понедељак, 25. август 2014.

SVETLOST,ENERGIJA, TOPLOTA

SVETLOST,ENERGIJA,TOPLOTA SVE TO NAM PRUZA SUNCE CIJEM ZRAKU TREBA 8 MINUTA DA STIGNE DO ZEMLJE.I tako je od postanka nase planete. A onda sve pocne da se menja.Pojavljuju se cudna svetla iznad jedne Norveske doline. I niko ne zna njihovo poreklo. Polarna svetlost nije jer se svetlo pojavljuje i danju i nocu u pravilnim krugovima. Svetlost je nesto sto je covek uokvirio u poznate stvari,Sunce,, zvezde,Mesec, i tu i tamo neki NLO.ENERGIJUje covek takodje kanalisao (RECIMO GREJANJE NA SOLARNU ENERGIJU).Toplotu nismo uspeli da prilagodimo,pa nas Sunce nekad przi bas jako. Elektricna energija je zamena za sunce i pruza nam takodje svetlost( sijalice i neonske reklame) pruza nam energiju i toplutu preko raznih grejnih tela. A sva ova prica je zbog dve vesti koje mozda nemaju nikakve veze ali se meni kao i obicno desava da se nekako povezu. Prva je ona standardna. Naplata elektricne energije koju je Tesla planirao preko svojih ogromnih magnetnih ploca da ucini dostupnu ljudima bez novcane naknade.Naravno potrosacko drustvo to nije dozvolilo. I zato pocinje prinudna naplata od ponedeljka od naroda koji nima samo jedan izbor ili da jede ili da placa struju. Jedno i drugo vecina ne moze. Druga vest se odnosi na NASTAVNIKE JER ZA KOJI DAN POCINJE  nastava u skolama.VEROVALI ILI NE u XXI veku ti ljudi skriomnih primanja odvajaju od svojih prihoda da kupe krede, ne bi li imali cime da rade. I sad veza.Sunce nam jos ne naplacuju,elektricnu energiju naplacuju do "dranja koze", a decica u nasim skolama jos uce pomocu kreda dok se svugde u svetu za ucenje koriste kompjuteri.Sto znaci dzabe placamo tu struju kad decu ucimo pomocu" stapa i kanapa".Ceo jedan post sam htela da posvetim obrazovanju te cu sad samo da se zadrzim na jadnim nastavnicima koji moraju da placaju struju i kod kuce i u skoli, a deca opet uce po sistemu: napisi kosu crtu kredom po ispucaloj skolskoj tabli.Da ti se digne kosa na glavi sto od skripe krede sto od nacina ucenja dece koja su za kompjuterom od svoje trece godine.Placanje svih tih kompjutera pokrivalo bi ministarstvo prosvete,a deci bi taj moderniji pristup bio daleko zanimljiviji.
Buducnost. Mozda ce  biti bolja. Jer kad se iscrpu rezerve vode za pice i uglja za termoelektrane ,mozda ce solarna energija biti dostupna svima - naravno besplatno. A krede ce otici u zaborav gde im je i mesto.
Proslost. Ne kazem napredovali smo od guscijeg, preko metalnog pera i drzalje do hemijske olovke i krede. Ali zar ne bi mogli da malo pojednostavimo stvari? Pa umesto unistavanja drveca (papiri za scveske) i smanjivanje krecnjaka koji nas spasava od totalnog zagadjenja vode i zemlje (jer je prirodni preciscivac) lepo deci damo kompjutere i tako ucinimo svima dobro.Mada ne kazem moze tu biti raznih "nestasluka" u vezi verodostojnosti necijeg znanja, ali bi jadne nastavnike postedeo dodatnih izdataka. Kod moje cerke moraju da kopiraju ( iz svog dzepa i sve testove za proveru znanja pa puta koliko uzcenika i puta koliko papira).
Svetlost metaforicki predstavlja obrazovanje, energija i toplota samo su dodatne blagodeti. Pruzimo nasoj deci svetlost jer predugo smo svi u mraku.

Нема коментара :

Постави коментар