dok su i ljudi ukljuceni u nju. A ako kompjuteri preuzmu svu kontrolu ne znam sta sve moze da sesi.
Buducnost. Nebom ce leteti "pametnomobili" kojima ce upravljati kompjuteri. Resicemo se saobracajnih guzvi i svih gluposti oko popravke automobila. Dobro. I ja mrzim saobracajne guzve. To je super da ce se razdaljine prelaziti prvo "komotno".Ali da li je to potpuno sigurno?. Strah me je realno, jer kompjuterima ne verujem bas sto posto.Moci ce automobil bez coveka i na nebu i na zemlji, ali da li ce taj automobil moci bez coveka ko zna?
Proslost. Eh kad se setim 70-tih godina. Automobil se kupovao sa puno paznje. Jer ipak trebao je da postane "clan porodice". Islo se porodicno, isprobavala su se sedista, gledale sve "sitnice" da ti ne uvaljaju neki krs jer prosecne porodice svoj automobil su nabavljale na pijacama automobila. I tu si gledao ko mu je bio prethodni vlasnik i kako je odrzavan i sve. Onda si ga sa ponosom prao svakog vikenda organizujuci "radnu akciju' ispred kuce. Znalo se ko usisava, ko pere sundjerom i praskom a ko ispira crevom. A kad nedeljom ponosno vodis svoju porodicu na izlet (jer auto se cuvao za takve stvari i hitne  "ne daj boze" slucajeve,a na posao se i dalje islo gradskim prevozom) prosto zracis pozitivnom energijom jer tvoj "lepotan' blista na suncu. Onda znao si da ga pokrivas ciradom kad pada kisa, da ga drzis zimi makar u pozajmljenoj garazi  i vodio si racuna da mu redovno menjas ulje i dosipas vodu da ti ne "kasljucka" uzbrdo. Kako smo uspeli od tolike ljubavi prema automobilu da dodjemo do toga da im vise ne trebamo.Ko zna? DA POSEBNO BI SE OSVRNULA NA MLADE LJUDE KOJI SU VODILI BESPOSTEDNU BORBU SA RODITELJIMA DOK SE KUPOVAO AUTO JER SU IPAK POKUSAVALI DA BUDU U TRENDU.
A ONDA SU NAM URADILI OVO! MA KAKVE VEZE KOJA JE MARKA, VOLVO,NISAN, AUDI,GOLF, VAZNO JE DA IDE SAM PA MAKAR I ULTRALJUBICASTE METALIK BOJE!
NAZDRAVLJE!!!

Нема коментара :

Постави коментар