среда, 6. август 2014.

KAD POLETI KONDOR IZNAD GUCE

KAD POLETI KONDOR IZNAD GUCE.A STA DRUGO MOZE DA SE DESI KAD 100 TRUBACA ZASVIRA ODJEDNOM? POLETEO BI I KAMEN.Cudan smo mi narod. Imamo vanvremensko i vanprostorno srce,sto bi neki rekli NEBESKI NAROD.I sa takvim srcem koje je za celu planetu potpuno neobjasnjivo ne uspevamo da od nase zemlje napravimo svet. Asvi na svetu su culi za Sabor u Guci, jedinstvenu himnu posvecenu trubi. I to je nas brend. Doci u avgustu u Gucu jesti cevapcice,piti sljivovovicu,koju ti donose mladici i devojke u najlepsoj nosnji na svetu i naravno opancima je nesto i vece od brenda. U tome je cela tajna Srbije. Guca to smo svi mi.Truba jeste nebeski instrument,sa njom se ginulo,sahranjivalo,radjalo,slavilo.Truba je nas identitet.A ipak sam resila da sukobim dva sveta i da na Sabor u Guci dodam i Egzit. Najvise zato sto sto sam ponosna na mlade ljude koji su spojili Gucu i Davida Getu.Jer i to se moze. Srbija  je ovo. Pa smo prvi u Evropi po organizaciji festifala muzike za mlade. Ziveo EGZIT I NOVI SAD.Ma mi smo svetska velesila za cevapcice,sljivovicu,a odskora i magareci sir.U selu Zasavica se proizvodi magareci sir najskuplji na svetu. Razni ekscentricni burzuji u Las Vegasu za njega placaju 3720 (nasih evropskih evra) za parce (kuvar odlucuje koliko jer gramaza mu jos nije definisana).Kad se zna da za kilogram tog sira treba cak 25 litara magareceg mleka mozda i nije nerazumna cena?! Brend sportiste Novaka Djokovica, Tesle nekad i sada geneticara Miodrag Stojkovic su jaki aduti. Mali narod, a toliko velikih ljudi. Svaka cast Srbijo. Mada, ko zna da li to iko zaista ceni kako zasluzuje?
Buducnost. Ne znam zaista ako nestane sljivovice i Guce i Egzita i magareceg sira(na nauku odavno ne tipujem) sta preostaje obicnom coveku? Nemati mesto gde ce te podici zmarci, gde ces osetiti da si covek je zastrasujuce.
Proslost. Himna Sabora u Guci koji je osnovan davne 1961-ve godine sa svega cetiri ansambla je naravno Sa Ovcara i Kablara. Svi znamo da su to obliznje planine koje nadgledaju sabor, ali pesma je u stvari nastala jos u devetnaestom veku kada su se vodili odlucujuci srpsko-turski ratovi. Srbi iz Bosne obracali su se tada Knezu da primi naske u redove Srbijanske. Od tada je pesma promenila mnogo vodja srpskog naroda (pa i Tita naravno), ali u pricipu je prihvacena kao simbol trube i srpskog bunta.
ZA KRAJ NESTO STO SAM CULA PRE TRIDESETAK GODINA OD JEDNE BOSANKE.NA PITANJE STA ZNA O SRBIJI REKLA JE; ZNAM DA IMATE DVA MARSA MARS NA DRINU I MARS U MATERINU.Ko zna mozda bi i ovo mogli da uvrstimo u srpske brendove.

Нема коментара :

Постави коментар