уторак, 10. март 2015.

KAD KINEZI "STAMPAJU"

KINEZI IMAJU 3 D STAMPAC ODUVEK . OVIH DANA JE "NIKAO "NOVI "NEBODER" od 57 SPRATOVA za samo 19 dana. I nek me neko ubedi da to nema veze sa 3D stampacem!Gradjevinska kompanija Broad Grup NAPRAVILA JE TAJ NEBODER  NA"NORMALAN" NACIN?! Ne verujem.Iako se ne razumem u gradjevinarstvo ipak toliko znam da recimo beton mora da se susi bar 24 sata i da svaki deo gradnje ima odredjeni rok i vremenski proces i da bi se bez toga gradjevine rusile. Jos pre nekog vremena sam videla i njihovo priznanje da su neku visespratnicu od 5 spratova uradili 3D stampacem.Kad to povezem shvatam da su Kinezi cudo.Otkud toliko plasticnih proizvoda po ne normalno niskim cenama.Otkud uopste svi ti proizvodi u Kineskim radnjama po smesnim cenama?Oni recimo skupljaju sav otpad i recikliraju.Eto sirovine za 3d STAMPAC.Doduse morali su da razviju tehniku prezivljavanja kad ih ima preko milijarde i trista miliona. Divim se Kinezima iako ih bas ne razumem najbolje. Njihova civilizacija se mnogo razlikuje od nase. Kad cujem da je saka pirinca dovoljna hrana za ceo dan i ako ima komad ribe to je gozba. Za mene ako danas ima supa (domaca),sarma i kolac e to je hrana.Za Amere recimo danas bi bilo odrezak i pomfri i salata ili brza hrana bilo koja iz FAST FUDA,Onda kad razmislim koliko mi trosimo na hranu,na proizvodnju bilo cega tehnologijom iz XX veka sa malim poboljsanjima logicno je da nase potrosacko drustvo ne moze da se meri sa kineskom filozofijom zivota. Svaka cast Kinezima ma koliko su za nas oni cudni i koliko god osporavamo njihove proizvode ipak su nam jedino oni dostupni.
Buducnost. Kad svi budemo ziveli kao Kinezi bice ovo bolja planeta. Znam da ce doci dan kada cemo svi shvatiti i prihvatiti Kinesku filozofiju zivota.Jer zaista mislim da su u pravu. I fascinirana sam sto ni hiljade godina nisu ucinile da oni zaborave svoje vrednosti i svoj nacin zivota.
Proslost. Jos davnih 60-tih godina Perl Bak je u svojoj knjizi Dobra zemlja opisala tu Kinesku filozofiju. A ja sam je tek sada shvatila. Mada jos ne u potpunosti. Svo to siromastvo u KINESKIM SELIMA,sav njihov trud da prezive,njihove selidbe u sve delove sveta isto zbog prezivljavanja.To je za nasu evropsku civilizaciju ne shvatljivo.Ipak oni i kad odu iz svoje zemlje zive i dalje samo po naucenim moralnim principima i postuju samo svoju tradiciju i svoje vrednosti.
STO SE TICE PRICE SA POCETKA POSTA I NOVCA KOJI KINEZI ZARADJUJU ZAHVALJUJUCI SVOJOJ MUDROSTI I 3D STAMPACU MOGU SAMO DA PONOVIM - JEDNO VELIKO BRAVO I SVAKA CAST!

Нема коментара :

Постави коментар