петак, 1. август 2014.

ORIGINAL I KOPIJA

STA JE ORIGINAL,A STA KOPIJA ? STA JE PRIRODNO, A STA VESTACKO? MOZEMO LI DA BUDEMO SIGURNI U SVOJE IZBORE? DA LI UOPSTE VISE ZNAMO DA IZABEREMO VREDNOSTI KOJE CINE COVEKA? Pa hajdemo redom kao i uvek. Original vise ne postoji.Garantujem da smo "apsolvirali' sabijanje svoje licnosti duboko,duboko u sebe.Svetu naravno pokazujemo ono sto zele da vide od nas.Ako neko predje "granicu" i pusti svoje pravo "ja' na slobodu ,proglasavaju ga za ekscentrika i ima samo dve mogucnosti .Moze da mu se 'posreci' i da postane poznat(mada je vrlo diskutabilno sta je potrebno da postanes poznat) ili da zavrsis na psihijatriji.Kopija smo svi mi. Da bi opstali moramo da kopiramo one koji su "uspeli".Cisto prezivljavanje.Prirodno je da zelis da budes uspesan.Jer od toga kako ces resavati ono sto ti drustvo namece ,zavisi ti nacin zivota (dobar ili los).Prirodno je da se plasis da li ces uspeti. Zato pribegavas "prebudzenom "CV-iju u kome mozes sve. Izvestaceno i dopustite lazno.Na izbore moramo da uticemo da ih drugi ne bi nametali nama.Ali ako se nasi izbori totalno ne slazu sa opsteprihvacenim ,znamo sta nam sledi.Izolacija, jer nase drustvo ne prihvata sopstvene izbore.
Buducnost.Ma da se ne zavaravamo.Kome ces trebati licno(original)? Izgled nece biti presudan za ubacivanje u neki program.Jednim klikom na "misa" vas buduci poslodavac ili cak ljubavni partner  znace sve o vama. Koja ste krvna grupa, vase navike, vasa razmisljanja, vase zelje jer je to sve u glavnom kompjuteru zabelezeno. A kad se vi pojavite negde licno ,opet vas nece nista pitati , nego ce ocitati vas licni cip - sto nas opet dovodi do one gomile podataka koju bi saznali i da se vi niste pojavili.Zastrasujuce zar ne?
Proslost. Pa nekako smo svi bili naviknuti na susrete sa ljudima "oci u oci" .Pa iako nismo ni iz mnogo susreta da stvorimo 'kompletnu sliku" o nekom,uzivali smo da to otkrivamo.I pogresili bi mnogo puta u "proceni" neke osobe. Ali smo sami pravili izbore .Birali smo sami ljude za svoje prijatelje,kolege,ljubavnike  i to po svom "sistemu" vrednovanja ljudskih osobina.Birali smo i kasapina na pijaci i frizera koji je jedini znao da napravi frizuru koju smo zeleli....I nekako se nismo plasili.Ni kada pogresimo, ni kad otkrijemo svoju intimu, ni kad ne uspemo. Jer sve je to bilo ljudski.

Нема коментара :

Постави коментар