четвртак, 12. март 2015.

SUROGAT MAJKE

SUROGAT MAJKE SU ZABRANJENE U SRBIJI - ZVANICNO! U SVETU TO IMA SVOJU CENU (AMERIKA OKO 25000 DOLARA U KESU PLUS SVI TROSKOVI) ALI ONI I TAKO  BAS SVE TRETIRAJU KAO ROBU! Znam kolika je radost biti majka i kako zelja za majcinstvom tera ljude da cine i stvari van zakona (pisala sam prosle godine u postu svoje iskustvo oko kradje beba).Tek to nije po zakonu ali se bebe kradu i dalje, ili se pronalaze nacini da nase zene budu surogat majke ili da nase zene  kupe u inostranstvu bebu od surogat majke!Protiv zakona i vrlo diskutabilan nacin pribavljanja bebe obzirom da svugde u svetu surogat majka tu uslugu NE SME DA NAPLATI  (sem troskova pregleda i porodjaja).Pored vantelesne oplodnje i legalnog usvojenja roditelji koji jako zele dete nemaju drugi nacin da pribave svog potomka osim toga da ti ga rodi neko drugi.E sad. Zavisi kako ko gleda na to. Nekom je to ispunjenje najvece zelje,a nekom moralno potpuno ne prihvatljivo. Kao i ekstremni slucaj iz Velike Britanije gde je jedna majka bila majka i baka detetu svog sina homoseksualca i njegovog bracnog partnera.Svi su to prihvatili kao veliku srecu  i homoseksualni bracni par i baka )surogat majka) i deda, ali sta ce reci beba kad poraste?To su one moralne prepreke koje nastaju kad ta deca odrastu jer zaista je tesko objasniti ko je tu kome ko?!Ima sad tu puno slucajeva da sestra rodi sestri ili bratu (jedna sestra bliznakinja rodila je blinzace svojoj sestri).Ne znam sta da kazem.Rodjenje deteta jeste cudo kao ona mala iz Engleske sto je rodjena sa 400grama, a danas ima tri godine i potpuno je zdrava. Sve vise parova se suocava sa problemom steriliteta sto je potpuno normalno u ovoj ludoj trci za novcem i svakodnevnim stresom. I kao sto za radjanje zbog moralnih principa imam dvoumljenja oko surogat majke tako i za eutanaziju isto nemam iskristalisano misljenje.CUDO RADJANJA I ZIVOT I CUDO UMIRANJA  jako su vezani za nase vaspitanje i moralne principe i tesko je odrezati strogo DA ili NE!
Buducnost. Nestace ti moralni principi i vaspitanje ce nestati u ovom smislu,a ljudska vrsta ce se sve teze razmnozavati.I onda ce posegnuti ne samo za surogat majkama nego ce napraviti vestacku matericu za negu ploda do radjanja. A ko ne bude zeleo da ceka i da se brine kkve c e mu gene imati beba ne iz epruvete nego iz vestacke materice,prosto ce se klonirati.Ili ce nabaviti humanoidnog robota - bebu ili ce u radnoj sobi imati hologram necije bebe iz porodice ili bliskih prijatelja ili...
Proslost.Nije bilo ovoliko alternativa. Samo se secam i da su jos 70-tih postojale surogat majke.Pre vestacke oplodnje.Postojalo je i usvajanje ali zacudo to nikad nije bilo neka omiljena opcija bracnih parova.Na kraju bi pre uzimali mace ili kuce  i to sa ulice!
ZAKLJUCAK ZA OVU BAS TESKU TEMU BI BIO DA UM UVEK MOZE VISE DA SE OTVORI!
 UVEK MOZE DA SE SAGLEDA SVE ZA I SVE PROTIV OPCIJA KOJE SE NUDE!
PA DA SE IZVAGA I ODLUCI ALI UVEK ISPRED SVOJE SEBICNOSTI DA DOBIJES BEBU PO SVAKU CENU TREBA STAVITI INTERES TE BEBE KOJA CE UBRZO PITATI  ONA PITANJA KOJA SVA DECA PITAJU KO MI JE MAMA, KO MI JE TATA IAKO SU SIGURNI DA ZIVE SA SVOJIM RODITELJIMA DECA TO UVEK PROVERAVAJU!

Нема коментара :

Постави коментар