недеља, 1. март 2015.

CUDNO?

NE MOGU BAS DA KAZEM DEFINICIJU ZA REC CUDAN! Ono sto je meni cudno nekom je uobicajeno i obrnuto. Nesto je neobicno,  neuobicajeno i  cudno i mnogim drugima,pa sam ja samo podelila stvari za koje i drugi misle da su cudne.Recimo moda je sama po sebi cudo,menja se brzinom svetlosti,a onda se odjednom vrati pedesetak godina unazad.Ali necu o modi,ona je posebna kategorija.Recimo,cudo je ljudska umetnicka ruka koja napravi cak 20.000 rupica na ljusci pravog jajeta i nastane predivna cipka kao izatkana.Cudo je i kako nastane kamen u bubregu coveka neverovatne velicine u odnosu na nacin kako je izbacen kroz urinarni trakt.Izgled planinskog sela u Iranu je i vise nego cudan,a  grad Vilidziz na Floridi je sa svojih 100.000 uglavnom penzionera zanimljiv i po uzitcima istih koji koriste vijagru (po cemu su poznati kao najvece crno trziste vijagre)i imaju najveci broj polno prenosivih bolesti,a deca su zabranjena da ne bi uznemiravala penzionere!!!Zanimljiv je i arsenal oruzja rucno napravljen po raznim zatvorima koji je potpuno funkcionalno.Sta reci za grad Vitler na Aljasci gde gotovo svi stanovnici zive u istoj 14-to spratnoj zgradi.Tako je taj soliter pravno grad,ima i svoj postanski broj!Verujete li i da 16-est spratova ispod menhetna postoji jezero? Grad Kolma u Kaliforniji poznat je kao grad mrtvih jer ima 1.500.000 umrlih stanovnika i samo 1.500 zivih. Sva mesta za sahranjivanje su popunjena .U gradu Monovi u Nebraski zivi samo jedna 78-mo godisnja starica koja je bukvalno sve u tom gradu jer ima i budzet zakomunalije i javnu rasvetu. Ili prica o vrsti macke aser koja je toliko retka da jedan primerak kosta oko 36 miliona dolara.Najsevermiji grad u Evropi nalazi se na norveskom ostrvu Longjearbjen,ali mu to nije najcudnije.Cudno je sto je u njemu zabranjeno umreti. Ako se neki stanovnik tesko razboli ili je vec na samrti odmah se avionom prevozi na Norvesko kopno. A ako uspe da umre ne moze biti pokopan na ostrvu.Cudno da cudnije ne moze biti.I na kraju sam vrh neobicnosti je verna kopija Austrijskog grada Halstata koju je za 940.miliona dolara napravio jedan kineski milijarder.GRAD JE PREKOPIRAN DO DETALJA A SPIJUNI SU VRLO DOBRO ODRADILI POSAO JER STANOVNICI PRAVOG AUSTRIJSKOG GRADA O TOME NISU IMALI POJMA. Grad kopija u Kini ipak je stavljen pod zastitu UNESC-a jer je zaista verna kopija.
Buducnost.Mnogo nas tek ceka cudnih stvari jer ce se i nas stav prema neobicnim i neuobicajenim stvarima promeniti. Mnoga sadasnja cuda (ne bih racunala ova gore sto sam navela) postace nam obicna.I to je razumljivo u protoku vremena i napretka civilizacije.
Proslost. Bez obzira na malopredjasnju recenicu da svaka civilizacija ima svoja cuda zadrzavam neko pravo da su mi cuda iz ovog teksta nekako najcudnija.Dobro u ovom vremenu!
 

Нема коментара :

Постави коментар