недеља, 3. август 2014.

SPIJUNI

SPIJUNI.HRABRI ILI LUDI? DA LI JE TO POSAO KOJI IZABERES NA OSNOVU GLEDANJA FILMOVA? Gledala sam juce emisiju o Britanskoj spijunskoj sluzbi.Sefica kaze da ne moze da zivi od "papirologije',a spijuni rade za kompjuterom.Dobro, i dalje ima odlazaka kod "izvora' koji su najvazniji za rad spijuna.Ima i ubacivanja u "tudje" redove,ali sada preneti informacije je mnogo,mnogo lakse ,ne kazem da je manje opasno.I dalje tu ima opasnosti, skakanja adrenalina.I htela sam sa vama samo da podelim pricu  o tome koje su najuspesnije spijunske sluzbe.
NA SEDMOM SRECNOM MESTU NALAZI  SE  KINA sa svojim  MINISTARSTVOM  ZA BEZBEZDENOST I SKRACENICOM "NEMA".Najveci uspeh im se dogodio 1944-te godine kada su se ubacili u CIJU kao prevodioci.Lari Vu Taj Cin otkriven je tek 80-tih godina.Katrina Leung bila je dvostruki agent i za FBI I ZA NEMU cele 2003-ce su je trazili i pronasli su je kako skuplja novac za Republikance.
NA SESTOM MESTU JE FRANCUSKA I SLUZBA SA SKRACENICOM DGSE  ILI GENERALNI DIREKTORAT ZA SPOLJNU BEZBEDNOST.Najveci uspesi :znali su pre CIJE da ce Sovjeti napasti Avganistan ,pa drzavni udar 1979-te godine u Centralnoj Africkoj Republici,razbijanje najvece Sovjetske industrijske spijunaze na Zapadu
NA PETOM MESTU JE NEMACKA SA SKRACENICOM BND ILI SAVEZNA OBAVESTAJNA SLUZBA.Zanimljivost.U vreme hladnog rata 90% pripadnika BND-a bili su dvostruki agenti jer su kao Nemci radili i za Stazi (spijunska sluzba Istocne Nemacke).Tokom 90-tih radili su na obucavanju OVK vojske i razbijanju Jugoslavije.Uspeh zar ne?
NA CETVRTOM MESTU JE RUSKA FEDERACIJA SA SKRACENICOM GRU ILI GLAVNA OBAVESTAJNA UPRAVA.  I U NJOJ SU SJEDINJENE KGB I SVR.Nikad se nece saznati koliki  je tacan broj Americkih spijuna infiltriranih u GRU niti koliko je Ruskih spijuna u CIJI. Ni tacna imena,ni tacni zadaci. Tako je kad se "igraju "Velike sile.
NA TRECEM MESTU AMERIKA SA SKRACENICOM CIJA ILI CENTRALNA OBAVESTAJNA AGENCIJA.Za razliku od drugih oni svoje zvanicne ciljeve ne kriju (nezvanicni su bog zna koji),a to su :borba protiv terorizma,RAZVIJANJE NUKLEARNOG ORUZJA,sajber spijunaza.
NA DRUGOM MESTU NALAZI SE VELIKA BRITANIJA SA SKRACENICOM MI6 ILI TAJNA OBAVESTAJNA SLUZBA.JEDNA OD NAJTAJNIJIH,NAJPOZNATIJIH,NAJMOCNIJIH SLUZBI.Dom  Demsa Bonda  ili( Vojna obavestajna sluzba odsek 6).CIJE POSTOJANJE NIJE PRIZNATO DO 1994-TE GODINE IAKO POTICE JOS IZ 1904-TE GODINE.Najvece uspehe i neuspehe nikad necemo saznati.
NA PRVOM MESTU JE NARAVNO IZRAEL I SKRACENICA MOSSAD ILI INSTITUT ZA OBAVESTAJNE I SPECIJALNE OPERACIJE.Kazu da je spijunaza igra u kojoj uvek pobedjuje MOSSAD.Naravno njihovi uspesi su ogromni od hvatanja Adolfa Ajhmana, do upozorenja CIJI ZA NAPAD 11,o9.2001-ve godine itd u beskraj.Da njih nema Izraelci bi odavno bili sravnjeni sa zemljom.
Buducnost.Kad pustim masti na volju jedino sto mi se ukazuje su slike tipa:gledam u drugo zivo bice i ucitavam sta misli.Steta spijunaza je moja omiljena tema za razmisljanje.Toliko tu ima zanimljivih stvari prilikom otkrivanja "tajni'.A tehnologija je "zeznula' stvar  i stvorila transparentni svet  bez tajni.Uf, uzasavam se od pomisli da cu moci da saznam sta mi misli drvo u dvoristu koje godinama stezem konopcem za ves.
Proslost. Divno vreme.Dzems Bond, Manix, Svetac sa Rodzerom Murom koji je kasnije zamenio Sona Konerija u Bondu. Plejada divnih filmova o vestinama obicnih i dvostrukih spijuna.Divljenje za zenske primerke tipa Mata Hari..Sto me podseti.Dzaba sva tehnologija  u sadasnjosti kad vremesni mocnici i dalje upadaju u 'medene zamke" mladih spijunki.To se vec vekovima ponavlja i niko do sada nije uspeo tome da se odupre. Jos jedna slava zenama.

Нема коментара :

Постави коментар