среда, 27. август 2014.

NE PADA IVER DALJE OD KLADE

NE PADA IVER DALJE OD KLADE.DUGO SE VEROVALO DA SE DETE RODI SA 'NEISPISANOM TABLOM ' U MOZGU - TABULA RAZA, ALI NIJE TAKO.DETE SVOJE PONASANJE I NAVIKE  NE FORMIRA SAMO POSMATRAJUCI OKRUZENJE VEC MU JE SVE ZAPISANO U DNK.Jos smo mislili da dete "kupi" informacije posmatrajuci roditelje.Ima i toga.Ali kako nismo primetili da usvojena deca pokazu neke lose navike cak iako zive u najsrecnijoj porodici okruzeni ljubavlju i paznjom.Nismo hteli da vidimo da beba koja jos ne govori zna "govorom tela" mnogo toga da pokaze .A mi smo mislili da su to "bebeci hirovi" koji su inspirisani neznanjem.
Buducnost.Kad vec "caprkaju  " po mozgu ubacujuci cipove za najrazlicitije svrhe sto bi onda bio problem da malo sad kad "znaju ' koji su to losi geni ucine nesto da smanje broj ubica i psihopata.Ili ce da naprave jos vece monstrume? Ko zna sta je plan?Sta mogu uvek bude da ono sto je za mene lose za njih bude dobro.
Proslost.Da se sada vratimo na kladu i iverje.Bas smo bili vrlo glupi kad nismo shvatali ono "pljunuti si otac".Za nas je to znacilo da licimo na oca ,a u stvari to znaci da je u tebi zapisan njegov genetski kod.Ili kad bi devojcici rekli da se ponasa kao majka,to je znacilo da kuvamo,peremo cistimo kao i nase majke. Doduse sadasnje generacije dosta modifikuju ponasanje jer potiskuju ono sto im je neprihvatljivo. I to je dobro. Ali uvek se nadje neko ko ne moze da potisne "losu genetiku". Pa se dogadjaju svakakvi zlocini za koje mi vidimo samo da su posledica okruzenja, ni ne pomisljajuci da je kriminalac samo slusao svoj DNK.Ne, nikako ne opravdavam bilo kakav kriminal( ni sitne lopovluke i prevare). Samo kazem onim jadnim roditeljima cije je dete poslo stranputicom da ne krive sebe toliko jer ako su postali narkomani,alkoholicari,lopovi,silovatelji ili ubice mozda su sledeli DNK nekog pretka. I krivi su utoliko sto nisu mogli kao svi mi ostali da se tome odupru i da prihvate kodekse koje smo mi kao drustvo utvrdili.
UVEK CU ZA PRIMER DA DAM ONU SLIKU IZ CRTACA KADA NA RAMENU GLAVNOG LIKA SEDE NA JEDNOM ANDJEO NA DRUGOM DJAVO. ISTO JE U STVARNOM ZIVOTU. NE DAJTE DJAVOLU DA POBEDI I NE KRIVITE RODITELJE KAD POKUSAVAJU DA VAS SAVETUJU PRAVECI SE DA VI SVE ZNATE. E PA NE ZNATE!!!!

Нема коментара :

Постави коментар