уторак, 17. март 2015.

SAHRANA

KAD UPOREDIMO STA SE STVARNO DOGADJA NASEM TELU KAD UMREMO I KAD PRICAMO O NACINU SAHRANE,PA SVE ZACINIMO SA MESTIMA GDE IDE NASA DUSA U STA JE NASA DUSA I DA LI MOZEMO DA IZABEREMO NACIN KAKO DA UMREMO(NE MISLIM NA SAMOUBISTVO) ONDA ZAISTA POSTOJI TOLIKO NEDOUMICA! Sta se tacno dogadja sa nasim telom fizicki to smo imali svi prilike da vidimo kad su nam bake i deke umirale kod kuce. I to je prirodan zavrsetak kruga zivota( prividan rast kose i noktiju ,misici se zatezu,nekontrolisani rad besike i creva,beisu se bore,moze se cuti neki uzdah,neki delovi tela "zive jos 15-tak sati,prvo dobijamo crvenu ili plavu boju zbog zgrusnjavanja krvi a onda posle 12 sati gubimo bilo koju boju, bakterije iz stomaka zaduzene za varenje krecu da "vare" nase telo sto dovodi do onog uzasnog smrada lesa .Sto se tice naseg duha on sigurno ide u beskraj vecnosti te se ponovo javlja u necijem telu. Da i to sam razmisljala zasto se ne secamo prethodnih zivota?Verovatno zato sto je ogroman vremenski period izmedju a ljudski mozak ne moze dovoljno dugo da cuva te informacije iz prethodnih zivota.Da,dusa je ono sto mi jesmo,telo je samo odelo za nasu dusu ili nas u sustini. Sto se tice toga kako zelimo da umremo vrlo cesto se ne poklapa sa stvarnim nacinom nase smrti. Ustvari retko ko umre na nacin koji je prizeljkivao. I to je za nas najveci problem.Taj nacin umiranja nas jako opterecuje  jer mi sebe najvise volimo i sebi zelimo sve najbolje cak i onda kada umremo. Ostavljamo nasim bliskim osobama nase poslednje zelje o nacinu sahrane i nacinu kako cemo cuvati recimo njihov pepeo ako ih kremiramo. Klasicne urne vremenom pocnu da nam smetaju  ne uklapaju se u nase domove,onda i uspomena na nase pokojnike bledi i na kraju urna sa pepelom drage nam osobe zavrsi na tavanu ili podrumu.Tu ima ona varijanta prosipanja pepela tamo gde je pokojnik zeleo. A ako ipak zeli da njegov pepeo ostane uz svoje najmilije (to jest uz vas) i onda mozete da dozivite iznenadjenja jer ni urne visu nisu kao nekad. Najpribliznija klasicnoj urni je svakako ona u vidu pescanog sata koja je puna simbolike i predstavlja solidno podsecanje na umrlog,a i nekako se i uklapa u ambijent jer  mnogi ljudi drze obicne pescane satove kao ukras! Totalno bizarna suprotnost je recimo zelja pokojnika da njegov pepeo odnesete ako ste u Britaniji u servis koji ce vas pepeo  utisnuti u vinil i napraviti gramofonsku LP plocu (33 obrtaja) sa muzikom koju je on zeleo ili voleo?! Obzirom da se gramofoni ponovo vracaju u modu zamislite ovu ludost ako se pokojnik "zavrti" "okrene" na nekoj zurci.Tu je i spomen nakit kompanije
Lige Gem koji od uglja koji dobiju od pepela pokojnika prave drago kamenje za prsten onako kako je pokojnik zeleo, od velicine,boje,cistoce i tako mozete svog milog pokojnika da nosite u vidu prstena! Jos bizarnosti. Pepeo da se stavi u plisanog medu ili neku drugu omiljenu plisanu igracku. Ne zelim ni da zamislim dete koji grli medu sa pepelom (bakinim,dedinim ili nekog rodjaka).Jezivo!  Da nastavim sa jezom.Ako ste ljubitelj tetovaze mozete pepeo pokojnika da odnesete svom tatu majstorui da on pomesa sa mastilom za tetoviranje i "pokojnika" vam zauvek smesti ispod koze?!Firma Carbon Copies pretvara pepeo u 240 olovaka.Na svakoj olovci je utisnuto ime pokojnika,datum rodjenja i smrti koje mozes da koristis,a kad ih rezes u kutiju to posle moze da se zatvori u tu kutiju i cuva!Sada slika vaseg pokojnka mozr da bude stvarno od vaseg pokojnika.Mislim da se pepeo pomesa sa bojom i uradi se portret.Strasno!Ako vam je portret bez veze uradi se recimo vitraz sa mnogo boja za veseliji izgled vaseg doma.Cemu tuga?!Ili date doprinos ekologiji,pa zasadite drvce na pepelu vaseg pokojnika,te to drvce ima DNK VASE BAKE?!FI RMA BIOPRESENCE tvrdi da moze da dekodira DNK iz pepela i prilagodi ga drvetu,nesto u fazonu modifikovane hrane samo sto ovaj put jedu vas!Takodje ako hocete da napravite spektakl od svoje smri mozete da date da pepeo pokojnika pretvore recimo u fenomenalan vatromet ili da urade metke za vasu pusku?! O boze!
Sta li fali sahranama u sanduk pa u zemlju? Dobro i tu se vremenom  izvrsi truljenje vaseg tela,upijanje vaseg DNK u zemlju i biljke ali to ne vidimo i nekako duze traje. I nekako nam secini dostojanstvenije jer ne zaboravite koliko volimo svoje telo. Pomenuti nacini smestanja vaseg pepela vise imaju veze sa ekscentricnim nacinom pokojnika da ga se sto duze secate!!!!!



Нема коментара :

Постави коментар