понедељак, 9. март 2015.

SOLARNI AVION

OVIH DANA PREKO PLANETE LETI SA KONTINENTA NA KONTINENT SOLARNI AVION. Svajcarski avion "Solar impuls 2" krenuo je Abu Dabija na put oko sveta..35ooo kilometara prelazice u 12 etapa ukupno 5 meseci.Za taj let avion nece koristiti ni kap goriva vec ce struju dobijati iz 17.2oo foto celija rasporedjenih na krilima aviona.I onda kad kazem da mi se buducnost mesa i rusi mi koncept patispanja potpuno sam u pravu. Avioni i automobili ici ce na solarnu energiju,kuce ce nam se takodje grejati na energiju Suncevih zraka. Tako ce nam se i mobilni telefoni i laptopovi puniti bez upotrebe struje i kablova! I pogresno pisem da ce to biti kad to sve vec postoji.Nikako ne mogu da stignem vesti.Malo sam trazila podatke za ovu temu i evo sta sam pronasla. Razlikuju se solarni paneli i solarni kolektori.Solarni paneli suncevu energiju pretvaraju u elektricnu energiju a solarni kolektori u toplotnu energiju.Kad smo kod solarnih panela nasi studenti su jos 2010 postavili u  Obrenovcu STAUBERI DRVCE -PUNJAC ZA MOBILNE TELEFONE. Na Vikipediji pise da su oni izmislili to drvce ali meni te ploce lice na Tesline i ja se jako izvinjavam jer se ne razumem u tehnologiju i nauku ako gresim! Jer ako su ti punjaci besplatni i dostupni svima,zar i Tesla nije osmislio da struja bude besplatna?
Buducnost. Ako ostanemo na planeti Zemlji ,a znamo da Suncevom zraku treba 8 minuta da stigne do Zemlje,onda je sasvim jasno da ce zbog kolicine solarne energije svako domacinstvo moci da svoje kucne aparate puni umesto strujom -suncevom energijom,moci ce da  greje  svoje domove,a automobili i ostala prevozna sredstva nece vise biti zagadjivaci jer nece koristiti benzin! Zamislite kada se nocu upale solarne sijalice na banderama u vasoj ulici koje ce svetleti kao da je dan! CELA PLANETA BICE JOS JEDNO SUNCE!
Proslost. Jos 1954-te godine napravljen je prvi solarni panel i jos uvek proizvodi struju.Ne mogu ja da ne vidim u tome teoriju zavere. Jer suncevu energiju ne mogu da vam naplacuju,kao sto nisu trebali ni eletricnu. P a se zato citava prica sa upotrebom solarne energije odugovlaci do danasnjih dana kada pametni ljudi postavljaju u svoje domove solarne panele do dana kada ce postojati centrale (kao sada hidrocentrale) koje ce imati velike panele i proizvoditi veliku kolicinu struje. E onda ce je opet naplacivati! A kako bi bilo bolje da svako napravi u svom domu agregat samo za svoju upotrebu. Pa da se isplati ugradnja vec za nekoliko meseci. Zvucim kao reklama.ali ima logike zaista.Zasto placati ako se ne mora!
POSTOJALA JE U PROSLOSTI IDEJA O ENERGIJI KOJU BI NAM DAVALO SUNCE I KOJA BI SMANJILA ZAGADJENJE VAZDUHA I KOJA BI POSTEDELA NASE DZEPOVE,SADA SE USAVRSAVA,A U BLISKOJ BUDUCNOSTI NADAM SE DA SE SVIMA NAMA BITI DOSTUPNA!

Нема коментара :

Постави коментар